Ukidanjem zakona smanjili bismo penzije

Predsednica vlade o efektima ukidanja zakona kojim su smanjene penzije. (Tanjug, 11. 5. 2018.)
„Dakle, mi ne možemo samo da vratimo penzije onako kao što MMF traži, i kao što neki ljudi traže, na pređašnji nivo. Zato što bi to značilo da za 80 odsto penzionera vi umanjujete penzije. (…) Dakle, ne možemo samo da kažemo ’taj zakon se ukida’, zato što nikome nećemo umanjivati penzije.“

Reagujući na zahtev MMF-a da se nađe sistemsko rešenje za isplatu penzija (što bi značilo i ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija), predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je 11. maja u Subotici da bi ukidanje tog zakona „značilo da za 80 odsto penzionera vi umanjujete penzije“.

Kao što je Istinomer već pisao, ukidanje tog zakona ne bi nikome smanjio penzije, već bi penzije bile povećane onim penzionerima koji su zbog njega pretrpeli umanjenje. Razlog za ovo jeste što ovim zakonom nisu dirane penzije do 25.000 dinara, koje prima najveći broj umirovljenika, već su smanjene one iznad 25.000, a još više one preko 40.000 dinara.
Govoreći o ukidanju ovog zakona, predsednica vlade je i pomenula da ne želi da se penzije vraćaju na staro:
„Upravo zbog toga, ako mi planiramo još jedno povećanje plata i penzija, onda nema govora o tome da mi ukinemo onaj zakon i da se vratimo tamo gde smo bili. Ne možemo da se vratimo tamo gde smo bili, nećemo da se vratimo tamo gde smo bili, želimo da razgovaramo o tome kako da na većem nivou penzija možemo sada da pređemo na redovno dvogodišnje usklađivanje.“

Međutim, ukidanjem tog zakona, koji je donet kao jedna od mera fiskalne konsolidacije, ne bi se penzije vratile na staro, odnosno, ne bi se poništila tri povećanja penzija koja su usledila u periodu 2015-2017. (za 1,25 odsto, 1,5 odsto i konačno za pet odsto na kraju 2017. godine), s obzirom na to da je ova povećanja Skupština Srbija svake godine donosila usvajanjem izmena Zakona o budžetskom sistemu – dakle, povećanja nemaju veze sa Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija.
Istinomer je poslao pitanja kabinetu Ane Brnabić sa željom da dobije objašnjenje otkud predsednici Vlade podaci kojima tvrdi da bi se ukidanjem zakona o smanjenju penzija smanjile penzije, ali odgovora nije bilo. Čak ni nakon detaljne analize koju je Istinomer objavio nije bilo nikakve reakcije predsednice Vlade, koja za ovu izjavu dobija ocenu „neistina„.
Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević