Nebojša Stefanović

Datum rodjenja: 20. 11. 1976.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 20. 11. 1976.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je u Beogradu 1976. godine.

Završio je Devetu beogradsku gimnaziju, pa potom Fakultet za poslovne studije na Megatrend univerzitetu, a 2011. godine je odbranio magistarsku tezu i stekao zvanje magistra ekonomskih nauka. U junu 2013. na Megatrend univerzitetu odbranio je doktorsku disertaciju na temu „Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)“. Nakon godinu dana, grupa naučnika je, analizirajući rad, zaključila da „obiluje plagijatima, što je težak akademski prekršaj“. Komisija Megatrend univerziteta utvrdila je da “nema osnova za osporavanje orginalnosti doktorske disertacije Nebojše Stefanovića“. 

Po okončanju studija, radno iskustvo je sticao radeći u privatnim firmama različitih delatnosti – od onih koje su se bavile distribucijom računarske opreme do onih marketinških. Na poziciji direktora marketinga bio je od 2004. godine u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu „Interspid“. Dužnost zamenika finansijskog direktora obavljao je 2008. u preduzeću „Jabuka“. U periodu od 2004. do 2008. godine bio je odbornik u Skupštini grada Beograda.

Povezan sadržaj

Postao je član Srpske radikalne stranke u opštinskom odboru na Novom Beogradu. “Tamo su primetili taj moj rad, onda sam polako napredovao, pa sam stigao do posla u Generalnom sekretarijatu kod Aleksandra Vučića, posle sam postao zamenik generalnog sekretara, pa odbornik u Skupštini grada…“ Na parlamentarnim izborima 2007. izabran je za narodnog poslanika (kao član Srpske radikalne stranke) i vodio je skupštinski Odbor za trgovinu i turizam. Nakon izlaska Tomislava Nikolića iz SRS i osnivanja SNS, prelazi u novu stranku. Bio je potpredsednik SNS, a od maja 2016. član je predsedništva partije. Predsednik je beogradskog odbora stranke.

Na sednici održanoj 23. jula 2012. godine izabran je za predsednika Skupštine Srbije. Na predlog Glavnog odbora SNS aprila 2014. godine imenovan je za ministra unutrašnjih poslova. Na toj funkciji je ostao i nakon izbora održanih u aprilu 2016, a postao je i potpredsednik Vlade Srbije. Iste funkcije zadržao je i u novoj Vladi Srbije na čijem čelu je, od 29. juna 2017, Ana Brnabić.

U novembru 2017. nasledio je predsednika Vučića na mestu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. Sekretar saveta automatski je šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.
U julu, 2019. godine opozicione partije okupljene oko Saveza za Srbiju optužile su ga da je falsifikovao fakultetsku diplomu stečenu na Megatrend univerzitetu. U istom periodu, Nebojša Stefanović je razrešen dužnosti predsednika Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma na čije čelo je postavljen Siniša Mali.
U septembru 2019. godine imenovan je za predsednika Radne grupe za saradnju sa OEBS-om, čiji je cilj, kako se navodi, unapređenja izbornog procesa.
 
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović