Prvi put odnos 40 odsto između ukupnog broja testiranih i broja zaraženih

Predsednica Vlade Republike Srbije o odnosu broja testiranih i zaraženih (Konferencija za medije, 03.04.2020.) 
6. 4. 2020.
Teme / Ocene: Istinitost, Neistina
„Nama je ovo prvi put da imamo preko 40 posto odnos između ukupnog broja testiranih i broja zaraženih što je ogromno, što je zaista, zaista zastrašujuće“

SMS porukama, povišenim glasom i iskazivanjem brojeva vlast u Srbiji pokušava građanima da približi ozbiljnost situacije i da u narodu probudi „gvozdenu disciplinu“ kako bi se pridržavao propisanih mera.

Ipak u toj igri sa brojkama, pojedini akteri se preračunaju.

Na koferenciji za medije održanoj nakon dolaska ruskih doktora i medicinske opreme predsednica Vlada Srbije Ana Brnabić zahvaljujući se lekarima i ističući koliko je pristigla pomoć iz Rusije neophonda, izjavila je da su današnji brojevi zastrašujući.

„Nismo očekivali ogroman skok u broju zaraženih, posebno u odnosu na broj testiranih. Nama je ovo prvi put da imamo preko 40 posto odnos između ukupnog broja testiranih i broja zaraženih što je ogromno, što je zaista, zaista zastrašujuće“, izjavila je premijerka Brnabić.

Naime, 3. aprila, Srbija jeste imala najveći broj zaraženih, 305 novih osoba je obolelo od virusa COVID – 19. Ipak, otkrivanju ovog broja zaraženih prethodio je i povećan broj testiranih osoba. Tog dana ispitano je 748 osoba, pa procenat zaraženih osoba iznosi 40.78 odsto.

Ipak, ovo nije prvi put da  odnos između ukupnog broja testiranih i broja zaraženih bude preko 40%, već sedmi put.

Elem, 11. marta odnos broja testiranih i zaraženih iznosio je 59,09 odsto, odnosno od 22 testirane osobe, 13 je bilo pozitivno na korona virus.

Međutim, pred povećanje broja testiranih osoba, zabeleženo je 5 dana sa procentom iznad 40 odsto. Tako je 20. marta procenat iznosio 40,50 odsto, 21. mart iznosio je 41,86 odsto. Dan nakon tog je od 89 testiranih osoba 51 bila zaražena, što iznosi 57.30 odsto, a 23. marta je odnos ova dva broja bio nešto veći od 44 odsto. Petog dana zaredom, a šesti put od kako su počeli dnevni preseci, broj testiranih osoba bio je 94, dok je od toga zaraženih bilo 54. što čini 57,44 odsto.

Zbog svega gore navedenog, ovu izjavu da je prvi put zabeležen procenat od 40 odsto u odnosu broja zaraženih i testiranih osoba tim Istinomera ocenjuje kao – neistina.

 

*Istinomer je deo CoronaVirusFacts alijanse koju čini više od 100 fektčeking medija koji se bore protiv dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19. Više o radu alijanse pročitajte ovde.

Naslovna fotografija: Zoran Drekalović