Drugi mandat Ane Brnabić: Ko su nam beše bili ministri?

U trenutku kad druga vlada Ane Brnabić ulazi u četvrti mesec tehničkog mandata, u Srbiji je sve isto kao i kad mandat nije bio tehnički. Druga vlada Ane Brnabić bila je jednako nevažna kao i prva, a da li će postojati treća vlada Ane Brnabić - više se posmatra kao pitanje fenomena. Kada ni sama premijerka niti zna, niti pokazuje da je zanima ko će voditi narednu vladu, deo javnosti pita se da li će žena koja nikada nije bila nosilac izborne liste, nije bila na bilbordima, nije često gostovala u predizbornim televizijskim emisijama, i na kraju koja nije znala da li govori na mitingu u Jakovu ili u Žarkovu - ući u istoriju kao neko ko je vodio tri vlade za redom. Jer kad sve prođe, kad “izumremo” mi koji se sećamo, postoji mogućnost da će se negde u budućnosti, primer Ane Brnabić pominjati kao nešto pozitivno, možda čak biti slavljen kao svetla tačka, period kada je bilo moguće da gej premijerka ovu državu vodi u tri mandata.

Premijerkine izjave je teško i razumeti i oceniti

 

Čega ćemo se sećati u vezi sa drugom vladom Ane Brnabić? Znate li kad je izabrana? Guglamo, 28. oktobar 2020. Koliko ima ministara? Čak 23. Ko su ministri? Siniša Mali, Zorana Mihajlović, Vulin, Vesić? Nije Vesić. Jel Stefanović još ministar? Ko beše ministar pravde? Ko nam je šef diplomatije? Prosveta je Ružić, to smo sad naučili jer je bila matura. Ostali? Ne sećaju se ni novinari, a kamoli normalni ljudi. Najzanimljivije od svih zabeležio je Istinomer. Zato podsećamo ko nas je vodio poslednje dve godine, a i narednih će, manje-više.

Od kako je postala premijerka drugi put, izjave Ane Brnabić ocenjivali smo 16 puta. Bilo je znatno više interesantnih, ali premijerka ima običaj da ne završava ni jednu započetu rečenicu, te je jako teško, i posle više preslušavanja, rastumačiti šta je htela da kaže. Od razumljivih, tri puta dobila je ocenu “kratke noge” za očite neistine, a dva puta “zloupotrebu činjenica”. Od sve češćeg običaja da sve što joj se ne sviđa naziva fašizmom, preko ocene bivše vlasti kroz dosta neuspešnu fudbalsku paralelu pomenuvši da za vreme bivših “nismo mogli da pobedimo ni Farska ostrva”, pa sve do manje smešne tvrdnje da se ne ukidaju restriktivne mere protiv kovida samo dan pre nego što su mere ukinute.

Povezan sadržaj

Tri puta Brnabić je prema našoj proveri, zloupotrebila činjenice, tvrdnjama da se Ustav menja uz saglasnost Venecijanske komisije iako je reč o tehničkim pitanjima, preko manipulacija statističkim podacima, pa do rasprava o tome da li je neko smenjen ili se sam povukao, poput doskorašnjeg direktora EPS-a Milorada Grčića.

Pošto su sve pomenute izjave prilično neupečatljive, i realno nevažne, a ostale premijerkine izjave ocenjene kao “skoro istina” ili “nedoslednosti”, možda su za čitav njen mandat najvažnije dve izjave ljubavi. Bilo ih je mnogo više, ali mi smo zabeležili da kad Ana izjavljuje ljubav (uvek onome kome svi izjavljuju ljubav) ona kaže da “ne zna boljeg čoveka od njega”, da Aleksandar Vučić ima “srce najveće na svetu” te da je “duša od čoveka”. Ili istakne da se ponosi što je zovu “fikus”, ako to znači da može da uči od “političara svetskog ranga” kakav je Vučić. I zato nije neverovatno da će biti premijerka po treći put.

 

Mali više ne mora da “izjavljuje ljubav”, Vulin voli iskreno

 

Ministra finansija Sinišu Malog, kojeg takođe mediji uvek pominju kao mogućeg narednog premijera, u poslednjem mandatu Istinomer je ocenio devet puta, od toga je zabeleženo četiri neistine, jedna skoro neistina, jedna poluistina, dve zloupotrebe činjenica i jedna besmislica, poznata kao “što zelenije to pliva”, o virtuelnom maratonu. Najupečatljivija je tvrdnja ministra da je dokazao da nije ništa ukrao, pa ni kada je reč o doktoratu. Ostale izjave nisu tako lične, već se odnose na rast plata, minimalac koji je sada mnogo veći nego ranije, ili gubitke u Er Srbiji. Siniša Mali jedan je od najbližih saradnika predsednika Vučića, tako da on, makar u ovom mandatu, nije imao potrebu da javno iskazuje naklonost prvome u državi.

 

 

Zato ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ne posustaje. Od 13 ocenjenih izjava, čak tri izjave ljubavi i četiri “što zelenije to pliva”. Od Vulina smo na to navikli, da govori o Evropskoj uniji koja nas i privlači i odbija, da društvene mreže poredi sa crnom magijom, ili svakodnevno tvrdi da je Vučić jedini slobodan lider u Evropi. Ili da ponavlja kako je predsednik ”vrhovni komandant vojske” koji čuva Srbe i mnogo je hrabar, iako Srbija nije ni u kakvom ratu. Mnogo opasnija je njegova izjava da državi u stvari ne treba sistem ako ima jednog čoveka kojem svi veruju, Vučića, što govori skoro sve i o Vulinovom poimanju demokratije, i o odnosu prema vladi čiji je deo i osobi koja tu vladu vodi. Da smo hteli da vodimo dnevnik uvreda Aleksandra Vulina, Istinomer bi bio zatrpan rečima koje se “u finim kućama” ne izgovaraju, tako da se takvom vrstom govora ministra unutrašnjih poslova nismo bavili.

 

Momirović uz Vulina – simbol vlade

 

Iako ministar građevine Tomislav Momirović nije baš prva asocijacija kad se pomenu ministri, kad se malo pažljivije analizira, on je, uz ministra Vulina, u stvari paradigma onoga što Ana Brnabić predstavlja u srpskoj politici. Za vreme svog kratkog mandata probao je da objasni da „ako projekat kasni dva meseca, to nije kašnjenje, to je na vreme.” Da optuži bivšu vlast kako nije ni započela neki put, a da on najavi završetak tog puta do kraja prošle godine i – ne ispuni. Ako se tome doda da o putevima pre Vučića niko nije ni pričao, te izjava da je Aleksandar Vučić “istorijska ličnost i dobar čovek” i da će Momirovićevi potomci biti ponosni što je stajao uz Vučića – onda je jasno da je Toma Mona taj, pravi primer ministra u Vladi Ane Brnabić.

I Tončev je bio ministar

 

Jednu od medijski najvidljivijih ministarki, Zoranu Mihajlović u našim ocenama za vreme poslednjeg mandata pomenuli smo samo dva puta – izjava o emisiji sumpor-dioksida i praškastih materija iz Kostolca ocenjena je kao skoro istina, a izjava kojom poziva opozicionu poslanicu da prijavi nasilje nad ženama kao “što zelenije to pliva” pošto ni najmanje nije jasno šta je ministarka htela da kaže.

Isto dva puta ocenili smo i skoro nevidiljivog ministra bez portfelja Novicu Tončeva koji je zaboravio da li je osnovao firmu na Devičanskim ostrvima, ali zato zna sve o kafanskom bontonu i kako je “kad te pogodi pesma”.

Ipak, šampion u oceni “Što zelenije to pliva” svakako je Ratko Dmitrović, zadužen za demografiju pa je o deci i govorio. I to uvek nekako pun prebacivanja krivice na roditelje koji više žele još jedan stan nego još jedno dete, odnosno da deca više nisu naše najveće bogatstvo – već modni brendovi i jahte. A kad nije zavirivao u planove mladih roditelja, pričao je o sebi, svojim interesovanjima ili strahovima. I to je to, to je mandat.

 

Ministar odbrane utihnuo

 

Ministar odbrane Nebojša Stefanović sve je ređe gost medija, tako da je poslednja ocena stara skoro godinu dana, kada je pokušavao da demantuje da je govorio o umešanosti FBI u istragu slučaja Belivuk. Posle toga je naglo zaćutao, pa izjava ljubavi, poput one da je spreman kao prijatelj, “da pomogne Vučiću u nošenju teškog bremena”, kada ga svi napadaju. Poslednje tvrdnje koje je izneo u razmeni vatre sa bivšom najbližom saradnicom, nadamo se da će proveravati neka druga institucija, a ne novinari.

Izjave ostalih ministara ocenjene su jednom, ili ni jednom. Oni jednostavno za skoro dve godine nisu govorili bilo šta što se može proveriti, ili što je važno makar toliko da je vredno provere. Možda zato što je mandat u startu bio oročen, pa nisu imali motiv da se trude. Ili jednostavno nisu imali primedbe.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović