U Srbiji 2012. nije bilo opozicionih medija

Premijerka Srbije o izbornim uslovima. (TV Pink, 26. 1. 2020. godine)
“Dakle, 2012. vi niste imali opozicione medije. Danas kada pričamo o slobodi medija, vi morate da znate da mi imamo… Dakle, gde vam je N1, Nova S, imate NIN, ‘Vreme’, ‘Danas’, ‘Blic’, da ne pričamo koliko tabloida i ostalih od kojih, recimo, Marinika Tepić uzima informacije za svoje pres-konferencije. Ali, vi danas imate ozbiljnu opozicionu scenu i ozbiljne medije, plus društvene mreže na kojima je 90 odsto Srbije, koje vi ne možete ni na koji način da kontrolišete.”

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, govoreći sa ambasadorom SAD u Srbiji ​Entonijem Godfrijem na TV Pink, ​istakla da su, uprkos odluci dela opozicije da bojkotuje predstojeće izbore, uslovi za njihovo održavanje u ovom trenutku neuporedivi sa onima koji su bili 2012. godine.

TV Pink, 26. 1. 2020. godine
“Niko danas ne može da kaže, možda ćemo se i sad raspravljati o tome, da danas izborni uslovi nisu potpuno drugačiji nego što su bili 2012. godine. Ako to uporedite, to je nebo i zemlja. Pitanje je da li danas izborni uslovi mogu još da se poboljšaju? Da, mogu. Da li su danas izborni uslovi bolji nego 2012? Apsolutno! Neuporedivi su.”

Naglasila je da u vreme kada je koalicija okupljena oko Demokratske stranke bila na vlasti – nije bilo opozicionih medija, a da ih danas ima prilično.

Bez obzira na to što premijerka, ali i mnogi iz vrha vladajuće stranke (svesno ili iz neznanja) u opozicione medije svrstavaju sve one koji ih nedvosmisleno i nekritički ne podržavaju, tezu da pre 2012. nije bilo medija koji kritikuju vlast teško da je moguće potkrepiti argumentima.

Brnabić je samo ponovila ono što je već kao stav izneo predsednik Vučić – da su 2012. izborni uslovi “bili deset puta gori nego što su danas” i da tada “nije bilo opozicionih medija”. Istinomer je tu njegovu izjavu već ocenio sa “kratke noge”.

Podsetimo, pred izbore 2012. godine, kada je Srpska napredna stranka bila u opoziciji, funkcioneri te partije su se pojavljivali u svim vodećim medijima. Tako je Aleksandar Vučić gostovao i na TV B92, TV Avali, RTS-u i 2011. i 2012. godine, a i njegove stranačke kolege su bile gosti i na Studiju B, TV Hepi, kao i na TV Svet plus.

Osim što su gostovali u emisijama televizija sa nacionalnom pokrivenošću, a njihove izjave prenošene u dnevnoj i nedeljnoj štampi, povezivani su sa nekoliko medija i na osnovu uticaja i vlasničke strukture.

Naime, u izveštaju Verice Barać navodi se da su zvanični vlasnici dnevnog lista “Pravda”, koji je izlazio u to vreme, bili bliski SNS. Pominje se ime Jugoslava Petkovića iz SNS, kao i Nemanje Stefanovića, koji je, kako se navodi, isto “član SNS-a i vezuje se za Nebojšu Stefanovića, potpredsednika Glavnog odbora SNS-a”.

Inače, dugogodišnji glavni urednik ovog lista Predrag Popović javno je govorio o vezi “Pravde” i Aleksandra Vučića. Prema njegovim rečima, čak je i prvi broj novina štampan na Vučićev rođendan u martu 2007. godine.

I za “Radio Fokus” u Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije piše da je bio politički naklonjen, prema rečima medijskih stručnjaka, SRS-u pre sukoba u toj stranci, a nakon raskola radikala – naprednjacima.

Sem toga, sa naprednjacima je povezivana i TV Svet plus Info. U martu 2012. “Danas” je pisao da je TV Svet plus info s radom počela 24. oktobra 2011. kao nezavisna produkcija koja ima osam sati informativnog programa na kablovskom kanalu Kopernikus 3. Vlasnik te produkcije je, navode u tekstu, „Sense marketing“, firma Zorana Bašanovića, „estradnog menadžera, ali i člana Glavnog odbora SNS“. Novinarka i urednica ove televizije Tatjana Vidojević bila je nosilac liste „Pokrenimo Čukaricu – Tomislav Nikolić“ na izborima 2012. godine.

Takođe, premijerka Brnabić je kao dokaz medijske slobode iznela podatak da je 90 odsto Srbije na društvenim mrežama.
I taj argument je već koristio predsednik Vučić, s tim što je on tvrdio da su “ društvene mreže najsnažniji medij u Srbiji” i da ih koristi “oko 85 odsto”. Međutim, i tu izjavu Istinomer je ocenio kao neistinu. Naime, prema podacima koje je “Eurostat” objavio krajem juna prošle godine, tokom 2018. u Srbiji je nešto više od polovine građana, tačnije 52 odsto, koristilo društvene mreže.

Zato, izjavu premijerke Ane Brnabić da “2012. vi niste imali opozicione medije”, Istinomer ocenjuje kao – neistinu.

Foto: FoNet, Zoran Mrđa