Plate medicinskih sestara povećane 38,9 odsto

Predsednik Srbije o zaradama medicinskih sestara. (TV Pink, 8. 12. 2019. godine)
“Medicinskim sestrama su plate u poslednjih pet godina povećane 38,9 posto.”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u gostovanju na TV “Pink” u emisiji “Hit Tvit”, izjavio je da su “medicinskim sestrama plate u poslednjih pet godina povećane 38,9 odsto”.

Ovo, međutim, nije prvi put da predsednik koristi primer plata medicinskih sestara kada želi da govori o ekonomskim uspesima aktuelne vlasti.

Naime, govoreći o sprečavanju masovnog odlaska medicinskih sestara iz Srbije, Vučić je u februaru ove godine, u gostovanju na TV “Prva”, istakao koliko one sada zarađuju. 

Tom prilikom on je izneo netačne podatke, o čemu je Istinomer već pisao. 

No, hajde da vidimo da li je ovoga puta predsednik bio u pravu kada je izneo podatke o uvećanju.

 

Mere štednje i dalje na snazi

 

Kako bismo razumeli fluktuaciju plata medicinskih sestara u poslednjih pet godina, bitno je da se podsetimo mera štednje koje su sprovedene 2014. godine.

Tada su, stupanjem na snagu Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, zarade medicinskih sestara smanjene za 10 odsto. 

Ovaj zakon je i dalje na snazi, a njegovo konačno ukidanje najavljeno je od 1. januara 2020.

Prvo povećanje, nakon oduzimanja 10 procenata od zarade, medicinske sestre dobile su početkom 2016. godine, kada su im plate uvećane kumulativno za tri odsto

Nakon toga, usledila su povećanja prikazana u tabeli koju nam je prosledio Fiskalni savet Republike Srbije, u kojoj vidimo da procenat uvećanja zarada, zaključno sa poslednjim uvećanjem u novembru, iznosi 37,9 odsto.

 

Foto: Tabela smanjenja/povećanja plata medicinskih sestara Izvor: Fiskalni savet Republike Srbije

 

Kako su se menjala primanja medicinske sestre u Domu zdravlja?

 

Primera radi, prema podacima koje nam je dostavio Granski sindikat zdravstva i socijalne zastite „Nezavisnost“, plata medicinske sestre u Domu zdravlja, aprila meseca 2014. godine, iznosila je 33.128,69 dinara.

Nakon umanjenja od 10 odsto, preduzetim merama štednje, plata je od novembra 2014. godine iznosila 29.727,75 dinara.

U narednim godinama, usledila su povećanja koja su do oktobra 2019. godine rezultirala platom u iznosu od 39.727,00 dinara.

Konačno, od novembra ove godine, sa poslednjim povećanjem od 15 odsto, plata medicinske sestre u Domu zdravlja iznosi 45.685,84 dinara.

 

Šta je povećano osim plata?

 

Iz Fiskalnog saveta ističu da je ovo povećanje plata nužno uslovljeno rastom cena u datom periodu. 

“Kada se ekonomski gleda koliko su plate stvarno veće u 2020. u odnosu na 2014. godinu, mora se uzeti u obzir i rast cena u tom periodu, to jest inflacija

Budući da su cene u tom periodu porasle oko 13 odsto, to znači da medicinske sestre u 2020. primaju realno oko 22 odsto više nego u 2014. godini, i to je prava mera povećanja njihovih plata i njihovog životnog standarda”, zaključuje Fiskalni savet.

Iz Granskog sindikata zdravstva i socijalne zastite „Nezavisnost“, takođe objašnjavaju da realno povećanje plata u zdravstvu jeste oko 38 odsto, međutim ističu da je umanjenje plata iz 2014. godine još uvek na snazi.

 “Fond je umanjenjem od 10 odsto 2014. godine, uštedeo za sva navedena povećanja u zdravstvu. Zdravstven

im radnicima nije ništa dato što im prethodno nije uzeto od njihovih plata”, ističu iz sindikata.

Dakle, predsednik je izneo približno tačan podatak kada je govorio o formalnim procentima povećanja. 

Međutim, ono što je izostavio da napomene jeste promena stope inflacije, odnosno rasta cena u datom periodu, koja direktno utiče na realnu procenu o količini povećanja.

Uzevši u obzir stopu inflacije, povećanje od 38 odsto pada na 22 odsto.

Stoga, predsednik Vučić za izjavu da su “medicinskim sestrama plate u poslednjih pet godina povećane 38,9 odsto”, od Istinomera dobija ocenu – “zloupotreba činjenica”.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević