Još uvek se ne ukidaju restriktivne mere

Predsednica Vlade Srbije o ukidanju restriktivnih mera protiv epidemije koronavirusa. (TV Prva, 13. jun 2021. godine)
16. 6. 2021.
Teme / Ocene: Kratke noge
“Nažalost ne još uvek (ukidanje restriktivnih mera, prim. aut.), zato što su odlični brojevi što se tiče zaraženih, ali su i dalje, i dalje mi nekako stagniramo u brojevima vakcinisanih.”

Posle više od godinu dana Srbija se vraća u pretkovidno stanje. Od danas će ponovo moći da se organizuju svadbe, maturske večeri i druge proslave i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uz živu muziku. Radiće kafane, klubovi, splavovi, a moći će da se organizuju i koncerti, festivali, seminari, kongresi, ekskurzije i rekreativna nastava. Po najnovijoj odluci Kriznog štaba, i u zatvorenom i na otvorenom prostoru moći će da se okupi do 500 ljudi, dok će za okupljanje većeg broja biti potrebna saglasnost Kriznog štaba.

Od danas je, takođe, i zvanično dozvoljeno da se utakmice igraju pred publikom – na stadionima do 50 odsto popunjenosti, a u zatvorenim halama do 30 odsto kapaciteta. Kažemo – zvanično, jer su uprkos zabrani masovnog okupljanja, koliko juče košarkaški Crvene zvezde igrali u krcatom “Pioniru” – pred više od 4.000 navijača.

Ove i odluku da sve maloprodajne radnje mogu ponovo da rade bez ograničenja – od 00 do 24, Krizni štab doneo je prekjuče, a samo dan ranije premijerka Ana Brnabić je na pitanje voditeljke jutarnjeg programa TV Prva – “da li se ukidaju sve restriktivne mere i da li se Srbija otvara potpuno”, odgovorila:

“Nažalost ne još uvek, zato što su odlični brojevi što se tiče zaraženih, ali su i dalje, i dalje mi nekako stagniramo u brojevima vakcinisanih.”

Brnabić je rekla da trenutno imamo 48 odsto vakcisanih, da je za nju to “nekako poražavajuće” i da “moramo mnogo bolje da bi zaista stavili tačku na ovo”.

Ja dok god mi ne pređemo 50 posto ili stignemo nekih 56 posto vakcinisanih, 60 posto makar vakcinisane punoletne populacije, ja se plašim da se to ne vrati”, rekla je premijerka.

Koje su to još mere ostale na snazi, osim nošenja maski i držanja odstojanja, i šta su svadbe, mature, puni splavovi i klubovi, koncerti i utakmice pred publikom – ako ne potpuno otvaranje Srbije, iz kabineta premijerke nisu nam odgovorili. Tako smo ostali uskraćeni i za objašnjenje kako je moguće da premijerka jedan dan kaže jedno, a Krizni štab samo dan kasnije odluči nešto potpuno drugo.

 

Povezan sadržaj
Mihaela Šljukić Bandović 3. 4. 2021.
Mihaela Šljukić Bandović 15. 3. 2021.

 

U svakom slučaju, odluka Kriznog štaba, čini se, najviše je obradovala buduće mlade i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Iako mu to verovatno nije bila namera, upravo je on, kao onaj dečak iz bajke „Carevo novo odelo“ obnarodovao ono što svi vidimo.

Jer, upravo je Vesić izjavom – “ukinute su skoro sve mere” najdirektnije demantovao premijerku i potvrdio našu ocenu da predsednica vlade Ana Brnabić za poruku da se još uvek ne ukidaju restriktivne mere zaslužuje “kratke noge”.

“Ukinute su skoro sve mere. Ja mogu slobodno da kažem da posle jučerašnje odluke Kriznog štaba na kojoj su prihvaćeni svi predlozi grada Beograda, mi se vraćamo normalnom životu“, rekao je Vesić, ne skrivajući zadovoljstvo u jutarnjem programu TV Prva.

“Sad će krenuti 10 svadbi dnevno, matičari naši nam kažu da ne mogu da odgovore i postignu koliko ima zahteva”, nastavio je radosno nezvanično prvi čovek Beograda, a onda pokazao spisak od već 13 zakazanih koncerata “samo na Tašmajdanu”.

S posebnim zadovoljstvom je najavio da će grad organizovati i festivale – “jer zbog njih dolaze strani turisti od kojih zarađujemo”, da bi potom objasnio da ograničenje od 500 ljudi na otvorenom/zatvorenom i nije neki problem, jer će za sve preko toga biti potrebno odobrenje Kriznog štaba. A to će, da se naslutiti iz Vesićevog nastupa, biti tek puka formalnost.

Radosnu vest da od večeras Beograd počinje da živi punim plućima, jer se i rad prodavnica i ugostiteljskih objekata vraća u režim iz vremena pre epidemije, zamenik gradonačelnika objavio je i na svom Fejsbuk profilu, uz poruku – “Beograd je pobedio i sada slavi život”.

Problem je, međutim, što Beograd nije Srbija. Jer dok Vesić očekuje da će narednih desetak dana u glavnom gradu biti više od 50 odsto vakcinisanih, na nivou cele zemlje vakcinisano je oko 48 odsto stanovništva i pitanje je kada će taj broj porasti, jer je, po rečima člana Kriznog štaba, dr Zorana Gojkovića, na dnevnom nivou samo 10 odsto vakcinisanih u odnosu na broj koji je bio u prethodnih nekoliko meseci.

Dakle, najvažnije i najstrože protivepidemijske mere se ukidaju u situaciji kada broj zainteresovanih za vakcinaciju ne da stagnira već značajno opada, te usred pojave novog, delta soja virusa. Upravo taj indijski soj doveo je do naglog porasta broja inficiranih u Velikoj Britaniji zbog čega je britanska vlada odlučila da umesto 21. juna, preostale restriktivne mere ukine tek za četiri sedmice.

I dok se premijerka plaši da se “to ne vrati” sve dok ne pređemo prag od 50 odsto vakcinisanih, Krizni štab uz “dozu opreza” ukida najvažnije mere, a nesuđeni virusolog Goran Vesić proglašava pobedu nad koronom i slavi vraćanje normalnom životu, pravi virusolog – dr Milanko Šekler kaže: “Da sam korona virus, ja bih rekao – fenomenalno. Rekao bih – hvala Bogu da je ovako.”

Jer, objašnjava Šekler, to što se naziva vraćanjem normalnom životu tek odgovara virusu pošto će mu omogućiti da preživi leto, ostane u populaciji i sačeka nas na jesen. A onda nemoj da bude – nismo znali da “zima dolazi”. Winter is coming.

 

Naslovna fotografija: FoNet