Niko nije rekao da smo pobedili koronu

Predsednica Vlade o tvrdnjama da je vlast proglasila pobedu nad virusom korona. (RTV, 15. 7. 2020. godine)
17. 7. 2020.
Teme / Ocene: Istinitost, Neistina
“Niko nije rekao: ‘Mi smo odneli pobedu protiv korona virusa’.”

O “preuranjenim” prognozama i “preoptimističnim” izjavama nadležnih u Srbiji kada je reč o borbi sa Kovidom-19, Istinomer je već više puta pisao. Većinu njihovih izjava koje idu u prilog “fanstastičnim” rezultatima koje je Srbija postigla u odnosu na druge države, ocenili smo kao neistinite.

Povezan sadržaj
Nikolija Čodanović 7. 7. 2020.

Međutim, premijerka Srbije Ana Brnabić, u nedavnom intervjuu za RTV Vojvodine, bila je uporna u tvrdnji da se od nadležnih nije moglo čuti da je Srbija odnela pobedu protiv korona virusa.

Govoreći o razlozima zbog kojih je donesena odluka o relaksiranju mera u maju, Brnabić je objasnila da smo tada imali “stabilnu situaciju u celoj državi”, a potom je demantovala konstataciju novinarke RTV da je u tom periodu bilo ko od nadležnih i članova Kriznog štaba “proglasio pobedu” nad virusom.

Istakla je: “Jako je teško svaki dan se boriti protiv lažnih vesti i dezinformacija”.

Međutim, da bi se upravo ovakva tvrdnja predsednice Vlade Srbije mogla okarakterisati kao širenje lažnih vesti i dezinformacija, dokazuje činjenica da je javnost u Srbiji upravo od vladajuće stranke, ali i od jednog člana Kriznog štaba, mogla da čuje da je “Srbija pobedila koronu”.

Naime, u Informatoru Srpske napredne stranke (broj 83, mart – april 2020. godine), vladajuća stranka istakla je da je “Srbija pobedila u borbi protiv opasnog virusa”.

 

Foto: Printscreen/SNS Informator

 

I član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 pulmolog Branimir Nestorović, u gostovanju u emisiji “Fokus” na TV B92 17. aprila, pričao je o tome da je “najgori period prošao” te istakao da je “stvarno došao kraj” ovog virusa.

Povezan sadržaj

“Ovo je stvarno rat, mi smo u tom ratu pobedili”, naglasio je tada dr Nestorović.

Takođe, u predizbornom spotu SNS, objavljenom 13. juna, predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, obraćajući se biračima nedelju dana pred izbore, istakao je da “pobeđujemo koronu”.

“Danas se ponovo borimo protiv neprijatelja kog ne možemo da vidimo, ali neprijatelja koji nas zbližava čak i ako fizički izbegavamo zagrljaj. I pobeđujemo i pobedićemo ovog neprijatelja, samo zato što je svako od nas borac”, rekao je Vučić.

 

 

Dakle, i vladajuća Srpska napredna stranka i jedan član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19 jasno su istakli da je “Srbija pobedila korona virus”.

Zbog toga izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da niko nije tvrdio da smo “odneli pobedu protiv korona virusa” Istinomer ocenjuje kao – “neistinu”.

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević