Ne odustajemo od rasta BDP uprkos koroni

Premijerka Srbije o rastu BDP-a. (Tanjug, 13. 3. 2020. godine)
2. 10. 2020.
Teme / Ocene: Doslednost, Nedosledno
“Svetska ekonomija je u padu, ali mi ne odustajemo od planiranih četiri odsto BDP-a u 2020. godini, uprkos situaciji sa korona virusom.”

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u martu ove godine, na samom početku krize izazvane pandemijom virusa korona, da Srbija, uprkos svemu, ne odustaje od planiranog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini.

Tanjug, 13. 3. 2020. godine
“Svetska ekonomija je u padu, ali mi ne odustajemo od planiranih četiri odsto BDP-a u 2020. godini, uprkos situaciji sa korona virusom. Ne smemo da paničimo već da preduzmemo sve moguće mere da našu ekonomiju što više stabilizujemo. Naša privreda se trenutno dobro drži i mi ćemo se truditi da je stabilizujemo', rekla je Brnabić na TV Pink.

Međutim, nešto više od pola godine kasnije, početkom oktobra, na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a, kojim je predsedavala upravo premijerka Brnabić, istaknuto je da su u avgustu rezultati bili bolji od očekivanih, “da je Srbija zabeležila značajan rast industrije od 4,2 odsto”, dok su i rezultati u poljoprivrednom sektoru bolji od očekivanih, “što znači da će ova godina verovatno biti rekordna u poljoprivrednoj proizvodnji”.

Vlada Srbije, 1. 10. 2020. godine
“Tržište rada nastavilo je stabilan rast, tako da je broj zaposlenih u avgustu bio veći za 1,8 odsto u odnosu na avgust prošle godine. Takođe, iako je bio očekivan pad broja stranih turista koji su posetili Srbiju, zabeležen je rast u sektoru turizma kod broja domaćih turista, sa više od 25 odsto. Zbog ovih rezultata su i Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije revidirali svoje procene rasta BDP-a za celu godinu na -1 odsto.“

Premijerka je dodala da će vesti “da smo u prethodna tri kvartala ove godine postigli uspeh”, imati značajne pozitivne efekte na našu privredu i ekonomiju, i da su “one još jedan dokaz da idemo u pravom smeru, a da reforme i vizija vlade daju rezultate”.

Vlada Srbije, 1. 10. 2020. godine
„Cilj je da Srbija bude među vodećim zemljama i ekonomijama u Evropi po privrednom rastu u 2020. godini, a na dobrom putu smo putu.“

Budući da je na početku krize tvrdila da Srbija, uprkos virusu korona, neće odustati od planiranih četiri odsto BDP-a u 2020. godini, a da sada ističe “da smo u prethodna tri kvartala postigli uspeh”, ali da se on meri padom BDP-a od minus jedan odsto, konstatujemo nedoslednost u izjavama premijerke Brnabić.

Foto: FoNet/Zoran Mrđa