Kraljice, asovi i rejting efendije

Ispostavilo se da su tabloidi dobro prognozirali ko će dobiti koji resor u novoj vladi. U svom stilu, Ana Brnabić je rekla da će njen kabinet imati “šest ministara koji do sada nisu imali nikakve veze sa Srpskom naprednom strankom”. A opštepoznato je, na primer, da Gordana Čomić, debitantkinja u republičkoj izvršnoj vlasti, ima vrlo bogatu istoriju odnosa i s naprednjacima, i s njihovom prethodnom “inkarnacijom” radikalima.

“Nikada se ni u čemu nismo slagali, poštujem način njenog političkog delovanja”, rekao je danas Aleksandar Vučić o Gordani Čomić, koja će voditi novoustanovljeno ministarstvo za ljudska prava i dijalog.

Povezan sadržaj
admin 14. 1. 2015.

Da bi možda mogli konačno da počnu Vučić i ona da se slažu, Gordana Čomić je nagovestila početkom ove godine kada je rešila da, suprotno stavu Demokratske stranke, prekine bojkot parlamenta. Zbog toga je izbrisana iz članstva partije u kojoj je provela decenije i bila zamenica predsednika.

Odlučna protiv bojkota, na izbore je izašla kao kandidatkinja na listi “Ujedinjene demokratske Srbije” i ostala daleko ispod cenzusa.

Pred izbore je rekla da jedino u demokratskoj, građanskoj Srbiji u kojoj postoji dijalog, snažne institucije, vladavina prava i koja je punopravna članica Evropske unije građani će moći da žive dostojanstveno, postignu svoj pun kapacitet i imaju izvesnu i sigurnu budućnost”.

„Vreme je za dobre vesti u evropskoj Srbiji koju je on (Đinđić) utemeljio“, nadahnuta je bila Čomić.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 17. 12. 2019.

Posle loše vesti da nije ušla u parlament i pošto, očigledno, u skoro jednobraznom skupštinskom sastavu neće biti mnogo dijaloga, Čomićka je dobru vest dobila u vidu celog jednog ministarstva za dijalog.

Biće zanimljivo gledati kako će odvijati njena saradnja s nekim od članova vlade s kojima je u javnosti često imala, blago rečeno, suprotstavljene stavove.

Na primer, Čomićkin buduć kolega Ratko Dmitrović, koji će biti ministar zadužen za porodicu i demografiju, u tekstu za “Pečat” 2011. godine napisao je za Zorana Đinđića na koga se Čomićka rado poziva :

“Pokojni Đinđić nije imao savetnike. Lično političko okruženje gotovo da je prezirao. Sve odluke, uglavnom pogrešne, donosio je sam i čvrsto verovao da je njegova politika, unutrašnja i spoljna, ono što je Srbija čekala i što tu zemlju vodi u bolju budućnost”.

Gordana Čomić o Vučićevoj vlasti
“Istim narativom kao i u slučaju saopštavanja vesti o tragediji helikoptera i smrti sedmoro ljudi, ova vlast sve što radi jeste da menja sopstvene iskaze. Zato što joj se čini da time odgovara na zahteve svog biračkog tela i svoje podrške. Odgovarati na zahteve svog biračkog tela je legitimno, ali je štetno ako se to radi bez cilja koji bi bio koristan za sve. Ovo što sada rade, menjajući se, predomišljajući se, danas jedno sutra drugo, nikad se ne zna da li se hvale ili se žale onim što rade, to je štetno za sve nas, uključujući i njihovu podršku. To neće ostaviti negativne posledice na rejtinge. Ja, inače, ovu vladu zovem po imitaciji iz regiona 'rejting efendije' pošto oni samo o tome vode računa. Dakle, neće ostaviti štetu po rejting efendije, ali ostaviće štetu po sve nas zajedno.” (Izvor: Vreme, 9.4.2015.)

Za novu vladu Vučić je rekao da će biti “štih proba”, uzgred joj skraćujući mandat na manje od dve godine. Osim Gordane Čomić, nove nositeljke “štiha kraljice” biće i Maja Popović (pravda), Darija Kisić Tepavčević (rad i socijala), Anđelka Atanasković (privrede). Uz njih su se našla i dva iskusna “tviter asa” – Tomislav Momirović (građevina) i već pomenuti Ratko Dmitrović (porodica i demografija).

 

Imaju li oni ikakvih ranijih veza sa SNS?

 

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević proteklih meseci često je spominjana u javnosti kao kandidatkinja za ministarku zdravlja.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 23. 3. 2020.

U emisiji na TV Pink, komentarišući takve priče, Kisić Tepavčević je rekla da “niti je razmišljala, niti je neko pitao da li bi bila ministar zdravlja”.

“To zanima medije, ali ja sam dosadna osoba, pa pokušavaju razne stvari da izvuku. Meni je najsmešnije bilo da sam učestvovala na Olimpijadi u Sarajevu, a to je bilo kada sam imala 8 godina”, kazala je doktorka.

Na čelu resora za privredu biće “žena zmaj” iz Trstenika Anđelka Atanasković, a ministarka pravde trebalo bi da bude Maja Popović. Njihova imena su se proteklih dana često spominjala u medijima, dok je, može se reći, jedino iznenađenje bio izbor Tomislava Momirovića.

Bivša sudija i advokatica Maja Popović dolazi na ministarsku funkciju sa mesta savetnice direktora BIA, kako su preneli mediji. Tokom službe u BIA, pišu Novosti, radila je u Upravi za međunarodnu saradnju, Upravi za ljudske resurse, sistemsko pravne, imovinske i stambene poslove, da bi potom bila i šef kabineta direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 22. 10. 2020.

Tomislav Momirović i njegov brat nasledili su kompaniju „Mona“ od roditelja. Momirović je rođen u Beogradu i diplomirao je na Pravnom fakultetu. Od 2007. godine, prenose mediji, zaposlen je u preduzeću Mona d.o.o. na mestu savetnika. Vučić je za njega rekao da se razume u biznis i da se nije plašio da javno iznosi svoj stav o minimalnoj zaradi radnika.

Kako su Brnabić i Vučić rekli SPAS-u ide jedno ministartko mestu, predviđeno za Dmitrovića, a SPS-u “jedan plus jedan”, među kojima je resor prosvete.

Ministarstvo spoljnih poslova vodiće Nikola Selaković, ministarstvo unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, min. trgovine, turizma i telekomunikacija – Tatjana Matić. Siniša Mali nastavlja da brine o finansijama, a Nedimović o poljoprivredi. Irena Vujović će biti ministarka zaštite životne sredine, a Zorana Mihajlović ministarka energetike i rudarstva.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 25. 10. 2020.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave “pripalo je” Mariji Obradović, ministarstvo odbrane Nebojši Stefanoviću.

Ministarstvo za evropske integracije – Jadranka Joksimović ostaje zadužena za EU integracije, a Lončar za zdravstvo, kao i Udovičić za sport.

Ministarstvo kulture i informisanja vodiće, kako se i spekulisalo, Maja Gojković, dok će novo ministarstvo za brigu o selu biti u rukama Milana Krkobabića.

 

Naslovna fotografija: Canva/Istinomer/Zoran Drekalović/Medija centar/N1