Anđelka Atanasković

Datum rodjenja: 24. 10. 1958.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 24. 10. 1958.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođena 1958. u Trsteniku. 

Navodi da je osnovnu školu i Tehničku školu završila u rodnom gradu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu, 1982. godine.

Odmah po diplomiranju zaposlila se u fabrici „Prva petoletka – namenska“. „Zanat je ispekla u mašinskoj tehnologiji, potom je bila direktor kontrole. Fabriku poznaje u dušu.“ (Večernje novosti, 21. 9. 2018. godine)

Ističe da od 2014. „veoma uspešno obavlja funkciju generalnog direktora PPT ‘Namenska’ gde osnažuje poslovnu politiku, unapređuje stručni kadar, nabavku novih mašina i opreme u procesu proizvodnje i proširuje inostrano tržište“.  

„Radnici joj veruju jer ih je zamolila za malo strpljenja kada su pre četiri godine bili bez sigurnog posla i nade. Posao je obezbedila, a stigla su i priznanja. Proglašavana je za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope 2016. godine, Ženu godine u regionu, pripala su joj brojna priznanja regionalnih i republičkih privrednih komora. Aleksandar Vučić je više puta za rekao da je ‘Žena Zmaj’, a ona skromno odgovara da joj mnogo znači što takav čovek ima reči hvale za njen rad i trud, kao i da je nadimak, zbog upornositi i požrtovanja, delom zaista i opisuje.“  (Večernje novosti, 21. 9. 2018. godine)

U septembru 2018. predsednik Srbije pozvao ju je da pokrene nekadašnji „Petoletkin“ pogon u Leposaviću.

„Čast mi je što se predsednik setio mene, poziv stvarno nisam očekivala. Odmah sam mu rekla da ću obići pogon i pogledati u kakvom su stanju mašine i čime raspolaže fabrika. Do kraja nedelje biće otkucan prvi pisani izveštaj. Ovako, za ‘Novosti’, govori Anđelka Atanasković, direktorka ‘Prve petoletke – namenska’, industrije iz Trstenika. Nju je predsednik Aleksandar Vučić tokom boravka na Kosmetu 8. septembra telefonom pozvao i pitao je da li postoji mogućnost da nekako proradi nekadašnji ‘Petoletkin’ pogon u Leposaviću. Prošao je samo jedan dan, a direktorka, jedan od najsposobnijih rukovodilaca u Srbiji, krenula je da obavi ovaj specijalni zadatak.“ (Večernje novosti, 21. 9. 2018. godine)

Ističe da je članica Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine. A 2004. bila je kandidatkinja Srpske radikalne stranke za odbornicu u SO Trstenik.  

Na lokalnim izborima 2016. bila je prva na listi „Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje“ i izabrana je za odbornicu u SO Trstenik.  I na izborima 2020. izabrana je za odbornicu u SO Trstenik. 

Pred sastavljanje Vlade Srbije u oktobru 2020. pojedini mediji pisali su da će preuzeti funkciju ministarke privrede.  

„Ministarstvo privrede preuzeće ‘žena zmaj’ kako zovu Anđelku Atanasković, dosadašnju direktorku ‘Petoletke’ iz Trstenika.“ (Alo, 22. 10. 2020. godine)

Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke 25. oktobra objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara koji će se naći u novoj Vladi Srbije, a Atanasković je predstavljena kao nova ministarka privrede. 

Foto: Print screen YT/ RTV Kruševac