Nijedna kompanija mog oca nije imala promet

Ministar unutrašnjih poslova o poslovanju svog oca (Otvoreni parlament, 25. oktobar 2018. godine)
“Nijedna kompanija u kojoj je moj otac bio ikada vlasnik ili suvlasnik, nije imala ni dinara prometa, ni prometa vezano za naoružanje, ni dinara prometa, nikada ništa nije proizvela, nikada ništa nije kupila i nikada ništa nije prodala, nijedna od tih kompanija, što može da se vidi, to je vrlo lako proverljiv podatak, to nije podatak koji može da se falsifikuje.“
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je odgavarajući na pitanje poslanika Dveri Boška Obradovića da li je tačno da se njegov otac bavi trgovinom oružja rekao da nijedna firma u kojoj je njegov otac ikada bio vlasnik ili suvlasnik nije ostvarila ni dinar prometa, niti da je ikada nešto proizvela, kupila ili prodala, kao i da su sve te informacije vrlo lako proverive.
Prvo što je nejasno nakon ovakve izjave je – zašto bi bilo ko osnivao firme koje ne proizvode, ne kupuju, ne prodaju niti imaju promet? Međutim, ne zalazeći u ovo, Istinomer je ove navode proverio. 
Pretragom podataka Agencije za privredne registre (APR) pronašli smo da je firma United BG Worldwide Company, čiji je vlasnik Branko Stefanović (otac ministra policije), u 2017. godini imala 233.000 dinara prihoda od prodaje proizvoda i usluga. S obzirom na to da je firma osnovana u septembru 2017, prikazan je prihod samo za nepuna četiri meseca poslovanja. Zbog toga, izjavu ministra Stefanovića “da nijedna firma u kojoj je vlasnik njegov otac nije ostvarila ni dinar prometa” ocenjujemo kao „neistinu“.
Firma United Bg Worlwide je, inače, registrovana za konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem. Međutim, ona se takođe nalazi i na Spisku registrovanih lica za obavljanje spoljne trgovine naoružanjem i vojnom opremom koje objavljuje Ministarstvo trgovine, a o čemu je već pisao nedeljnik NIN.
United Bg Worldwide je u junu 2018. godine osnovao i novo preduzeće Seven Stars Company sa novčanim kapitalom od 2.000.000 dinara, koje je registrovano za delatnost restorana i ugostiteljskih objekata. NIN u svom tekstu piše i da je ova firma vlasnik restorana “Maksim” u centru Beograda.
Prema podacima APR-a Branko Stefanović, otac ministra Stefanovića vlasnik je još jedne firme – United Bg, osnovane u decembru 2015. godine, koja je registrovana za nespecijalizovanu trgovinu na veliko.
On je takođe i suvlasnik, sa 50 odsto vlasništa, u firmi Worldwide Construction and Engineering Company, osnovanoj u januaru 2018. godini. Vlasnik druge polovine ove firme je Goran Todorović, inače i vlasnik firme “GIM” koja je godinama snabdevala Vojsku Srbije, kako se i navodi u istraživanju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Todorović je Branku Stefanoviću bio partner i u firmi United Bg iz čijeg vlasništva je izašao u aprilu 2018. godine, nakon čega je Stefanović postao stoprocentni vlasnik.
United Bg od 2015. ni u jednoj godini nije imala prihode, dok za firme Worldwide Construction and Engineering Company i Seven Stars Company i dalje nemamo nijedan dostupan finansijski izveštaj s obzirom na to da su osnovane ove godine.
Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević