Vozićemo se auto-putem do Požege pre kraja 2021.

Ministar građevinarstva o deonici Preljina-Požega. (Večernje novosti, 6. 1. 2021. godine)
„Prva nova deonica na srpskim koridorima kojom ćemo se provozati do kraja ove (2021) godine biće deo auto-puta ‘Miloš Veliki’ od Preljine do Požege.“

Na samom početku prošle godine ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nije ostavljao mesta sumnji – deonica od Preljine do Požege, na auto-putu „Miloš Veliki“, biće završena do kraja 2021.

Večernje novosti, 6. 1. 2021. godine
'Prva nova deonica na srpskim koridorima kojom ćemo se provozati do kraja ove godine biće deo auto-puta 'Miloš Veliki' od Preljine do Požege. To je deonica koju sam prvo posetio kada sam postao ministar i očekujem da će biti prva koju ćemo zvanično pustiti građanima i privredi na korišćenje.'

A ta prva poseta novog ministra građevinarstva bila je organizovana 1. novembra 2020, nekoliko dana nakon formiranja (još) aktuelne Vlade Srbije. Ministar Momirović obišao je radove na deonici od Preljine do Požege, gde je, kako je naglašeno, “dobio potvrdu od izvođača da će ta deonica biti gotova do kraja 2021”.

Tanjug, 1. 11. 2020. godine
'Uveren sam da će biti ispoštovano ono što je dogovoreno danas i obećanje koje je dato predsedniku Vučiću ranije. Ovo je moja prva aktivnost kao resornog ministra. Politika predsednika Republike je zaista ostvarila mnoge uspehe na polju instrastrukture, ali nijedan uspešan projekat nije tako vidljiv kao ovaj auto-put ’Miloš Veliki’. Da mi je neko pričao pre desetak godina da će taj auto-put postojati i da ćemo stajati ovde, rekao bih da je to nemoguće, opkladio bih se da se to neće desiti. Predsednik Vučić se uključio i mi smo danas u završnoj fazi ove deonice’, rekao je Momirović. Potvrdio je da do kraja 2021. godine treba da bude završena cela deonica od Preljine do Požege i istakao da će posebno biti važno što će biti u funkciji deo od Preljine do Pakovraća, koji će značajno rasteretiti saobraćaj u Čačku, pošto svi koji idu ka Crnoj Gori i BiH više neće morati da prolaze kroz grad.”

Ministar je naglašavao da auto-put od Preljine do Požege, ali i brza pruga od Beograda do Novog Sada, moraju biti završeni do kraja 2021. i da tu „nema diskusije i kompromisa”.

Tanjug, 1. 1. 2021. godine
'Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović očekuje da Srbija u novoj 2021. izađe iz korona krize i nastavi ubrzanu realizaciju infrastrukturnih projekata, a prioriret je da se do kraja godine završi izgradnja deonice auto-puta 'Miloš Veliki' od Preljine do Požege i brza pruga od Beograda do Novog Sada. Momirović je rekao Tanjugu da se najviše ulaže u izgradnju auto-puteva i pruga koji će vrlo brzo premrežiti našu zemlju i omogućiti da se brzo stigne sa jednog njenog kraja na drugi. 'Moramo da završimo auto-put Preljina-Požega i brzu prugu Beograd-Novi Sad i tu nema diskusije i kompromisa', poručio je Momirović.'

I u februaru 2021. ministar nije odustajao od zadatog roka. Čak ga je optimistički skratio za desetak dana i otvaranje nove deonice najavio za Svetog Nikolu (19. decembar).

Tanjug, 10. 2. 2021. godine
“Do kraja godine moramo i možemo da završimo najzahtevniju deonicu auto-puta ‘Miloš Veliki’ od Preljine do Požege. ‘Mi to možemo samo ukoliko budemo radili u tri smene, a moći ćemo to da učinimo, jer radimo sa najboljim kineskim partnerima’, rekao je Momirović. On je najavio da bi saobraćaj trebalo da bude pušten od Čačka prema Požegi do Svetog Nikole. Istakao je da je auto-put od Čačka do Beograda do pre samo deset godina bio san, koji se sada, na radost svih građana konačno ostvaruje. ‘Imamo odličnu saradnju sa kineskim partnerima i Putevima Srbije. Na jednoj cevi radi po 60 ljudi, a radovi se vrše na četiri mesta. Kada sve bude završeno imaćemo dva najduža tunela u Srbiji. Kad bude ova deonica puštena u saobraćaj to nam daje osnovu da nastavimo sa izgradnjom ostalih saobraćajnica ka Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U ovim teškim okolnostima mi kao zemlja idemo napred’, izjavio je ministar.”

Taj rok (do Svetog Nikole) je krajem marta, na svečanom otvaranju radova na izgradnji saobraćajnice Novi Beograd–Surčin, naveo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi već sutradan od generalnog direktora kineske kompanije koja gradi put pokušao da dobije garanciju da će deonica od Preljine do Požege biti završena do Božića 2022.  

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 27. 8. 2021.

Godina je odmicala, a ministar Momirović nije odustajao od zadatog roka. Ali, ovoga puta nije obećavao da će do kraja godine biti završena deonica Preljina-Požega, već samo njen deo, od Preljine do Pakovraća, koja predstavlja tek trećinu – 11,6 kilometara od ukupno 30,9. I dalje je Nova godina predstavljala rok od koga se ne odstupa.

Krajem novembra ministar Momirović kontrolisao je radove i naglasio da se od Nove godine više neće stvarati gužve na naplatnoj rampi u Preljini.

Tanjug, 24. 11. 2021. godine
'Moramo to da uradimo do Nove godine, da se ne stvaraju gužve na naplatnoj rampi u Preljini. Ako budemo držali ovu dinamiku, u narednih mesec i po možemo da pustimo deo od Preljine do Pakovraća i da konačno kažemo da smo Čačak oslobodili saobraćajnih gužvi, istakao je Momirović.'

Nekoliko dana kasnije predsednik Vučić obišao je radove na izgradnji te deonice i najavio njen završetak do kraja godine, a ministru Momiroviću poručio da će, ukoliko radovi ne budu završeni u roku, morati da Novu godinu dočeka na gradilištu.

RTS, 29. 11. 2021. godine
'Ovo je slika današnje Srbije – napretka i brzine kojom Srbija napreduje i gradi. Ovo je važna deonica (do Pakovraća) i svejedno je da li će biti gotova za 10 dana, dve nedelje ili mesec ili mesec i po. Nije ni važno, jer se na ovo čekalo decenijama', rekao je Aleksandar Vučić. Istakao je da će se Čačak konačno rešiti saobraćajnih problema i gužvi, pošto je ceo saobraćaj na tom pravcu išao kroz grad. 'Toma (Momirović) će za Novu godinu biti ovde, ako ne bude otvoreno. Nema odlaska u Monin hotel na Zlatiboru ili u Beogradu, samo se smejte', poručio je Vučić ministru Momiroviću.'

Ali, deonica nije otvorena do Nove godine, a ministar Momirović sada ističe da će ona biti puštena u saobraćaj do – 10. februara

TV Prva, 11. 1. 2022. godine
'Ta deonica je trebala da bude završena 1985. I nije bitno da li u januaru ili decembru. Mi pričamo o auto-putu koji će se koristiti narednih 100 godina. I sad pričamo zašto nije završen 30. decembra i zašto će biti pušten 30. januara. U realnosti taj auto-put je završen. I to svi građani Čačka znaju. Mi smo danas u procesu tehničkog prijema tog auto-puta. Mi zaista se pridržavamo najviših nivoa bezbednosti vožnje po auto-putevima. Zamislite da smo mi pustili taj auto-put i da se desila ona nesreća koja se desila u Novom Pazaru kada je predsednik bio pre dvadesetak dana? (…) Ono što mi moramo da završimo u procesu tehničkog prijema tog auto-puta jeste do Sretenja, odnosno do nekog 10. februara.”

Budući da do kraja 2021. nije završena ne samo deonica od Preljine do Požege, nego ni trećina tog auto-puta od Preljine do Pakovraća, obećanje ministra Momirovića ocenjujemo kao neispunjeno

Foto: Fonet, Milica Vučković