Ništa od uštede na ministarstvima

Racionalizacija i ušteda, makar u broju ministarstava i poslanika, stara je ideja Srpske napredne stranke iz vremena kad je pokušavala da dođe na vlast. Takva obećanja nastavila je da daje i sa pozicije vlasti, ali sva je prilika da ni ovoga puta neće doći do smanjenja broja ministarstava s obzirom na (prihvaćenu) molbu predsednika Vučića mandatarki Brnabić da se formiraju dva nova ministarstva, a broj narodnih poslanika i dalje je nepromenjen (250). U međuvremenu je objavljen Predlog Zakona o ministarstvima iz koga se vidi da ćemo imati čak tri nova ministarstva.

 

“Mi smo govorili i govorićemo i to je naš plan i program koji moramo da ostvarimo, dakle smanjenje broja poslanika, smanjenje ministarstava na 15, smanjenje broja agencija, zavoda, biroa i saveta”, rekao je Vučić 2012. godine. Za ovu izjavu Vučić je dobio ocenu – neispunjeno, budući da od obećanih ambicioznih reformi građani nisu videli mnogo.

 

 

Iako je njegova stranka postala vladajuća nakon izbora 2012, ništa od najavljenog nije učinjeno, kao ni nakon izbora u martu 2014, na kojima je Srpska napredna stranaka osvojila apsolutnu većinu u parlamentu. Broj narodnih poslanika ostao je 250, broj ministarstava u Vladi Srbije je bio 16 (uz premijera, i još dva ministra bez portfelja), pa je 2015. godine od Istinomera Vučić dobio ocenu neispunjeno.

Broj ministarstava (18 plus tri bez portfelja) koji smo imali u prošloj Vladi pokazao je da Srbija “nije imala snage” za racionalizaciju sistema – opet.

Povezan sadržaj

Podsetimo, tokom čuvene sednice Vlade na Tamnavskom kopu 2015. godine, tada premijer Aleksandar Vučić je poručio, “povodom godinu dana rada Vlade, da će svako ko želi da ostane u njoj morati da bude u „neprestanoj akciji“ i najavio je smanjenje broja poslanika u Skupštini sa sadašnjih 250 na između 125 i 150”.

Vučić je tada naveo primer Češke, kako su preneli mediji, “koja ima više od 10 miliona stanovnika, a ima 50 poslanika manje nego Srbija, ili Belgije koja takođe ima više od 10 miliona stanovnika i 150 poslanika.

“Nije to pitanje troška države, nego odnosa. Isto je pitanje odnosa bila i prodaja automobila, koja mora da se nastavi da nam troškovi budu niži”, rekao je Vučić.

 

 

Broj poslanika, uprkos starim obećanjima, i dalje je isti.

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je pre nekoliko dana da će među novim ministrima biti oko 50 odsto žena i da će sigurno biti formirana dva nova ministarstva, među kojima će biti i ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Rekla je i da ne može govoriti o imenima dok ne dobije podršku od predsednika Aleksandra Vučića i ostatka partije. Prema Predlogu Zakona o ministarstvima biće 21 ministarstvo u novoj Vladi, što je čini, za sada, trećom po veličini od 2000. godine do danas.

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović