Mi smo minus jedan (rast BDP-a) očekivali na kraju godine, a ne u drugom kvartalu

Predsednik Srbije o procenama BDP-a (7.8.2020. godine, Izvor: SNS YouTube/Tanjug)
„Neznalicama iz jednog tajkunskog dnevnog tabloida da kažem, koji su rekli kako smo mi očekivali minus jedan. Mi smo minus jedan očekivali za nas na kraju godine, a ne u drugom kvartalu. U drugom kvartalu smo inače očekivali minus 14.4, a zatim nam je bolja procena bila minus 9.9, a tek na kraju smo očekivali da to bude oko šest posto. Između šest i sedam posto. Ispalo je da je minus 6.5 fleš procena. Očekujemo da može da bude minus 6.3, minus 6.4 kada dođe do potpunog regulisanja, negde za mesec dana, svih generatora te stope rasta. To su zaista izuzetni rezultati.”

Na jednoj od nedavnih konferencija za medije, predsednik Aleksandar Vučić govoreći o bruto društvenom proizvodu (BDP), obratio se i izvesnom „tajkunskom dnevnom tabloidu”.

Vučić je objasnio kako nije očekivao rast od minus jedan u drugom kvartalu, već se to odnosilo na kraj godine. Procene za drugi kvartal, prema njegovim rečima, bile su minus 14.4, a onda minus 9.9.

Kako je izjavio, reč je o podacima EUROSTATA.

„Ovde vam je Evrozona na minus 14.4, Srbija na minus 6.5, samo je Litvanija ispred nas. Nemačka je na minus 11.7, a Španija na minus 22.1. Nesumnjivo je da ćemo biti bolji od svake zemlje u regionu. Jedino za koga još ne možemo sa sigurnošću da kažemo su Irska, čini mi se, i Mađarska. Ali svakako će to značiti da smo na prvom polugodištu prvi ili drugi”, kazao je Vučić.

„Vidimo velike pomake u junu i u industrijskoj proizvodnji i u građevinarstvu, kada više nemamo vanredno stanje, dakle, imamo rast industrijske proizvodnje od 2.3, imamo i građevinarstvo, ali moraće snažnije da raste, dakle i putevi i železnice i zato ćemo ulagati dodatni novac u puteve Srbije i u izgradnju regionalnih i magistralnih puteva, kao i u sve naše koridorske pravce, odnosno auto-puteve i do kraja ove godine, da bismo pokušali da obezbedimo da nemamo negativan rast, što je gotovo neverovatan uspeh, da nemamo negativan rast ove godine”, poručio je predsednik ljudima koji, kako je rekao, vole da nipodaštavaju svoju zemlju.

*Testiranje na koronu i poređenje neuporedivog

*Građani i donatori – glavni finansijeri bolnica i plata medicinara u Novom Pazaru

 

Šta je predsednik govorio o BDP-u?

 

O tome kako predsednik često koristi stručne pojmove, Istinomer je već pisao, a upravo početkom maja, govorio je o poslednjoj fleš proceni.

„Mi smo danas dobili zvanične fleš procene. Videli ste Francuska na minus 5.2, Španija minus 4.1, Italija minus 4.8, Srbija na plus pet. (…) Ukoliko bismo uspeli da sačuvamo zemlju od dodatnih talasa, ako se budemo ponašali odgovorno i ozbiljno, mi smo gotovo sigurni da nećemo imati negativan rast ove godine, što bi bilo garancija da ćemo biti ubedljivo najuspešniji na celom evropskom kontinentu”, kazao je predsednik.

*Po rastu smo među top deset ekonomija Evrope

*I od „Tenisove” investicije ostala samo najava

Između ostalog, izneo je tada i hrabre tvrdnje.

Povezan sadržaj

„Apsolutno sam siguran da ćemo biti prva zemlja po stopi rasta na celom evropskom kontinentu u toku ove godine. Za to su zaslužni građani koji su 2014, 2015 i 2016 prolazili kroz teške mere. Domaćini ljudi se uzdržavaju u određenim trenucima, vode računa o svom domaćinstvu, da bi to moglo da se pokaže u kriznim momentima. I to se danas vidi”, deo je Vučićevog obraćanja od 1. maja ove godine.

Ključni deo izjave odnosio se upravo na BDP i procenu koja se sada ne poklapa sa onim što je nedavno rekao.

„I da vam kažem, ja verujem da čak i drugi kvartal, a ništa nam nije radilo u aprilu mesecu, ali u maju će sve da radi i junu, mi verujemo da i drugi kvartal možemo da prođemo čak bez minusa. Verovali ili ne. Ili sa minimalnim minusom. A naše su procene bile minus 7, minus osam, na početku”, procenio je predsednik tog dana.

„Tajkunski tabloid”
Kako se ispostavilo naknadno, tajkunski dnevni tabloid bi trebalo da bude epitet upućen redakciji Danasa, zbog teksta koji su objavili uoči ove konferencije za medije. U tekstu „Predsednik se malko zabunio” urednik njihove ekonomske rubrike Aleksandar Milošević podsetio je na ranije procene Vučića o BDP koje se ne poklapaju sa poslednjim izjavama koje je dao.

 

Preciznija predviđanja dan kasnije

 

Već drugog maja Vučić je izneo preciznije brojeve, koje je, kako se ispostavlja, poslednjih dana demantovao. Pritom je najavio i da sledeće godine „odosmo u nebesa” sa, kako veruje, „preko osam plus”.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 16. 7. 2020.

„Naša je procena je, evo sad mogu da vam kažem prvi put, da je prvi kvartal 5.1 Srbija, da ćemo drugi kvartal čak da imamo jedan, 1.2, 1.3, da ćemo treći kvartal, zbog veoma visoke i zbog toga što još se nismo zahuktali, ali veoma visoke baze od prošle godine da imamo oko minus 0.3, minus 0.2 i da ćemo četvrti kvartal da imamo oko minus 0.9. Što bi značilo ukupno da će Srbija da bude na plus jedan, a ne na minus tri što bi značilo da bismo bili ubedljivo, ubedljivo najbolji u celoj Evropi, rekao je Vučić.

Dakle, predsednik Aleksandar Vučić jeste tvrdio – u dva navrata, početkom maja – da, kada je reč o BDP, u drugom kvartalu „možemo da prođemo bez minusa”, odnosno moguće čak i jedan, do 1.3, iako to sada demantuje. Zato za izjavu, kada poručuje novinarima „koji su rekli kako smo mi očekivali minus jedan, a mi smo minus jedan očekivali za nas na kraju godine, a ne u drugom kvartalu”, dobija ocenu – neistina.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević