Pre osam, devet godina minimalac 15 hiljada

Ministar finansija o minimalnoj zaradi (TV Prva, 2. avgust 2021.)
12. 8. 2021.
Teme / Ocene: Istinitost, Neistina
“Pre samo osam, devet godina ta minimalna zarada je bila 15 hiljada dinara…”

Ministar finansija Siniša Mali, govoreći o investicajama u Srbiji, paketima finansijske pomoći građanima i penzijama, osvrnuo se nedavno i na minimalnu zaradu.

Prema njegovim rečima, ona je iznosila 15 hiljada dinara “pre samo osam, devet godina” i ponovio je tvrdnju koju smo čuli i od predsednika Aleksandra Vučića.

„Lakše je da se živi sa 35 hiljada, nego sa 15 i po hiljada dinara, koliko je bilo pre nego što sam postao predsednik Vlade (…) 15 i po hiljada je bio minimalac pre sedam, osam godina”, rekao je Vučić početkom jula i za to je dobio ocenu – neistina.

Podsetimo se, zašto:

„Dakle, minimalna plata, u trenutku kada je predsednik postao premijer iznosila je 20 hiljada i 240 dinara neto; godinu dana pre i u godini kada je preuzeo funkciju bila je oko 20 hiljada dinara Iznos koji on spominje poslednji put je isplaćen u februaru 2011. godine, tako da njegova izjava dobija ocenu – neistina.“

 

 

***
Minimalac od 15.200 dinara isplaćen je u februaru 2011. godine, dakle, pre više od deset godina. Ako pogledamo prosečne godišnje iznose minimalne neto zarade (pošto se minimalna neto zarada menja svakog meseca u zavisnosti od broja radnih sati), pre osam godina (2013.) minimalac je bio 20.010 dinara, a pre devet godina (2012.) nešto manje – 19.446 dinara.

Zato za ovu izjavu, ministar finansija dobija ocenu – neistina.

 

 

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević