Premijerka računa na zaboravnost građana?

Već na prvi pogled se vidi da se u ekspozeu nove stare premijerke Ane Brnabić našlo više tvrdnji koje je Istinomer ocenio kao neistinite ili kao zloupotrebu činjenica, kao i starih obećanja s čijim ispunjavanjem se uveliko kasni. Takođe, u samopohvalama za ostvareni napredak, prećutane su bitne činjenice koje govore o Srbiji danas.

 

Pre svega, premijerka, izgleda, nije obaveštena da je uspeh ostvaren time što je prosečna plata u julu ove godine prešla 500 evra poništen već u avgustu. Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u 8. mesecu iznosila je 58.513 dinara, što je po srednjem kursu iz tog meseca 497.6 evra.

 

Nezaposlenost i BDP, duo za zloupotrebe

 

O tome da je nezaposlenost na rekodno niskom nivou već smo nedavno ocenili predsednika Aleksandra Vučića, zaključivši da je zloupotrebio činjenice. 

Premijerka se pohvalila i “mnogo dinimičnijim rastom BDP-a”. Nedavno smo kao nedoslednom ocenili njenu izjavu o projektovanom rastu BDP-a i podsetili da je na početku kovid krize obećavala da ćemo, uprkos pandemiji, imati rast bruto domaćeg proizvoda od 4 odsto.

U ekspozeu se, naravno, našla i “popularna” Duing biznis lista, uz tvrdnju premijerke da smo na njoj napravili skok zahvaljujući poboljšanju uslova poslovanja.

No, na Duing biznis listi za 2019. godinu, Srbija je zabeležila pad od pet mesta i našla se na 48. poziciji. Inače, Svetska banka je ove godine suspendovala objavljivanje Duing biznis liste zbog sumnje u metodologiju kojom su pojedine zemlje iskazivale svoj napredak.

 

Foto: FoNet

 

Apsolutni prioritet i izneverena obećanja

 

Premijerka je rekla da su tokom njenog prethodnog mandata ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu bila

Povezan sadržaj

izuzetno značajna, te da su u toku radovi na КC Srbije “gde će prva faza biti gotova krajem 2021. godine”.

Podsetimo, u avgustu 2019. planirani rok za završetak rekonstrukcije KCS bio je 6. avgust 2021, a pre toga, u aprilu prošle godine radove je obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će sve biti gotovo za dve godine.

Ovoj Vladi će biti apsolutni prioritet da završi započete projekte zdravstvene infrastrukture, i započne nove, a pre svega izgradnju nove Univerzitetske dečje klinike, Tiršova 2 – obećala je danas premijerka.

Istinomer je nedavno pisao o dosadašnjim izneverenim obećanjima u vezi s tom klinikom.

 

 

Foto: FoNet

 

O standardu zdravstvenih radnika – standardno

 

Za zdravstvo, naravno, nisu važni samo objekti, nego i standard zdravstvenih radnika.

“Do 2013. godine plate u zdravstvu su bile sramno male – plata doktora specijaliste iznosila je 67,540 dinara, dok je plata medicinske sestre iznosila svega 32,454 dinara. Do 2020. godine, uspeli smo da plate doktora specijalista povećamo 57 odsto, a plate medicinskih sestara 67 odsto”, rekla je premijerka.

Činjenica je, međutim, da je osnovna plata lekara specijaliste na Infektivnoj klinici (bez dodataka) 2013. godine iznosila 73.939,66 dinara (cena rada 2.618,26 x koeficijent 28,24).

Do aprila ove godine, plata lekara specijaliste na Infektivnoj klinici je iznosila 96.269,80 dinara (cena rada 3.408,99 x koeficijent 28,24).

 

 

Brzinom svetlosti do Novog Sada, a internet dogodine

 

Ako je verovati premijerki, vozom ćemo od Beograda do Novog Sada stizati za 25 minuta već krajem sledeće godine. Ona je, međutim, propustila da kaže da je tom brzinom trebalo da putujemo između dva grada već tri godine – da su se ostvarila obećanja njene ministarke Zorane Mihajlović iz 2014. godine.

Povezan sadržaj

Podgrejano je i premijerkino obećanje o tome da će svako domaćinstvo u Srbiji biti “pokriveno širokopojasnim internetom”. Sada je kao rok za realizaciju te vizije navela 2025. godinu. Po njenom ekspozeu iz 2017. to dostignuće je trebalo da imamo već ove godine. Po podacima RZS, međutim, vidimo da sada samo 79,6 odsto domaćinstava poseduje širokopojasnu konekciju.

Najozbiljnija reforma koja nas čeka jeste uvođenje platnih razreda – čuli smo u novom ekspozeu. Taj posao je trebalo da bude završen još 1. januara 2015. godine, kako je obećavala još Kori Udovički kao ministarka državne uprave.

 

Poštovana država bez poštovanih sloboda

 

U uvodu ekspozea premijerka je rekla da je “Srbija postala zemlja koja se poštuje i uvažava”. Kako se u taj stav uklapa činjenica da je po Indexu demokratije Economist Intelligence Unit-a za 2019. Srbija pala za pet mesta i ostala u kategoriji zemalja nepotpune demokratije? Da je u izveštaju Freedom Housea “Freedom in the World 2020” svrstana u grupu zemalja u kojima je došlo do najvećeg pada sloboda u poslednjih 10 godina i da je iz grupe “delimično konsolidovanih demokratija” pala u grupu “hibridnih režima”, po izveštaju Nations in Transtit Freedom House-a.

 

 

Loše prebrojani ministri

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 25. 10. 2020.

 

Na koncu, nije nam jasno kako i zašto je premijerka iznela pogrešan podatak o broju “potpuno novih ministara”. Činjenica je da njena nova vlada ima 10 ministarki i ministara koji nikada ranije nisu bili na toj funkciji. Podsećamo i javnost i premijerku da su to:

Anđelka Atanasković, Irena Vujović, Tomislav Momirović, Gordana Čomić, Maja Popović, Ratko Dmitrović, Tatjana Matić, Novica Tončev, Marija Obradović i Darija Kisić Tepavčević.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović