Ana Brnabić

Datum rodjenja: 28. 9. 1975.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 28. 9. 1975.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Rođena je 1975. godine u Beogradu.    
 
Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Northwood u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta u Engleskoj, navodi se u zvaničnoj biografiji.
 
Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gde je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao USAID.
 
Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Povezan sadržaj
Milena Popović 30. 5. 2018.
 
Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. postaje i njen direktor. 
 
U isto vreme bila je potpredsednica Upravnog odbora NALED-a, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije. 
 
Šira javnost za nju je čula u oktobru 2015. tokom afere „Lidija Udovički“, kada je sajt „Teleprompter“ objavio transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre tadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum premijera Srbije i direktor EMS-a Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od američke firme „Kontinental vind partners“ (CWP), ne bi li vetropark u Srbiji priključili na elektromrežu. Premijer Vučić je na to odgovorio optužbama na račun CWP, tvrdeći da je upravo ta firma u SAD izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo Džozefu Bajdenu u kojem su premijerov brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.
 
 
 
 
Brnabić je, međutim, zajedno sa direktorom EMS i ministrom energetike Aleksandrom Antićem, na konferenciji za medije u Vladi Srbije, odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja.

 
Otprilike u isto vreme, u medijima se pojavila informacija da bi ona trebalo da bude na čelu „deliveri junita“ u Vladi Srbije, ali prema pisanju medija „deliveri juniti“ nisu nikada zaživeli.
 
U martu 2016, tokom javne debate, došla je u sukob sa Fiskalnim savetom koji je osporio isplativost uvođenja onlajn fiskalizacije, za šta su se, sa druge strane, NALED i Brnabić, nedvosmisleno zalagali.
 
Članica je Upravnog odbora Peksim fondacije koja obezbeđuje stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž studentima iz Srbije i Makedonije. Predsednica je savetodavnog odbora Etno mreže, udruženja proizvođača rukotvorina. 
 
U avgustu 2016. izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, a u junu 2017. predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio ju je za mandatara nove vlade.
 
Na funkciji predsednice Vlade Srbije nalazi se od 29. juna 2017. godine. Na tu funkciju ponovo je izabrana u oktobru 2o20. i oktobru 2022.  
 
Postala je članica Srpske napredne stranke početkom oktobra 2019. godine.
 
U julu 2021, na sastanku proširenog sastava Izvršnog odbora SNS i beogradskih odbora, izabrana je za poverenicu Gradskog odbora Beograda Srpske napredne stranke. U novembru 2021. na Skupštini SNS izabrana je za potpredsednicu partije.