Srbija će 2018. biti među prvih 30 zemalja na Duing biznis listi

Potpredsednica Vlade o napretku na Duing biznis listi. (Tanjug, 1. 11. 2017.)
“Ono što nas čeka sledeće, onako kako je i premijerka rekla, (da ćemo, prim. aut.) biti u prvih 30 (zemalja na Duing biznis listi, prim.aut.) naredne godine, bez obzira koliko delovalo to sada teško.”
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u novembru 2017. godine, na predstavljanju izveštaja Svetske banke o lakoći poslovanja za 2018. godinu, izjavila je da se slaže sa premijerkom Brnabić da će Srbija sledeće godine biti među prvih 30 zemalja na Duing biznis listi. Slična očekivanja imao je i predsednik republike Aleksandar Vučić kada je u julu ove godine rekao da nismo zadovoljni 42. (zapravo smo bili 43) mestom i da “verujemo da ove godine možemo da idemo među prvih 30”.
*
Premijerka Ana Brnabić na sastanku sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom Van Gelder (arhivska fotografija), foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević
Ipak, na novoj Duing biznis listi za 2019. godinu, koja je danas objavljena, Srbija je zabeležila pad od 5 mesta, pa se tako sada nalazi na 48. mestu, za razliku od prošlogodišnjeg 43. Zbog toga, obećanje ministarke Mihajlović o ulasku Srbije među prvih 30 zemalja na ovoj listi dobija ocenu neispunjeno.
Ministarki Mihajlović ovo nije prvi put da prognozira ulazak u prvih 30 zemalja – prema njenim rečima to je trebalo da se desi još 2016. godine, što je Istinomer već ocenio, a sada je ovaj uspeh pomerila za sledeću godinu, tako da ulazak u prvih 30 sada očekuje 2019. godine.
Ove godine Srbija je zapravo ostvarila izvestan napredak – u broju bodova. Ukupan rezultat je poboljšan, pa smo tako u izveštaju dobili 73.49 bodova, dok smo u prethodnom izveštaju osvojili 73.32 boda. Ali, uprkos napretku u bodovima druge države su nas prestigle, jer su napredovale brže.  
Svetska banka je kao najvažniju stavku u Srbiji, ove godine, istakla ubrzanje izdavanja građevinskih dozvola elektronskim putem. U toj oblasti, Srbija je najbolje pozicionirana. Ove godine zauzima 11 mesto, dok je prošle bila na 10. 
Najslabija tačka i dalje je snabdevanje električnom energijom gde smo ove godine 104, a prošle smo se nalazili na 96. mestu.
Od država u regionu na Duing biznis listi od Srbije su bolje rangirane Makedonija (10. mesto), Slovenija (40. mesto), potom Kosovo (44. mesto). Niže pozicije na rang listi zauzimaju Crna Gora (50. mesto), Rumunija (52. mesto), Mađarska (53. mesto), Hrvatska (58. mesto), Bugarska (59. mesto), Albanija (63. mesto), Grčka (72. mesto) i Bosna i Hercegovina (89. mesto). Prvi na listi je Novi Zeland, koji se na tom mestu nalazio i prošle godine.
Duing biznis lista rangira zemlje u okviru deset oblasti koje utiču na poslovnu klimu – započinjanje biznisa, rešavanje građevinskih dozvola, snabdevanje električnom energijom, registrovanje svojine, dobijanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, prekogranična trgovina, sprovođenje ugovora i rešavanje nesolventnosti. Ona poseduje brojna ograničenja – ne bavi se pitanjem bezbednosti, makroekonomske stabilnosti ili kvalitetom institucija i bavi se posmatranje samo jednog grada, u slučaju Srbije to je Beograd. Samo za 11 zemalja posmatraju se prva dva najveća poslovna centra. O svemu ovome, Istinomer je već pisao.
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović