Kada su oni bili na vlasti nismo mogli da pobedimo ni Farska osrtva

Predsednica Vlade o fudbalskim rezultatima u vreme prethodne vlasti (Novo jutro, 17. novembar 2021. godine)
18. 11. 2021.
Teme / Ocene: Istinitost, Kratke noge
„Kada su oni bili na vlasti mi nismo mogli da pobedimo ni Farska ostrva, takva je bila i država“.

Gostovanja političara iz vladajuće stranke uglavnom prate isti scenario: pričanje o aktuelnoj temi, predstavljanje uspeha Srbije, komentar na reakciju opozicije, poređenje sa „njihovim vremenom“, pitanje / konstatacija voditelja i poenta, a ta poenta često je u sukobu sa činjenicama.

Upravo ovakav scenario ispratila je i predsednica Vlade Ana Brnabić u jučerašnjem gostovanju u jutarnjem programu televizije Pink.

Premijerka je, između ostalog, razgovarala o fudbalu i plasmanu reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo u Kataru koji je obezbeđen pobedom nad Portugalom. Zatim se prešlo i na „one“:

 „Govore o sebi i koliko oni malo veruju u Srbiju, oni se ni u jednom trenutku kada smo mi primili taj gol u četvrtom minutu nisu zapitali – “Možda pobedimo, nemoj da se blamiram, možda pobedimo na kraju pa ću da ispadnem glup u društvu”. Njima pobeda Srbije uopšte ne dolazi u obzir, oni ne vide Srbiju da može da pobeđuje“, komentarisala je Brnabić.

Zatim je voditeljka Novog jutra podsetila i na komentar: „Kakav fudbal, takva država“, dodajući da je to zapravo i „najveći kompliment na svetu“.

Tačno je, to je tako i bilo, kada su oni bili na vlasti mi nismo mogli da pobedimo ni Farska ostrva, takva je bila i država, poentirala je premijerka i usput podsetila da osim što smo pobedili nekadašnjeg evropskog prvaka u fudbalu, evropske prvake pobeđujemo i u ekonomiji.

Povezan sadržaj
Nikolija Čodanović 6. 2. 2021.

„Kakva je bila država, takav je bio i fudbal“, zaključila je ona.

Istinomer je pomoću veoma jednostavne internet pretrage došao do sledećih činjenica:

Fudbalska reprezentacija Srbije igrala je za vreme prethodne vlasti četiri puta sa reprezentacijom Farskih ostrva.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine (gde je Srbija takođe direktno otišla kao prvoplasirana u grupi),  sa ekipom Farskih ostrva sastali smo se dva puta. U septembru 2008. godine Srbija je u Beogradu savladala Farska ostrva sa 2:0, a potom je Srbija pobedila u gostima u junu 2009. godine sa istim rezultatom.

Izvor: Prinscreen / fss.rs

Zatim su se ove dve reprezentacije našle i u istoj grupi za kvalifikacije za prvenstvo Evrope 2012. godine. Tada je Srbija u septembru 2010. godine savladala Farska ostrva 3:0 u gostima, dok je godinu dana kasnije na domaćem terenu slavila sa 3:1.

Izvor: Printscreen / fss.rs

Zbog čega je premijerka uspeh tadašnje države (nespretno) poredila sa rezultatima postignutim u fudbalu i utakmicama baš protiv Farskih ostrva, nije jasno, kao ni njena izjava „kakva je bila država takav je i fudbal“, jer Srbija je sva četiri puta odnela pobedu. Zbog toga – kakva je izjava, takva je i ocena, predsednica Vlade Ana Brnabić za izjavu da za vreme prethodne vlasti reprezentacija Srbije u fudbalu nije mogla da pobedi ni Farska ostrva dobija ocenu – kratke noge.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević