Nisam rekao da je FBI pomagao u istrazi protiv Belivuka

Ministar odbrane o ulozi FBI u slučaju „Belivuk“ (FoNet, 3. avgust 2021.)
„Kao što se iz moje izjave jasno vidi i čuje, ni u jednom trenutku nisam rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka i njegove grupe.“

“Moju izjavu su mnogi prekrojili i tumačili onako kako njima odgovara, a ne kako je izrečeno”, nastavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović o ulozi FBI u istrazi grupe Veljka Belivuka, tvrdeći da – nije rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka i njegove grupe.

“Pojedini mediji bliski Vladi konstruisali su moju izjavu tako da im se uklapa u agendu višemesečne negativne kampanje protiv mene, a opozicija i mediji bliski njoj su tu istu izjavu deformisali na način da im se uklopi u jalovu borbu protiv predsednika Vučića i naše stranke.” (Izvor: FoNet, 3. avgust 2021.)

“Svrha mog nedavnog obraćanja bilo je odlučno demantovanje medijskih natpisa da sam za komunikaciju koristio Skaj telefon, što je laž koja je iskorišćena da budem napadnut za izmišljenu saradnju sa klanom Veljka Belivuka. I na tu laž je tada stavljena tačka. U tom kontekstu govorio sam i da je razbijanje kriptovane komunikacije preko aplikacije Skaj pomoglo u prikupljanju važnih dokaza za hapšenje i podizanje optužnice protiv Belivuka i njegove grupe. Pri čemu i naša bezbednosna služba i strane koje su nam u tome pomagale, znaju ko je koristio Skaj telefon, što je dokaz da ga ja nikada nisam koristio. S tim u vezi, pomenuo sam i razgovor iz 2019. godine koji sam vodio sa direktorom FBI Kristoferom Vrejom.” (Izvor: FoNet, 3. avgust, 2021.)

Ako pogledamo izjavu koju je Stefanović dao za RTS tri dana ranije (31. jula 2021.), a za koju tvrdi da je “prekrojena”, vrlo jasno se čuje njegov komentar o FBI i istrazi.

 

„Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka započela je u vreme kada sam obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova i očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju takvu vrstu tehnologiju. Informacije koje je FBI podelio sa evropskim i našim službama značajno su pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv ove kriminalne grupe, na čemu posebno želim da čestitam i našim istražnim organima i svima onima koji su pomogli da ova mafijaška organizacija završi iza rešetaka“, rekao je Stefanović.

Upravo nakon ovog Stefanovićevog istupa u javnosti kada je reagovao na naslovne strane tabloida (koji su objavili da je on koristio Skaj), pozivajući se i na direktora FBI, usledilo je saopštenje MUP koji je demantovao da je FBI imao ulogu “u razbijanju bande”, a i predsednik Vučić je ponovio slične tvrdnje.

 

***

Uprkos poricanju da je govorio o ulozi FBI u istrazi protiv Belivuka, ministra odbrane demantuju sopstveni citati i snimak, što se jasno i vidi i čuje, tako da za izjavu “da nije rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka i njegove grupe”, dobija ocenu – kratke noge.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 6. 2. 2021.
Tim Istinomera 5. 8. 2021.

***

“Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je prošle nedelje optužnicu protiv Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe. U tekstu optužnice, koja ima 322 strane, oni se terete za svirepa ubistva i druga krivična dela. Pojavili su se i novi detalji, koji govore o samim zločinima.

Optužnica označava Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kao organizatore kriminalne grupe koja je počinila najteža krivična dela. Osim njih dvojice, optužnicom je obuhvaćeno još 29 pripadnika njihove kriminalne grupe. Oni su okrivljeni da su u periodu od početka 2019. do 4. februara 2021. godine organizovali kriminalnu grupu, pod paravanom navijačke grupe kluba Partizan „Principi“.

Na teret im se stavlja pet ubistava i jedno silovanje mladića, kao i rasturanje droge i oružja.” (Izvor: N1, 6. avgust 2021.)

 

Foto: Beta/MO/Jovo Mamula