Ukinućemo državne sekretare, smanjiti broj poslanika, agencija…

Tadašnji zamenik predsednika SNS o potezima svoje koalicije nakon pobede na izborima. (RTS, 11. 4. 2012. godine)
“Mi smo govorili i govorićemo i to je naš plan i program koji moramo da ostvarimo, dakle smanjenje broja poslanika, smanjenje ministarstava na 15, smanjenje broja agencija, zavoda, biroa i saveta sa 136 na manje od 50, ukidanje funkcija državnih sekretara. Dakle, time ćemo uštedeti ogroman novac, neću da kažem samo više desetina miliona evra, već više od stotinu miliona evra i to je nešto što će da radi SNS sa svojim partnerima s kojima izlazi na izbore.”

U kampanji za parlamentarne izbore 2012. tadašnji zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić najavio je ambiciozne reforme i uštede, pre svega u oblasti državne uprave. Isticao je da će njegova stranka zajedno sa svojim koalicionim partnerima, po dolasku na vlast, smanjiti broj poslanika u Skupštini Srbije, smanjiti broj ministarstava na 15, broj agencija, zavoda, biroa i saveta sa 136 na manje od 50, ali i ukinuti funkcije državnih sekretara. Vučić je naglasio da će se time „uštedeti ogroman novac“, čak više od sto miliona evra. 

 

Međutim, iako je njegova stranka postala vladajuća nakon tih izbora, ništa od najavljenog nije učinjeno. To se nije desilo ni nakon novih vanrednih parlamentarnih izbora u martu 2014, na kojima je Srpska napredna stranaka osvojila apsolutnu većinu u parlamentu Srbije.

Do danas nije smanjen broj narodnih poslanika (250), broj ministarstava u Vladi Srbije je 16, a tu su, uz premijera, i još dva ministra bez portfelja. Takođe, nisu ukinute funkcije državnih sekretara. Ni smanjenje broja „agencija, zavoda, biroa i saveta” sa 136 na obećanih “manje od 50” nije sprovedeno u delo. Štaviše, i pored brojnih najava, kao i akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave, ništa se značajnije nije dogodilo. Čak ni ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički još ne zna tačan broj agencija, zavoda, biroa i saveta, kao ni broj zaposlenih koji su u njima angažovani.

„Ako danas bilo koga u Vladi pitate koliko ima agencija, fondova, zavoda, komisija, direkcija koje su samostalne, a opet finansijski naslonjene na budžet, odgovor zasigurno nećete dobiti. Taj podatak niko nema. Kako je „Blicu“ nezvanično rečeno, sve bi bilo mnogo lakše da je formiran dugoočekivan i najavljivan Registar zaposlenih u javnom sektoru. On će, kažu u Vladi, biti oformljen sredinom 2015. U međuvremenu, potpredsednica i ministarka za državnu upravu Kori Udovički krenula je u analizu agencija i drugih organa u resorima ministarstva.“
Blic, 5. 12. 2014. godine

Krajem 2012. ukinuto je sedam agencija: Nacionalna turistička razvojna korporacija, Fond za zaštitu životne sredine, Agencija za hemikalije, Agencija za energetsku efikasnost, Uprava za igre za sreću, Devizni inspektorat i Nacionalni savet za decentralizaciju. Ipak, to nije bilo ni blizu onog broja agencija koliko je Vučić najavljivao pre skoro tri godine.

Zato izjavu sadašnjeg premijera ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.