Građani i donatori – glavni finansijeri bolnica i plata medicinara u Novom Pazaru

Koliko tačno novca država izdvaja iz svoje kase za plate zdravstvenih radnika u Novom Pazaru, i da li su ulaganja u Urgentni i Dijagnostički centar ovog grada zasluga države ili stranih donatora, proverili smo uz pomoć Sindikata lekara i farmaceuta, koji su nam dostavili zvaničnu dokumentaciju koja se nikako ne podudara sa tvrdnjama koje je predsednik države Aleksandar Vučuć izneo u nedavnom gostovanju na javnom servisu.

 

Gotovo svaki put kada u medije isplivaju dokazi o kolapsu zdravstvenog sistema u Srbiji usled aktuelne epidemije, nadležni se pojave na nekoj od TV stanica sa nacionalnom frekvencijom i pričaju nam o tome koliko je novca država uložila baš u te bolnice kojima sada nedostaju kapaciteti, zatim, u opremu koja, i pored svih nabavki, ipak nedostaje, i medicinske radnike kojih je, po svemu sudeći, sve manje.

Tako smo i od predsednika države Aleksandra Vučića, u gostovanju na javnom servisu 2. jula ove godine, umesto odgovora na pitanja kako i zašto je došlo do kolabiranja zdravstvenog sistema u Novom Pazaru, slušali o tome koliko je novca država izdvojila za opremanje bolnica u ovom gradu i finansiranje plata njenih zdravstvenih radnika.

Međutim, kako Istinomer saznaje, Vučićeve tvrdnje o ulaganjima države u bolnice i plate medicinara u Novom Pazaru ne poklapaju se sa zvaničnom dokumentacijom.

Na ovo je nedavno ukazao Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) u svojim Demantima, a mi smo uz pomoć njihovog pravnog tima uspeli da dođemo do zvaničnih dokumenata koji se nikako ne podudaraju sa podacima koje je Vučić naveo.

 

142 hiljade dinara iz državne kase za plate medicinara u NP za celu 2019. godinu

 

Naime, prema rečima predsednika, “država izdvaja 10 miliona evra godišnje za plate zdravstvenim radnicima u Novom Pazaru”. 

Međutim, iz SLFS upozoravaju da je ova Vučićeva tvrdnja “daleko od istine”, i po samom novčanom iznosu i po tome odakle ova sredstva dolaze.

Kako su objasnili, “plate zaposlenih u zdravstvenom sistemu se finasiraju pretežno iz doprinosa za zdravstveno osiguranje”.

Oni ističu da “većinski deo plata zdravstvenih radnika ne plaća država, već građani Srbije”, te da se “mora podvući i istaći da budžet OSO i budžet RS treba razdvojiti”.

Elem, u izveštaju o izvršenju budžeta Opšte bolnice u Novom Pazaru za 2019. godinu, navodi se da je u 2019. godini, za plate, naknade i dodatke zaposlenih izdvojeno 682.879 miliona dinara iz budžeta doprinosa za zdravstveno osiguranje, dok je iz budžeta RS za ovu namenu izdvojeno samo 142 hiljade dinara.

 

Foto: Printscreen/Dvanaestomesečni izveštaj zdravstvenih ustanova 2019. – SLFS

A iz izveštaja o izvršenju budžeta OP Novi Pazar za prva tri meseca 2020. godine, možemo da vidimo da je za plate, naknade i dodatke zaposlenih, iz budžeta doprinosa za zdravstveno osiguranje izdvojeno 192.677 miliona dinara.

Iz budžeta RS, u toku prva tri meseca 2020, nije izdvojen ni dinar za plate zdravstvenih radnika u OP Novi Pazar.

 

Foto: Printscreen/Tromesečni izveštaj – SLFS

Dakle, tokom 2019. godine, za plate, naknade i dodatke zaposlenih izdvojeno je 682.879.000 dinara iz budžeta doprinosa za zdravstveno osiguranje, odnosno 5.807.310 evra.

Iz budžeta Republike Srbije, za plate medicinskih radnika u Novom Pazaru tokom 2019. godine je izdvojeno samo 142 hiljade dinara, odnosno 1.208 evra.

 

Ko je i koliko tačno novca dao za izgradnju angio sale u Novom Pazaru?

 

Govoreći o renoviranju Opšte bolnice u Novom Pazaru, predsednik je istakao da smo “uložili ogroman novac u angio salu”, i precizirao da ta novčana svota iznosi “negde oko 680 miliona dinara”, odnosno “više od 6 miliona evra”.

Međutim, u Zakonima o budžetu Republike Srbije, za 2018. i 2019. godinu, nigde nije naveden niti jedan kapitalni projekat ove vrste, niti se bilo gde u ovim dokumentima pominje iznos od 680 miliona dinara.

 

Zakon o budzetu Republike Srbije za 2018.

Zakon o budzetu Republike Srbije za 2019.

 

Neki podaci o ulaganjima države, pak, jesu vidljivi, i oni se mogu pronaći u zvaničnoj dokumentaciji gradskog budžeta Novog Pazara.

Naime, u završnom računu grada za 2017. godinu, zabeleženo je izdvajajanje u iznosu od 1.245.127 dinara, odnosno 10.584 evra, iz gradske kase za Urgentni blok Doma zdravlja u Novom Pazaru (u okviru kojeg je izgrađena i opremljena angio sala).

 

Foto: Printscreen/Odluka o završnom računu budžeta grada Novog Pazara za 2017. godinu

 

Zatim, u završnom računu grada za 2018. godinu, zabeleženo je da je iz budžeta grada izdvojeno 12.086.156 dinara, odnosno 102.737 evra, za Urgentni blok.

 

Foto: Printscreen/Odluka o završnom računu budžeta grada Novog Pazara za 2018. godinu

 

Takođe, u nacrtu odluke o budžetu Novog Pazara za 2020. godinu, vidimo da je iz gradske kase izdvojeno 17.000.000 dinara, odnosno 144.507 evra za projektnu dokumentaciju za Dom zdravlja.

 

Nacrt_Odluke_o_budzetu_grada_Novog_Pazara_za_2020

 

Foto: Printscreen/Nacrt odluke o budžetu grada Novog Pazara za 2020. godinu

 

Iako u ovom dokumentu nije precizirano da je reč o ulaganju u angio salu, član Gradskog veća Novog Pazara Mirsad Jusufović je izjavio da je “rebalansom budžeta za 2019. godinu izdvojeno 150.000 evra za izgradnju angio sale u Novom Pazaru”, prenosi portal eKapija. 

Upravo ova suma novca se poklapa sa iznosom odvojenim za projektnu dokumentaciju (17.000.000 dinara = 144.507 evra).

Dakle, prema svim javno dostupnim podacima, iz budžeta Republike Srbije je za Urgentni blok Doma zdravlja (u okviru kojeg se nalazi angio sala), u periodu od 2017. godine do danas, izdvojeno 257.828 evra. Pritom, u dokumentima nije precizirano da li je sav novac izdvojen za izgradnju i opremanje angio sale.

Tu dolazimo do sledećeg pitanja: Odakle uopšte predsedniku cifra od 680 miliona dinara, odnosno 6 miliona evra?

Odgovor se, kako navode iz SLFS, najverovatnije krije u pretpostavci da je “pomenutih 680 miliona dinara, zapravo 680 hiljada evra koje je donirala Evropska unija”.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu delegacije EU u RS, “grad Novi Pazar je pored prethodne rekonstrukcije sredstvima EU, dobio i novi Urgentni centar za koji je EU donirala 680.000 evra 2018. godine”.

 

Mi, ili samo Ujedinjeni Arapski Emirati?

 

Novi Pazar je, krajem maja 2017. godine, dobio novi Dijagnostički centar koji je otvoren u krugu Doma zdravlja.

Kako su tada preneli RTV Novi Pazar, i N1, “centar je izgrađen i opremljen donacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u vrednosti od preko tri miliona evra.”

Međutim, kada je Vučić, u gostovanju na javnom servisu govorio o izgradnji ovog centra, on je istakao da je i država učestvovala u finansiranju.

Mi smo izgradili Dijagnostički centar, koji smo zajedno sa našim prijateljem šejkom Muhamedom Binzajedom, za 5 miliona evra podigli u Novom Pazaru”, rekao je predsednik.

Kako, pak, objašnjavaju iz SLFS, “uvidom u finansijske izveštaje OB Novi Pazar iz 2017. i 2018. godine, može se zaključiti da nije bilo većih ulaganja iz Republičkog budžeta, niti iz budžeta grada u Dijagnostički centar. (Pogledati fotografije – Foto:Printscreen/Odluka o završnom računu budžeta grada Novog Pazara za 2017. godinu, Foto:Printscreen/Odluka o završnom računu budžeta grada Novog Pazara za 2018. godinu)

S druge strane, na sajtu delegacije EU u RS, navodi se da je EU, “kroz razvojni program EU PROGRES, finansijski podržala izradu tehničke dokumentacije za Dijagnostički centar u Novom Pazaru, u iznosu od 17.000 evra”.

Naslovna fotografija: FoNet/Slobodan Miljević