Zlatibor Lončar

Datum rodjenja: 3. 8. 1971.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 3. 8. 1971.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Rođen u Beogradu 1971. godine. 
 
Završio Medicinski fakultet u Beogradu 1997. godine.  U Londonu u bolnici „Hamersmit“ završio specijalistički kurs iz hepatobilijarne hirurgije. Završio specijalizaciju iz opšte hirurgije 2003. godine, a 2009. upisao doktorske studije. Tokom 2011. završio je i specijalistički kurs iz transplantacione hirurgije jetre u Kings koledž u Londonu. Pre dolaska na čelo Urgentnog centra bio je načelnik Intenzivne nege na odeljenju Hirurgije i Klinike za urgentnu hirurgiju.  Od 2010. godine bio je načelnik intenzivne nege Urgentnog centra, a od avgusta 2012.  bio je na funkcijama direktora Urgentnog centra i pomoćnika direktora Kliničkog centra Srbije za medicinska pitanja. Od 2013. godine je načelnik Odeljenja za transplantaciju.
 
Na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi optužio ga je za saradnju sa vođom ‘zemunaca’ Dušanom Spasojevićem i Miloradom Ulemekom Legijom. 
 
“Na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi optužio je i dvojicu lekara iz Urgentnog centra za saradnju sa vođom ‘zemunaca’ Dušanom Spasojevićem i Miloradom Ulemekom Legijom. Prema njegovoj izjavi, doktor Miroslav Risović doneo je otrov Spasojeviću koji je Ljiljana Buha sipala u sok svom suprugu Ljubiši Buhi Čumetu, dok je dr Zlatibor Lončar ubrizgavanjem injekcije ubio Veska Božovića, koji je umro u Urgentnom centru u septembru 2002. nakon vatrenog obračuna u naselju Žarkovo. Dr Risoviću se od 2003. godine gubi svaki trag, dok dr Lončar i danas radi u Urgentnom centru. Bagzi je ovu dvojicu lekara odredio kao Legijine ‘doktore smrti’ koji su adekvatno zbrinjavali prijatelje zemunskog klana, ali i pomagali da protivnici ‘brže odu na drugi svet’.”
Blic, 30. 11. 2006. godine
 
On je odbacio navode.  
 
“Priča je totalno neozbiljna. Božovića niti sam video, niti sam operisao, injekcije ne dajem ja – rekao je Lončar u izjavi za RTS.”
Blic, 30. 11. 2006. godine
 
Kada je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Srbije, na slavlju se pojavio i Lončar. “Pored lidera SNS Tomislava Nikolića u večeri slavlja bio je lekar Zlatibor Lončar koji je tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića opisan kao „doktor smrti”.” Blic, 23. 5. 2012. godine
 
Na ovo je Lončar oštro reagovao:
 
“Apsolutna je neistina da sam preduzeo bilo kakvu raniju radnju u vezi smrti Veska Božovića. Ovakva gnusna laž je svojevremeno proistekla iz bolesnih umova pojedinih kolega. Nekada je profesionalna zavist bila motiv da se lansiraju ovakve laži zbog čega sam na moj zahtev u vreme “Sablje” išao tri puta na poligraf kako bih i na taj način dokazao istinu. Osim toga, zahtevao sam detaljnu proveru svih takvih i sličnih navoda i rezultat toga je da je istina na mojoj strani, a da su navedene informacije laž. Bez obzira na to, takve informacije su izazvale brojne neprijatnosti ne samo meni, nego i mojoj porodici i prijateljima. Sada iz tih glava, a koristeći partijske kontakte lansiraju se i danas laži, samo što se to danas radi iz straha da će promene ugroziti njihove pozicije. Smatram da ne može partijska pripadnost biti zamena za stručnost.”
Blic, 24. 5. 2012. godine
 
Kada je 13. marta 2015. sedmoro ljudi izgubilo život u nesreći vojnog helikoptera koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara, Lončar je prozivan da je bio na Aerodromu „Nikola Tesla” sa medijskim ekipama kako bi se slikao sa bebom posle sletanja helikoptera. Lončar je na to odgvorio: 
 
“Moja uloga u ovoj priči bila je da obezbedim transport životno ugrožene bebe od helikoptera do bolnice. Napravio sam kombinovanu ekipu od dva saniteta – hitne pomoći i lekara iz Instituta za zaštitu majke i deteta, gde je beba trebalo da bude prevezena, i čekao sam da mi jave gde će helikopter sleteti. Kada su me obavestili da je odredište VMA, tamo sam odmah uputio ekipe. Ekipe su čekale na VMA da prihvate bebu, kada je javljeno da će zbog pogoršanih meteoroloških uslova biti promenjeno mesto sletanja i da će se helikopter spustiti na Aerodrom „Nikola Tesla”. Morao sam da prebacim oba saniteta na drugo odredište i pozvao sam Bandića da proverim lokaciju. Rekao sam mu doslovce „Ako treba, doći ću i ja, gde treba.” Kada sam završio razgovor, u meni se rodio crv sumnje, da li je sve dobro organizovano, jer ja sam pre svega lekar, u timu sam spasavanja Urgentnog centra. Zato sam seo u svoj automobil i sam krenuo put surčinskog aerodrome. Kad sam stigao na Aerodrom „Nikola Tesla”, već su bile stigle ekipe hitne pomoći i lekara iz instituta. I nije bila nijedna novinarska ekipa. Pa zar zaista verujete da niko od novinara, da su ekipe čekale na aerodromu, ne bi odmah objavio fotografije ili snimak? U objavljenim izveštajima, baš kao što se najavljuje dolazak saniteta i ministra zdravlja, bio bi najavljen i dolazak novinara, da ih je bilo – ističe dr Lončar.”
Politika, 7. 4. 2015. godine
 
U januaru 2014. godine izabran je za člana Predsedništva SNS-a. Na predlog Glavnog odbora SNS aprila 2014. godine izabran je za ministra zdravlja. Na toj funkciji je ostao i nakon izbora održanih 2016. i 2020. godine.