Jovanjica i prisluškivanja – ko je ko? (1. deo)

Pozivanje na poligraf, po ko zna koji put, vikend konferencije za medije, tabloidno prepucavanje (epizoda sto i neka), sve je to domaća javnost dobila od ministara nam i stranačkih kolega iz SNS koji se utrkuju u svojim “istragama” i razvodnjavanju tema, među kojima je i optužnica za slučaj “Jovanjica”. Ko sporadično prati naslovne strane, lako može da pogubi konce ko je ko u najvećoj aferi poslednjih godina. Podsetimo se zato imena koja se spominju, od čega se ministar Nebojša Stefanović brani i ko to stalno spominje prisluškivanje predsednika, a da nije on sam. Ili Vulin.

„Mi smo prisluškivanje dokazali i jasna je zla namera prema predsedniku Vučiću i članovima njegove porodice. Mi stalno imamo ponavljanje istog scenarija, ali na različite načine. Šta je suština prisluškivanja, i Jovanjice, šta je ideja? Da se nađe bilo šta kompromitujuće, da se onda dođe kod Aleksandra Vučića i kaže – znaš, Danilo ili Andrej su pričali sa kim nisu trebali, ili su uradili nešto što nisu trebali, najbolje je da se ti povučeš, a da mi ovo zaboravimo“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. (Izvor: mup.gov.rs/Pink, 13. oktobar 2021.)

Vulin je rekao i da je prisluškivanje trajalo najmanje godinu i po dana, „da je delo u MUP-u rasvetljeno i predato nadležnom tužilaštvu“.

(Foto: BETA)

Ovo je jako osetljiva stvar, tužilaštvo mora da bude potpuno sigurno da ima slučaj. Kad smo razbili Belivukov klan, napadali su nas i govorili da je to ništa, da lažemo, da nemamo nijedan dokaz, da nismo napravili optužnicu, da je to svađa u porodici, da ćemo se mi povući kada oni pokažu koliko znaju o nama. Ništa od toga se nije desilo, oni su tamo gde im je mesto, nadam se da će dobiti doživotne robije, što su i zaslužili. Verujem da ćemo vrlo brzo dobiti i sudski epilog afere prisluškivanja“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova.

'Jovanjica'
“Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je pronađeno 1,6 tona marihuane.

Do sada su podignute dve optužnice. U optužnici “Jovanjica 1”, po kojoj od oktobra prošle godine traje suđenje, optuženi se terete da su bili zaduženi za neovlašćenu proizvodnju. U drugoj optužnici mahom su pripadnici policije i službi bezbednosti koji su bili zaduženi za bezbednost Jovanjice.

U obe optužnice prvooptuženi je Predrag Koluvija, a obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe. Tužilaštvo traži spajanje ova dva predmeta, ali sudsko veće insistira na tome da se odluka donese nakon održavanja pripremnog ročišta u predmetu “Jovanjica 2”. Međutim, zbog stalnog odlaganja termina održavanja pripremnog ročišta, odlaže se i odluka o spajanju ta dva predmeta.” (Izvor: birn.rs)

'Belivuk'

'Veljko Belivuk i članovi njegove grupe osumnjičeni su za više teških ubistava, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, trgovinu drogom, otmicu i silovanje.

Krajem septembra produžen im je pritvor opet.

Rešenjem Krivičnog vanpretresnog veća Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, u pritvoru će ostati još 26 osumnjičenih članova te grupe kako zbog opasnosti od bekstva, tako i zbog okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivična dela ili da će ometati postupak uticanjem na svedoke.' (Izvor: Danas)

***

Proteklih sedmica u medijima u više navrata su mogle da se čuju optužbe na račun kabineta Nebojše Stefanovića (dok je još bio u MUP-u). Jedan od glavnih optuženih u slučaju „Jovanjica“ Predrag Koluvija gostujući kod Vladimira Đukanovića svog advokata u emisiji povezao je aferu prisluškivanja predsednika sa svojim predmetom i navodnom ucenom – da svali krivicu na predsednikovog brata.

 

*Nebojša Stefanović*

 

Prošlog vikenda, a upravo nakon nekoliko emisija, između ostalog i emisija Vladimira Đukanovića, kao i niza optužujućih naslovnih strana tabloida, ministar odbrane Nebojša Stefanović organizovao je konferenciju za medije. Najavio je, više puta u tih 15-ak minuta, da je spreman da ide na poligraf.

(Foto:BETA/Ministarstvo odbrane/ Darimir Banda)

„Želim da zaštitim svoju zemlju od onih koji joj nanose ogromnu štetu, da zaštitim sebe i svoju porodicu, predsednika republike, i kao instituciju i kao mog prijatelja od svih laži i manipulacija koje se serviraju u različitim oblicima. Želim i zbog sebe i svoje porodice da kažem potpunu istinu, i spreman sam da svaju reč potvrdim pred nadležnim državnim organima, kao i da budem poligrafski testiran. (…) Ono što je najteže izrečeno, a smišljeno s ciljem da pokušaju da pokvare moj odnos sa predsednikom Vučićem i upravo laž da sam predvodnik nekakve grupe zaverenika sa ciljem da srušimo predsednika Vučića. Označen sam kao neko ko radi direktno protiv predsednika i da sam kršio zakon i da sam sve to radio za interese stranih država.“

Osvrnuo se potom na optužbe visokog policijskog službenika Tomislava Radovanovića i tzv. „akciju uklanjanja predsednika“, što je za Stefanovića – monstruozna laž.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 2. 3. 2021.
'Načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije Tomislav Radovanović izjavio je večeras da je 'ubeđen“ da je u MUP-u postojala paralelna struktura 'sa precizno odabranim ljudima“ čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Radovanović je kazao da je grupa, fomirana u vreme kada je resorni ministar bio Nebojša Stefanović, imala logističku i svaku drugu podršku „jedne zapadne obaveštajne službe“ kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod 'tajkuna“ i organizovanih kriminalnih grupa.

'Ne mogu da kažem o kojoj je službi reč ali je prelomna tačka verovatno put ministra Stefanovića u SAD u vezi predmeta Gvantanamo koji je podrazumevao integraciju i resocijalizaciju dva lica iz te baze. Tada se sa određenim obaveštajnim strukturama SAD stupa u direktan kontakt i verovatno je iz tih kontakata proistekla dalja saradnja', kazao je Radovanović za Prvu televiziju.' (Izvor: Danas, 8. oktobar 2021.)

A onda se ministar odbrane prebacio i na Jovanjicu.

„Što se tiče Jovanjice, rekao bih da se…tu imamo… barem ja tako posmatram, dva razdvojena slučaja, odnosno, dve radvojene teme. Prva tema, protiv okrivljenog Koluvije se vodi postupak za narkotrafiking i sud će odlučiti da li je on kriv ili nije. Da li je bio narko diler ili nije i ja to ostavljam sudu… Tu ima jedna važna stvar, podsetiću vas na taj detalj. Ja sam bio taj koji izašao prvi na konferenciju za štampu, nakon nekoliko dana provera na kojima je insistirao predsednik Vučić, javno saopštio da ni Aleksandar, ni Andrej Vučić nikada nisu bili u kontaktu sa Koluvijom“, kazao je Stefanović

Šokiran spinovima u medijima, kako je rekao, objasnio je i taj „drugi deo“.

„Što se tiče drugog dela, moram da istaknem još jednom podršku nadležnim državnim organima, od kojih očekujem brzu i efikasnu istragu i da pokažu ko je pokušao da utiče na Koluviju da lažno optuži brata predsednika republike i da na takav način pokuša da naškodi i predsedniku i Srbiji.“

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 6. 2. 2021.

O Iliji Milačiću (koji je gostovao kod Đukanovića), takođe nekada visoko pozicioniranom policijskom službeniku, Stefanović je rekao da je izrekao niz laži, jer on, kako kaže, nikada nije upoznao ni Belivuka, ni članove njegove grupe. I da nije tačno da je znao za „kuću strave“ u Ritopeku još od leta prošle godine.

„Zašto hajka protiv mene“, zapitao se Stefanović, a onda sam i odgovorio:

„Oni koji jesu imali kontakte sa njima, danas ga se odriču i pokušavaju da prebace krivicu na sve druge, da oni ne bi bili pitani o tome.“

Nabrojao je i on niz imena, a potom konstatovao da i Vladimir Đukanović sam zna „da on nije običan novinar“.

'Predragu Koluviji je 24. septembra ove godine ukinut zatvorski pritvor i određen kućni uz obavezu nošenja nanogice. Nakon prvog ročišita održanog u specijalnom sudu u Beogradu na koje je došao iz kućnog pritvora, Koluvija je odbio da da izjavu novinarima i to na izričit zahtev njegove advokatice Zore Dobričanin Nikodinović.

Međutim, samo dva dana kasnije, Koluvija je dao pomenuti „ekskluzivni“ intervju svom advokatu Vladimiru Đukanoviću.' (Izvor: birn.rs)

 

*Predrag Koluvija*

 

Nedelju dana pre Stefanovićeve konferencije za medije, Predrag Koluvija je dao intervju Vladimiru Đukanoviću.

„Moramo da radimo u njegovoj kući, jer je u specifičnim okolnostima“, objasnio je voditelj (koji je i advokat, poslanik, član VSS i član DVT).

Povezan sadržaj

Te posebne okolnosti su – kućni pritvor za optuženog u predmetima Jovanjica 1 i Jovanjica 2, a emisija je dalje zvučala kao portret napaćenog vernika.

„Verujući čovek, koji je pomagao Hilandaru, iza koga stoje mnogi sveštenici“, kazao je voditelj o svom gostu/klijentu.

Koluvija je potom pričao o svom poreklu, borbi svog dede protiv komunista, kako se Vuk Drašković igrao sa njim kad je bio dete…

„Hteo sam da napravim pravoslavni brend“, kazao je Koluvija o pronađenim biljkama, a u nekom trenutku istakao je i da nema ništa protiv da se njegovo suđenje prenosi uživo.

Čuli smo potom da je ministra Stefanovića upoznao na prijemu neke ambasade; da su „Isti ljudi koji su njemu podmetnuli poruke, prisluškivali i predsednika, ista interesna grupa“; kako političare ne voli, jer su interesdžije; a da poznaje i inspektora koji ga je uhapsio.

„Slobice?“

Tako se obratio Slobodanu Milenkoviću koji ga je zaustavio na auto-putu.

„On je preko mene dobio vizu za Hilandar. Otišlo je pet,šest pripadnika 4. odeljenja godinu ili dve pre moje otmice, na Svetu goru. I tada je bio problem da ne možeš da dođeš na red, bila je velika lista čekanja, pa sam ja tu zamolio da ih prime preko reda. Da dobiju termin koji njima odgovara. Jednom prilikom smo se upoznali, rukovali samo, u jednom restoranu na Zvezdari. Ja sam njemu rekao Slobice, jer je to bio nadimak koji sam čuo u restoranu, kojim mu se obratio taj jedan moj poznanik, koji je inače isto „hilandarac“, objasnio je Koluvija.

'Ponuda je bila ta da ja okrivim Andreja Vučića, koga u životu nisam video. Video sam ga na televiziji. Da okrivim njega, da radim za njega i Zvonka Veselinovića. To konkretno mi je rekao Dušan Mitić, koji se predstavio kao načelnik operative UKP. (...) Pominjali su i Batu Gašića, da sam njemu nosio pare za crne fondove (...) koji su korišćeni za plaćanje otpriznavanja Kosova drugim državama', ispričao je Koluvija.

 

Nastaviće se…

 

Jovanjica i prisluškivanja – ko je ko? (2. deo)

Jovanjica i prisluškivanja – ko je ko? (3. deo)

 

Naslovna fotografija: Canva