Vučić i respiratori: Mnogo priče i nimalo podataka

Od toga da je njihov broj državna tajna do jurnjave sa koferima punim keša. Tačan broj respiratora kojima Srbija raspolaže, od koga kupuje, kojim putevima stižu, ko ih otima, od kog novca plaća - samo su neka od pitanja na koja - nismo dobili jasne odgovore, uprkos tome što je predsednik, kako sam kaže, opsednut njima. U svom poslednjem medijskom nastupu na RTS-u, Aleksandar Vučić je rekao da će naciji podneti izveštaj - kada se sve završi. A, kako je rekao, ako bude potrebno, sešće sam na avion i otići će po respiratore koje je Srbija kupila, da joj niko ne bi oteo.
Aleksandar Vučić

 

Prema poslednjim informacijama, kako smo čuli od predsednika Vučića, Srbija je kupila 2.200 respiratora. U ovu brojku, on, naveo je, nije računao 573 koji su već raspodeljeni.

“Mi smo kupili, verovali ili ne, 2.200. U ovom trenutku, na današnji dan. Onih 573 koje smo raspodelili i već su stigli, o njima ne pričam. Mi njih nemamo u zemlji. Dešava se svetsko čudo. Mi kad platimo, idemo preko Narodne banke, ona ide preko korespodentske banke, jedne američke banke.. Kako oni čuju da mi platimo respirator, bilo da ga platimo 35 hiljada, 26 hiljada, 45 hiljada, nije važno. Opšta je jagma i tuča za respiratorima. Ta banka, zadrže nas 24 sata, traži dodatne podatke.. Jave svojoj državi i službi od koga mi to kupujemo. Mnogo moćnija od nas, zovu i ponude 130.000 dolara. I te mašine završe kod njih. I to tako rade sve vreme. A nama ne poništavaju ugovore, samo kažu da će da kasne, znate dvadeset dana”, rekao je Vučić u emisiji Upitnik. (7.4.2020.)

 

*Svaki građanin Južne Koreje plaća test na korona virus

*Šinković: Niste bezbedni ako ne znate šta se dešava oko vas

 

Vučić je objasnio da imamo respiratore koji su u magacinima u određenim zemljama i da se čekaju sertifikati za njih. Između ostalog, naveo je da je Kina najviše pomogla, da je Srbija na evropskom putu, kao i da može da kaže da vidi – svetlo na kraju tunela.

“Smejali su mi se kada smo rekli da smo poslali agente da ih čuvaju. Plaćaju se u kešu, da.
Kako smo se snalazili, podneću naciji izveštaj kada se sve završi. (…) Kina nam je poklonila stotinu respiratora kliničkih. Najviše su nam pomogli. Verujem da će stići 15 respiratora iz Hong Konga, hvala Norveškoj za to. Oni se ljudi muče da nam dopreme te respiratore iz Turske i Hong Konga. Koliko je naših respiratora u Turskoj, ko zna”, otkrio je Vučić.

Ovo nije prvi put da Vučić govori o respiratorima, koji su mu proteklih sedmica bili jedna od glavnih tema prilikom obraćanja javnosti.

Za medije je izjavio 21. marta kako očekuje iz Kine prvu pošiljku pomoći. Rekao je tada da će u utorak ili sredu u Srbiju stići 200 pokretnih respiratora i da će Srbija u četvrtak imati 15 miliona zaštitnih maski koje će biti upućene u apoteke.

Na konferenciji za medije 27. marta, Vučić je najavio da očekuje da  još nekoliko stotina respiratora bude dopremljeno u Srbiju u narednih 10 do 12 dana

 

'Što se respiratora tiče, to nisam video u životu. U toku je opšta otimačina na svetskom tržištu respiratora, ne vredi ni ugovor, ni da platite unapred. Zaista smo mnogo mašina nabavili i još mnogo ih čekamo. Ti respiratori na kraju znače život. Mi smo imali sreću da sa kineskom Vladom imamo prijateljske odnose i da dobijemo prioritet. U avionu koji je sinoć došao, bilo je 70 kliničkih respiratora, i to smo raspodelili. 20 Nišu, 10 Kragujevcu i 10 Zemunskoj bolnici, a 10 smo ostavili na čekanje, da možemo da damo nekim drugim gradovima“, rekao je predsednik Vučić na jednoj od konferencija.

 

 

“Objavite informacije o nabavkama”

 

Organizacija Transparentnost Srbija oglasila se nedavno i pozvala je državne organe i zdravstvene ustanove da objave ključne informacije o svim nabavkama koje su sproveli od uvođenja vanrednog stanja.

Iako je radi transparentnosti javnih rashoda ustanovljen državni Portal javnih nabavki, građani Srbije su ovih dana informacije o velikim nabavkama dobijali na druge načine, putem Instagram profila i kroz medijske izjave predsednika Republike, saopštila je ova organizacija.

Povezan sadržaj

Nemanja Nenadić, njihov programski direktor, za Istinomer objašnjava koliko imaju smisla izjave zvaničnika o tajnim fondovima, agentima s koferima, kao i zašto je važno pitanje kojim novcem se kupuje medicinska oprema.

“Ako državni organi nešto nabavljaju, onda može biti reč samo o budžetskom novcu, bilo da je u budžet ušao od poreza, donacija ili zajma. Postojanje “tajnih fondova” nije predviđeno zakonima, samo se kod nekih organa (npr. BIA) ne vidi u budžetu na šta će tačno novac biti utrošen. Štaviše, nema nikakve potrebe da se nabavka vrši iz bilo kakvog tajnog fonda. Ministarstvo zdravlja može u ovoj situaciji potpuno legalno da kupuje robu koja je neophodna za zaštitu života građana ne primenjući uobičajene postupke javnih nabavki. Problem je što trenutno ništa nije moguće proveriti, nema ni jednog dokumenta, niti zvanične informacije o tome šta je nabavljeno, kada, od koga i za koliko novca”, kaže Nenadić.

 

Nepotrebna misterija uznemiruje građane

 

Sagovornik Istinomera ističe da stvaranje nepotrebne misterije oko nabavki respiratora i davanje kontradiktornih i nepotpunih informacija o potrebama može da stvori kod građana uznemirenost i nepoverenje prema državnim organima.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 7. 4. 2020.

“U postojećoj situaciji nam je potrebno sve suprotno od toga. Kada je reč o izjavama koje stvaraju utisak da predstavnici države krše zakon za dobrobit građana, mislim da one takođe imaju negativni efekat. U ovom trenutku je, još više nego ranije, potrebno da građani budu uvereni u to da državni organi rade po pravilima, jer od tih istih građana traže da poštuju stroga ograničenja, navodi Nenadić.

Ipak, kako kaže, čini se da neki stepen tajnovitosti “može imati smisla samo u kontekstu globalne nestašice medicinske opreme”.

Na primer, moglo bi biti opravdano da Srbija ne kaže u ovom trenutku da je dobila donaciju opreme iz neke zemlje, ukoliko ta država želi da se za to ne zna, ili da se u ovom trenutku ne saopšti naziv firme od koje su uređaji kupljeni, ukoliko je to bilo postavljeno kao uslov prodaje”, priča Nenadić.

 

“Postoji mogućnost da se saznaju sve informacije za one nabavke koje su vršene u nekoj od uobičajenih procedura, poput nabavke 15 respiratora iz sredine marta, koja je sprovedena u pregovaračkom postupku između 11. i 18. marta. Za ono što je nabavljano bez primene zakona, za sada postoji mogućnost da se sazna samo ako sami državni organi objave, ili kada o tome izveste. Drugi kanal da se dođe do nekih informacija jesu same zdravstvene ustanove koje će ih koristiti. Hipotetički, sve ove informacije bi trebalo da budu dostupne na osnovu zahteva za pristup informacijama”, objašnjava Nemanja Nenadić.

 

“Kakva zloupotreba? Borimo se za život ljudi.”

 

Vučić je na pitanje da prokomentariše zahteve da se o nabavkama govori otvoreno, rekao da ti koji to traže “polaze od sebe”.

Znaju kako bi krali pare, pa misle da bi tako i drugi. Kakva zloputreba? Borimo se za svaki respirator, za život ljudi”, kazao je predsednik.

U međuvremenu, on je stigao i da “uruči” određen broj respiratora ustanovi u Novom Pazaru. A do te prilike, više puta se moglo od njega čuti koliko respiratora imamo, koliko stiže, a koliko nam treba. Podsećamo na neke od tih izjava.

 

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je 12. marta prvo ocenila da respiratora ima dovoljno, uz komentar da ne može javno da kaže koliko tačno, a potom je izjavila da se taj podatak tretira kao državna tajna. Međutim, istog dana je predsednik Vučić izašao sa preciznom brojkom.

„Ja sam za to kriv, za broj respiratora. Zato što sam želeo da nabavimo još više. Sada imamo 1.008 respiratora, tri puta više nego 2009. A za 20 dana imaćemo još 500. Naručili smo zato što smo hteli da se pripremimo”, rekao je Vučić 12. marta prilikom obraćanja javnosti.

 

U obraćanju javnosti, 19. marta, predsednik Vučić izjavio je da „Srbija nastoji da ima preko 1. 000 slobodnih respiratora i konstatovao da se Srbija, proporcionalno broju stanovnika, brzo tehnički pripremila za ovu situaciju“. Rekao je tada da je, „pre sat vremena, u Srbiju stiglo još sedam respiratora švedske proizvodnje, da čekamo još devet iz Lajpciga, koji su plaćeni, a u subotu uveče očekuje se još 100 respiratora koji su donacija iz NR Kine“.

„Nabavljamo i transportne respiratore, kako bi mogli da se pobrinemo o najtežim bolesnicima“, rekao je tada predsednik Vučić.

U međuvremenu, kako Danas prenosi, iz Predsedništva je najavljeno da će se Vučić sastati sutra u Nišu sa predstavnicima lokalne samouprave, Kliničkog centra Niš i drugih zdravstvenih institucija (Gradska kuća). Kako se dodaje u saopštenju, Vučić će prilikom posete Nišu uručiti veliki broj maski, invazivnih i neinvazivnih respiratora i druge medicinske opreme.

 

Naslovna fotografija: Printskrin/Instagram/buducnostsrbijeav