Policija nije bacala suzavce

Predsednica Vlade o tome ko je bacao suzavac na protestima. (TV Prva, 9. 7. 2020. godine)
10. 7. 2020.
Teme / Ocene: Istinitost, Kratke noge
“Juče policija nije bacala suzavce. Dakle svi suzavci koji su juče bacani, bacani su od strane demonstranata. Juče policija nije bacala suzavce.”

Predsednica Vlade Ana Brnabić, u jučerašnjem gostovanju na TV Prva, izjavila je da tokom građanskih protesta pretprošle noći, odnosno 8. jula 2020. godine, “policija nije bacala suzavce”.

Povezan sadržaj

Na pitanje novinara ove televizije, kako će vlast zaštititi građane, uz konstataciju da su ljudi uplašeni i da je policija bacala suzavce na demonstrante, Brnabić je istakla da to nije tačno, i da su “svi suzavci koji su juče bacani, bacani od strane demonstranata”.

Da su učesnici protesta ti koji su odgovorni za bacanje i posedovanje ovog hemijskog oružja, istakao je i ministar policije Nebojša Stefanović, u svom obraćanju građanima 8. jula.

“Suzavac koji su demonstranti bacali na policiju, skoro 30 minuta. 30 minuta ispred Doma Narodne Skupštine, iz pravca masa. Vrlo jasni snimci. Bacaju suzavac na pripadnike policije. Policija u tim trenucima je imala naređenje i nije koristila suzavac. Dakle imala naređenje da ne koristi, i nije koristila suzavac”, rekao je Stefanović.

O tome da su ove tvrdnje premijerke i ministra policije daleko od istine, svedoče dokumentovani video zapisi zabeleženi u noći između 8. i 9. jula, na kojima se jasno vidi da je policija, kao i u prethodnoj noći, bacala velike količine suzavca na demonstrante.

 

Novinari istraživačke mreže “BIRN” zabeležili su na licu mesta momenat u kojem je policija bacila suzavac na demonstrante.

 

 
I novinari televizije “Nova S” zabeležili su ovaj momenat.

 

 

Reportka televizije “Al jazeera” je jasno navela da je policija bacala ovo hemijsko oružje na učesnike protesta, što su i kamere ove televizije zabeležile.

 

 
Demonstranti beže od suzavca.

 

Povezan sadržaj

Budući da dokumentovani video snimci demantuju tvrdnju premijerke Srbije Ane Brnabić da “policija juče”, odnosno, 8. jula 2020. godine, “nije bacala suzavac na demonstrante”, Istinomer ovoj njenoj izjavi daje ocenu – “kratke noge”.

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević