Nemačka nije bombardovala Srbiju 1999.

Premijer o učešću Nemačke u NATO bombardovanju. (TV Happy, Ćirilica, 10. 4. 2017. godine)
„To mi pričaju oni koji oće da kažu da je (Šreder) učestvao u bombardovanju, iako nisu tada oni (Nemačka) učestvovali, ali su podržali.“
Novoizabrani predsednik i premijer Aleksandar Vučić je gostujući na televiziji Happy u emisiji „Ćilirica“ između ostalog odgovarao i na transparente i parole koji se ovih dana vide i čuju na „protestima protiv diktature“ koji se odigravaju na ulicama više gradova u Srbiji. Kao jednu od najčešćih parola, Vučić je izdvojio onu – „Vučiću Šrederu“.
Kako kaže, bio bi oduševljen kada bi ga neko uporedio sa Šrederom u vezi sa ekomskim reformama. Međutim, demonstranti, dodaje Vučić, ciljaju na to da će za njega ovo biti uvreda jer oni misle da je Šreder učestvovao u bombardovanju Srbije 1999. godine. Ipak, premijer tvrdi da Nemačka, čiji je Šreder tada bio kancelar, nije aktivno učestvovala u bombardovanju već je “samo podržala”.
Čitava priča oko poređenja još uvek aktulenog srpskog premijera i Gerharda Šredera počela je baš na dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja 24. marta kada je Aleksandar Vučić na svoj najveći predizbornoj skup u Beogradu doveo Gerharda Šredera kao jednog od govornika.
Iako premijer Aleksandar Vučić tvrdi da nemački piloti i avioni nisu aktivno učestvovali u NATO bombardovanju Srbije, demantuje ga sam Šreder i to ispovestima u svojim memoarima. O tome je 2006. pisao i nemački Špigl.

www.spiegel.de, 25. 10. 2006. godine
„’Bilo mi je potpuno jasno’ piše Šreder u svojim novim memoarima ’da je mnogima u (Socijaldemokratskoj) partiji – i društvu generalno – nepodnošljiva ideja da nemački vojnici, u ovom slučaju vojni piloti, još jedanput intervenišu u regionu koji je toliko propatio pod nemačkom okupacijom za vreme Drugog svetskog rata.

I pored svega toga, Šreder piše, ’Bio sam ubeđen da je potrebno da Nemačka aktivno učestvuje'“, piše u tekstu na sajtu Špigla.

U knjizi „Agresija NATO“ generala Spasoja Smiljanića, koji je za vreme bombardovanja obavljao dužnost komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, izdatoj 2009. godine, u tabeli na 162. strani navode se podaci o svim registrovanim naletima borbene avijacije NATO po zemljama. U tabeli piše da su nemački avioni izvršili ukupno 320 borbenih letova od čega 18 za izviđanje objekata na zemlji iz vazduha i 302 za neutralisanje izvora radarskog zračenja – odnosno raketno uništavanje domaćih radara koji su otkrivali neprijateljske avione.

Na taj način, nemački avioni su značajno doprineli i aktivno učestvovali u NATO agresiji u Srbiji.
Zbog toga, izjava premijera Aleksandra Vučića dobija ocenu neistina.