Da li je Vlada od 19 članova mala?

„Morate da pravite kompromise, ali i sa tim ovo je najmanja vlada koju je Srbija imala. Kada budemo sami pravili vladu, ona će imati 12 ili 13 ministarstava.“ Ovako je lider SNS Aleksandar Vučić, nekoliko dana pre formiranja Vlade Srbije u julu 2012, prokomentarisao zašto će buduća izvršna vlast imati 19 članova, odnosno 17 ministarstava. U predizbornoj kampanji 2012, ali i godinama ranije, SNS se zalagala za Vladu od 12 članova.

Vlada Srbije

„Mi smo izašli sa varijantom od 12 ministarstava i ja ću samo jеdnu izmеnu da vam obrazložim u najkraćеm. Dvanaest ministarstava i dvе kancеlarijе, jеdna od kancеlarija jе kancеlarija za Kosovo i samim tim smo žеlеli da pokažеmo da svе nadlеžnosti kojima sе bavi i to ministarstvo jеsu u stvari nadlеžnosti ministarstava za prosvеtu, državnu upravu i svih ostalih, a da to ministarstvo glumi jеdnu mini Vladu, čimе, u stvari, Vlada pokazujе manju brigu za Kosovo od onе koju smo mi ovim promеnama namеnili, a to jе da sе ona dirеktno pita o svеmu onomе gdе sе to dеšava, kazala je Jorgovanka Tabaković.“
Sajt SNS, 16. 12. 2010. godine

I u junu 2012. tadašnja kandidatkinja SNS-a za premijerku Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da ta stranka nudi mogućim koalicionim partnerima Vladu sa 12 ministarstava i dve kancelarije – za dijasporu i Kosovo. Međutim, iako je za vreme predizborne kampanje tadašnji lider SNS Tomislav Nikolić govorio da njegova stranka neće ustupiti drugima mesto premijera, jer bi to „bila prevara naroda“, naprednjaci su lideru SPS prepustili premijersku funkciju i formirali veću Vladu nego što su obećavali.

Vlada Srbije

Nakon izbora održanih 16. marta, situacija je potpuno drugačija. SNS je izašla kao apsolutni pobednik, osvojila 158 mandata, ima priliku da sama formira Vladu, ali, prvi čovek te stranke ovih dana ističe da će nova Vlada imati oko 19 članova.

„Vučić je najavio da će vlada biti formirana do 24. ili 25. aprila, da će biti manja i odgovornija, i da neće brojati više od 19 članova, a verovatno i manje. “
24 sata, 5. 4. 2014. godine

Jedan od verovatnih članova buduće Vlade Srbije, lider SDPS-a Rasim Ljajić smatra da bi za Srbiju bilo dovoljno da ima 15 članova Vlade. On je potvrdio da broj ministarskih fotelja raste zbog toga da bi se podmirile sve stranke u koaliciji.

„Imali ste razdvajanja prirodnih ministarstava da bi se zadovoljile potrebe stranaka koje čine Vladu.“
RTS, 6. 4. 2014. godine

O potrebi smanjenja broja članova Vlade mnogo više je bilo reči pred prošle parlamentarne izbore. Vlada je nakon 14 meseci rekonstruisana i imala je 22 člana, sa 18 ministarskih mesta.

Vučić, koji je viđen za budućeg premijera, ovoga puta ima šansu da napravi Vladu sa malim brojem ministarstava, bez obzira na to da li će SNS sama formirati novu izvršnu vlast ili će u nju uključiti još nekoliko partija. Razlog „namirivanje apetita koalicionih partnera“ ovoga puta ne postoji. A podsećanja radi, vlade nekih od najrazvijenijih evropskih država, a pojedine pritom imaju i po nekoliko puta više stanovnika od Srbije, imaju mali broj članova. Austrija 14, a Nemačka, Italija i Francuska po 16 članova.