Ašćerić: Gradonačelnik Novog Pazara je pristao da bude deo Vučićeve kampanje

"Mi kao koalicioni partneri, SDA i SDP, imamo koordinaciono telo koje uopšte nije obavešteno, ni zvanično, ni nezvanično, o mojoj smeni. Ja sam u utorak došao na posao i kurir mi je uručio rešenje o razrešenju, tako da se tu priča i završila."
Emir Ašćerić

 

Emir Ašćerić, bivši pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara je smenjen nakon što je na društvenim mrežama dolazak predsednika Srbije i uručenje respiratora, okarakterisao kao – brutalnu političku kampanju. Za Istinomer kaže da mu je žao što je “gospodin Biševac, kao gradonačelnik Novog Pazara pristao da bude izvršilac u obračunu sa Vučićevim neistomišljenicima.”

“Imaću sada više vremena za kampanju svoje stranke. Iako smo vagali da li da izađemo na izbore i razmišljali smo o bojkotu, odlučili smo da to učinimo”, kaže Ašćerić. 

Reč „zloupotreba“ slaba je da prikaže situaciju u kojoj se za vreme vanrednog stanja i opasne pandemije radi na ličnoj političkoj promociji – napisao je Ašćerić na Fejsbuku 6. aprila, nekoliko sati nakon što je Vučić “doneo” respiratore Novom Pazaru.

Sutradan ga je na poslu dočekao kurir sa rešenjem. Sa greadonačelnikom, sa kojim je sarađivao tri godine, nije razgovarao ni o dolasku predsednika, niti o smeni. Na telefon mu, kaže, se nije javljao.

“Što se tiče samog dolaska predsednika Srbije, mi zaista nismo imali nikakvu informaciju o tome. Saznali smo to kroz medije. Verovatno je da je ta poseta dogovorena unutarstranački, između koalicionih partnera na nivou države SDP-a i SNS-a i da je SDP upao u tu mašineriju kampanje i pristao da bude deo te kampanje”, objašnjava Ašćerić, čija je stranka SDA Sandžaka postupak gradonačelnika ocenila kao “netolerantan, isključiv i neprijateljski stav prema drugačijem mišljenju i slobodi govora”.

Prema rečima našeg sagovornika, ovo nije prvi put da javno istupa i iznosi mišljenje koje se ne poklapa sa stavom koalicionih partnera. Kako kaže, to je činio više puta po pitanjima prostornog uređenja grada, s obzirom da je arhitekta urbanista.

“Protestovao sam u javnim istupima i na društvenim mrežama. Ali prevazilazili su to do sada, nisu imali nikog iznad koje naredio da se ovako završi”, zaključuje Ašćerić.

Njegova smena, smatra, uticaće na odnos SDA i SDP-a, s obzirom da se, kako kaže, radi o jednostranom poništavanju koalicionog sporazuma.

“Pregovori su najavljeni, ali svakako idu izbori, posle prekidanja vanrednog stanja. Mi idemo sami na izbore. SDP ide na listi Aleksandar Vučića i SNS-a. Tako da ćemo videti kako će građani Sandžaka glasati – da li će poverenje svoje dati autentičnoj sandžačkoj opciji ili će dati Aleksandru Vučiću”, kaže naš sagovornik.

 

*Sudbinske dve nedelje

*Pred izbore smo uvek stezali kaiš

 

Ašćerić konstatuje da je njegovo istupanje, a potom i smena, poprilično razbudilo javnost. Kaže da je nečuveno to što sada na račun SDA stižu optužbe za politikanstvo, s obzirom da su upravo na to oni upozorili, ukazujući kakva se poltička kampanja vodi usred krize. “Dodela” respiratora nije jedina pojava, koju Ašćerić komentariše.

“SDA Sandžaka davala je konkretne predloge u cilju prevazilaženja trenutne situacije izazvane pojavom koronavirusa. Međutim, druge političke stranke nisu u dovoljnoj meri iskazale interes za zajedničkim delovanjem. Konkretno, ponuđeno je formiranje centra civilne zaštite koji bi bio institucionalizovan na nivou grada, organ koji bi bio iznad politike i gde bi stručnjaci iz svih oblasti davali predloge, pravili strategiju daljeg delovanja unutar grada”, kaže Ašćerić. 

Pritom, ta strategija, kako kaže, bi se odnosila na zdravstvo ali i na ekonomiju, s obzirom da će “taj problem tek da bude opasan”.

“Što se tiče same politizacije čitave ove priče i korona virusa, mi imamo samo jedan kol-centar na kom su objedinjene sve nevladine organizacije iz Novog Pazara. Tu imamo puno fantomskih organizacija, koje su sateliti političkih stranaka i koje baš koriste ovu situaciju kako bi politizovali sve. I koriste instituciju da bi svoje potencijalne birače opremali humanitarnom pomoći i animirali ih za glasanje”, upozorava Emir Ašćerić.

 

Naslovna fotografija: Privatna arhiva