Mnogo češće je izbegavala nego govorila istinu

Ana Brnabić je ponovo dobila mandat za sastav Vlade. Tokom prethodnog mandata premijerke, Istinomer je proveravao činjenice u 31 njenoj izjavi, od kojih je 19 ocenjeno kao neistine, a za tri je dobila najlošiju ocenu “kratke noge”.

Krajem juna 2017. godine Ana Brnabić postala je prva žena na čelu Vlade Republike Srbije. U sastav Vlade ušla je 2016. godine, kao nestranačka ličnost na funkciji ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pre nego što je zakoračila u ministarske poslove, tadašnji mandatar, a sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je da zna da je ona homoseksualka, ali da ga njena privatna opredeljenja ne zanimaju, već ga jedino zanimaju rezultati njenog rada. „Ana Brnabić i ja smo razgovarali i o tom aspektu. Ona to ne krije, s ponosom to govori. Ona je toliko fina i ljupka, i pitala me je, rekla je ‘ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore’. Odgovorio sam joj ‘mene interesuje šta možeš da uradiš, a znam koliko si stručna i vredna’ “, izjavio je tada Vučić.

Povezan sadržaj

Nešto manje od godinu dana kasnije, Aleksandar Vučić je upravo Anu Brnabić predložio za novu mandatarku za sastav Vlade.

„Smatram da Ana Brnabić poseduje stručne i lične kvalitete za obavljanje funkcije predsednika Vlade“, rekao je tada Vučić i dodao da to što je izabrana nestranačka ličnost ne predstavlja poraz ni za Srpsku naprednu stranku, niti za bilo koju drugu partiju.

Ipak, u SNS Ana Brnabić se učlanila početkom oktobra 2019. godine.

Komplimenti nisu samo s Vučićeve strane. Početkom ove godine Istinomer je u rubriku Izjave ljubavi zabeležio i izjavu premijerke:

 „Ako ste pametni, vi gledate, slušate i učite od njega. Posebno u politici, nema boljeg učitelja na svetu od Aleksandra Vučića. Učiti od njega je privilegija koju bi mnogi u svetu želeli.“  (Alo, 6-7. januar 2020. godine)

Ocenu kratke noge, koju Istinomer daje izjavama koje su toliko neistinite, da su gotovo smešne, Brnabić je dobila za tvrdnje da je dijalog sa Prištinom potpuno transparentan, da u toku julskih protesta policija nije bacala suzavce: „Juče policija nije bacala suzavce. Dakle svi suzavci koji su juče bacani, bacani su od strane demonstranata”, kao i da se pre 2014. godine nije obeležavao početak NATO bombardovanja.

Na početku mandata Ane Brnabić Istinomer je najčešće kao neistine ocenjivao izjave premijerke u vezi s ekonomijom, poput toga da se striktno prate efekti subvencionisanja, da  imamo treću godinu suficit u budžetu, da bi se penzije umanjile ukidanjem zakona.  

Povezan sadržaj
admin 8. 8. 2016.

Veliki deo neistinih izjava Brnabić odnosi se na poređenje s politikom „bivšeg“ režima.

Govorila je, na primer, da je bilo 790 000 nezaposlenih 2012. godine, zatim da je rast BDP-a 2012. godine bio 3,1, što je najveći rast od 2000. godine, da je nemoguće da je privredni rast 2012. godine bio toliki, a u odnosu na nezaposlenost, kao i da u Srbiji 2012. godine nije bilo opozicionih medija

S druge strane, početkom aktuelne pandemije Brnabić je neistinto govorila o i o tajnosti broja respiratora, odnosu broja testiranih i zaraženih, plaćanju testiranja u Južnoj Koreji, zatim da Srbija nije krila podatke o broju zaraženih i preminulih, kao i to da niko nije rekao da smo pobedili koronu, iako je u Informatoru Srpske napredne stranke doslovno pisalo da je Srbija pobedila u borbi protiv opasnog virusa.

Među ostalim izjavama premijerke Brnabić, Istinomer je tri puta utvrdio zloupotrebu činjenica, a tri puta je ocenio da je rekla istinu.  

U zbir od 31 ocenjene izjave Ane Brnabić nije ušao priličan broj Izjava ljubavi, kao ni apsurdi s etiketom Što zelenije to pliva

*Vlada premijerke Ane Brnabić odlazi na kratkim nogama.

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović