Pre 2014. se nije obeležavao početak NATO bombardovanja

Premijerka o obeležavanju NATO bombardovanja u Srbiji. (SNS Youtube, 9.8.2020. godine)
10. 8. 2020.
Teme / Ocene: Istinitost, Kratke noge
„Je l’ ste vi znali pre 2014. za bitku na Košarama (…) Je l’ smo obeležavali početak bombardovanja? Ne. Nismo ni govorili o tome, osim o kampanji, valjda da ne bi uvredili ljude koji su nas bombardovali i zemlje koje su nas bombardovale. Pritom mi danas imamo odlične odnose sa tim zemljama, trudimo se zato što je to dobro za Srbiju i za naš narod da imamo jake odnose sa tim zemljama i oni su naši partneri. Ali, dozvolićete da kada vas neko bombarduje u 20. veku, da ćete da kao slobodna i nezavisna država želite to da obeležite i želite da kažete koliko god glasno to mogli da kažemo da je to bio zločin nad našim narodom.“  

Tokom gostovanja u Jutarnjem programu na televiziji Prva, premijerka je ovog vikenda izjavila da pre 2014, između ostalog, nije obeležavan početak NATO bombardovanja u Srbiji.

Bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, počelo je 25. marta 1999. godine. Operacija “milosrdni anđeo”, kako su Operaciju savezničkih snaga nazvali srpski mediji trajala je 78 dana. Bombardovanje je okončano 9. juna 1999. potpisivanjem Kumanovskog sporazuma. Ovaj sporazum je predviđao da će se jugoslovenske snage bezbednosti povući sa Kosova, a da će biti uspostavljen UNMIK, civilna misija Ujedinjenih nacija. Inače, NATO je Srbiju bombardovao bez odobrenja UN-a. Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, poginulo je 3500, a povređeno više od 12 hiljada judi.

Od intervencije NATO prošla je 21 godina. Zbog pandemije, organizovanog obeležavanja ove godine nije bilo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, pak, objavio fotografiju na svojoj stranici na Fejsbuku.

https://www.facebook.com/buducnostsrbijeavucic/photos/a.592504934508851/846431095782899/?type=3

 

Kako su obeležavane godišnjice NATO bombardovanja prethodnih godina?

 

Prošle, 2019. godine, dvadeset godina od početka NATO bombardovanja obeleženo je na centralnoj ceremoniji u Nišu. U Aleksincu je 2018. obeleženo 19 godina od bombardovanja.

Sećanje na žrtve NATO-a je 2017. obeleženo u Grdelici gde su 12. aprila 1999. avioni NATO gađali međunarodni putnički voz dok je prelazio preko mosta u Grdeličkoj klisuri.

Vučić, koji je 2016. tokom obeležavanja 17 godina od bombardovanja bio premijer, obratio se građanima u Varvarinu.

Na šesnaestu godišnjicu 2015. tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na Spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Aleksincu. Centralna ceremonija održana je u Beogradu ispred bombardovanog Generalštaba.

Stižemo i do 2014. godine. Tada centralne manifestacije nije bilo, ali godišnjica NATO bombardovanja jeste obeležena.

Tadašnji predsednik Nikolić je položio venac na spomen obeležje poginulima u bombardovanju mosta na Velikoj Moravi kod Varvarina. A ovaj  dan je obeležen i u Vranju, Zrenjaninu, Novom Sadu, Prokuplju, Zaječaru, Aleksincu,…

 

Kako je bilo pre 2014?

 

Da vidimo kako je to bilo pre 2014. godine i da li zaista početak NATO  bombardovanja nije obeležavan kako tvrdi Brnabić.

Četrnaest godina od početka bombardovanja, 24. marta 2013. godine, ovaj dan je obeležen u širom Srbije. Ivica Dačić, koji je tada bio premijer, položio je venac na spomenik žrtvama NATO agresije na Straževici. 

Polaganjem venaca na spomen obeležja žrtvama bombardovanja odata je pošta i 2012. godine. Služen je i parastos u crkvi Svetog Marka u Beogradu. A tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković položili su vence u Aleksincu.

Povezan sadržaj

„Naša je zemlja previše bila uronjena u ratove u čitavom 20. veku i sve što činimo u budućnosti treba da bude sazdano na taj način da više nikada ne budemo uključeni u bilo kakav rat, čuvajući iznad svega ljudske živote i našu zemlju”, rekao je Tadić tada.

Pošta žrtvama bombardovanja NATO odata je i 2011. i to polaganjem venaca na spomen obeležja u Nišu. Vence su položile delegacije grada, Vojske Srbije, policije, zatim delegacije organizacija i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, kao i rodbina poginulih i prijatelji.

Godišnjica bombardovanja obeležena je i 2010. godine u gradovima koji su bombardovani, a patrijarh srpski Irinej služio je pomen u hramu Svetog Marka u Beogradu.

A povodom desetogodišnjice od bombardovanja 2009, održana je i svečana akademija u Sava centru koju su organizovali Fond “Slobodan Jovanović”, “Aktivni centar” i “Srpski sabor Dveri”.

Dakle, i pre 2014. se u mestima širom Srbije obeležavao početak bombardovanja. Tačno je da su od 2015. godine počele da se organizuju centralne manifestacije, međutim, to ne znači da obeležavanja i pričanja o ovom događaju nije bilo, kao što to tvrdi premijerka. Stoga, Istinomer izjavu premijerke Ane Brnabić da pre 2014. nije obeležavan početak NATO bombardovanja ocenjuje sa – “kratke noge”.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević