Jovanjica i prisluškivanja – ko je ko? (3. deo)

Ringišpil imena se vrti po medijima, dok glavni akteri ćute ili tek nagoveštavaju u kom će smeru teći tekuće afere. U isto vreme, tabloidi igraju ping-pong sa pretpostavkom nevinosti i listom prozvanih. Pripadnici MUP-a i drugih bezbednosnih službi su preuzeli na sebe svetlo reflektora. U optužnici za Jovanjicu 2 nalazi se više njih, a niz nekih drugih imena povezuje se i sa slučajem Belivuk, prisluškivanjem, hapšenjem Dijane Hrkalović...

Dva koloseka – tabloidni ratovi i rad tužilaštva i MUP – ukrštaju se u jednoj tački, sa policajcima koji su prvima tema naslovnih strana. Prema poslednjoj informaciji, Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužni predlog protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK Gorana Papića zbog krivičnog dela trgovina uticajem, odnosno zbog sumnje da je prošle godine naredio policajcima da se pripadniku klana Veljka Belivuka vrati blidirani auto.

Povezan sadržaj

 

*Goran Papić*

 

U martu 2021. godine uhapšen je posle saslušanja u Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a.

“U saopštenju MUP-a se navodi da se sumnja da je on 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi morala da se izvrši, odnosno zahtevao je od tadašnjeg rukovodioca u Policijskoj upravi za Beograd da se licu koje je sada u pritvoru odmah vrati privremeno oduzeto blindirano vozilo, što je urađeno istog dana.” (Izvor: Beta/Danas, 9. mart 2021.)
“Papić je inače u javnosti poznat kao funkcioner koji je bez dana policijske škole vrtoglavo napredovao u MUP-u u vreme Stefanovićeve vladavine.

N1 je o njemu izveštavao i zbog slučaja brutalnog prebijanja Dejana Pejovića, vlasnika restorana “Jahorina”. Naime, Beograđanin Dejan Pejović više od godinu i po dana tvrdi da su ga pretukli policajci koje je predvodio upravo Papić. Pejović je tvrdio i da su Papićeve kolege zaplenile snimke nadzornih kamera iz njegovog lokala, zbog čega je, objašnjava, tužilaštvo prethodno odbacilo prijavu. Posle odlaska Nebojše Stefanovića, pa i Papića iz policije, Pejović je kasnije došao do snimaka.” (Izvor: N1, 9. mart 2021.)

Advokat Branislav Tapušković, branilac Gorana Papića, izjavio je da “sve što je Goran Papić uradio, uradio je po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića”.

“Na samom saslušanju ni jedno pitanje se nije odnosilo na slučaj prisluškivanja predsednika Vučića, ili organizovanja „parapolicijskih snaga“ što su optužbe koje su prethodnih dana mogle da se pročitaju u pojedinim medijima.” (Izvor: Danas, 15. mart 2021.)

Tapušković je za Danas naveo i da Goran Papić nije ni u kakvom srodstvu sa biznismenom Aleksandrom Papićem, “iako su brojni mediji pisali da su oni rođena braća”, a oni “jedva da su se i videli nekoliko puta u životu”.

 

*Aleksandar Papić*

 

Njegovo ime nedavno je vratio u žižu ministar Nebojša Stefanović. On je izjavio “da ga za opstrukciju istrage protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka putem medija optužuju ljudi koji na taj način žele da prikriju svoje direktne kontakte sa Belivukom”.

“Na konferenciji za novinare u Domu vojske, Stefanović je kazao da su izvor tih optužbi beogradski biznismen Aleksandar Papić, vlasnik i direktor kompanije Tim sistems Toni Apostolović i bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Ilija Milačić.” (Izvor: Beta, 9. oktobar 2021.)

Ubrzo je usledila reakcija.

'Suvlasnik tabloida „Objektiv“ Aleksandar Papić izjavio je da je ministar odbrane Nebojša Stefanović danas izrekao „brutalne laži“ protiv njega navodeći da je razlog to što je on preko svog advokata poslao zahtev za iseljenje članova Stefanovićeve uže porodice „koji potpuno bespravno borave“ u kući čiji je vlasnik.' (Izvor: Beta/Danas, 9. oktobar 2021.)

„Samo dan posle slanja zahteva (29. septembra), Nebojša Stefanović je zloupotrebio resurse Ministarstva odbrane i preko svojih saradnika pokrenuo brutalnu kampanju protiv mene“, kazao je Papić u pisanoj izjavi objavljenoj na sajtu „Objektiva“, kao i da on nikada nije krio da je suvlasnik „Objektiva“ koji, kako je naveo, razotkriva „istine o svim aferama usmerenim protiv države, pa i one u kojima je glavni akter građanin Nebojša Stefanović“.

O vezama Papića i Stefanovića, pre dve godine, pisali su i Birn i Raskrikavanje.

'Sajt Centra za istraživanje korupcije (CIK), nevladine organizacije koja napada kritičare ministra policije Nebojše Stefanovića, osnovala je firma Aleksandra Papića - biznismena bliskog upravo Stefanoviću, otkriva Raskrikavanje.' (Izvor: Raskrikavanje, 30. septembar 2019.)

Drug iz Sopota:

 

*Ilija Milačić*

 

U emisiji kod Vladimira Đukanovića, Ilija Milačić je ispričao da je istragu u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka i “kuće strave” u Ritopeku zaustavio bivši ministar policije, a aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović

Bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije ispričao je da je njegov tim uspeo da locira skaj telefon skaj telefon jedne od žrtava i u koordinaciji sa gradskim kamerama rekonstruiše čitavu putanju do Ritopeka.

O ideju za upad u kuću, njemu je Stefanović, kako on tvrdi, rekao:

“Milačiću, ja nemam snage za to…”

Podsetimo, bivši načelnik Kriminalističke policije Beograda Ilija Milačić priznao je krivicu za odavanje službene tajne za kaznu od sedam meseci kućnog zatvora, uz nanogicu, i zabranu rada u MUP-u od pet godina, potvrdila je Insajderu portparolka Višeg javnog tužilaštva Ivana Rakočević. (Izvor: Insajder, 11. mart 2021.)

Ilija Milačić je imao službeni telefon na koji su mu stizale poverljive informacije iz policije, koje je prosleđivao glavnom uredniku portala „Objektiv“, navodi se u presudi Višeg suda u Beogradu, u koju je KRIK imao uvid. Ovim je, kako se ističe u presudi, ugrozio „nacionalnu bezbednost, krivične i sudske postupke i suzbijanje krivičnih dela“. (Izvor: Danas, 4. april 2021.)

Milačić je o tome u emisiji rekao da on jeste “zadužio karticu, a neko je volšebno tu karticu uzeo, i završila je tamo gde ne treba, u nekim novinama”.

***

Podsetimo se, informaciju da je bivši načelnik Kriminalističke policije Beograda, Ilija Milačić, uhapšen zbog sumnji da je odavao službenu tajnu, potvrdio je i direktor policije Vladimir Rebić, koji je “gostujući na TV Prva, kazao da nema dodatnih informacija, s obzirom da istragu vodi Sektor unutrašnje kontrole, koji je pod direktnom nadležnošću ministra unutrašnjih poslova”. (Izvor: N1, 13. februar 2021.)

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 8. 7. 2020.

A na pitanje zašto nije bio na konferenciji na kojjoj je objavljeno hapšenje vođe navijača Veljka Belvuka, Rebić je rekao da je bio na telefonskom sastanku sa direktorom „uticajne“ inostrane policijske službe, s kojim se dogovara saradnja o predstojećoj zajedničkoj akciji, ali da zbog istrage ne sme da iznosi detalje o sastanku.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je danas u kratkom telefonskom razgovoru za istraživačku mrežu KRIK da ne zna ništa o hapšenju nekadašnje državne sekretarke u MUP Dijane Hrkalović i da je trenutno na odmoru.

„Nemam pojma o tome, na odmoru sam“, rekao je Rebić i spustio slušalicu, prenosi Krik. (Izvor: Krik, 15. oktobar 2021.)

*Tomislav Radovanović*

 

Često se u javnosti u poslednje vreme pojavljuje i Tomislav Radovanović.

Načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP) Tomislav Radovanović izjavio je da je „ubeđen“ da je u MUP postojala paralelna struktura „sa precizno odabranim ljudima“ čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici. “ (Izvor: N1/Beta, 8. oktobar 2021.)

On je izjavio kako je slučaj Jovanjica bio „plan B“ te „paralelne strukture“ unutar MUP.

„Ne mogu da odvojim slučaj Jovanjica od prisluškivanja predsednika Srbije. Što se tiče prisluškivanih razgovora, mogu reći da nijedan nije inkriminušući i da ne postoji nijedan razlog za sumnju. Pošto iz prvog pokušaja nisu uspeli da diskredituju predsednika, prešli su na plan B i pokušali da Predraga Koluviju dovedu u vezi sa bratom predsednika Srbije“, naveo je Radovanović.

Kako, često spominjani, Objektiv navodi “upravo je Radovanović čovek koji je povezao sve krake hobotnice koja je davila Srbiju i locirao joj glavu, što je i sam Vučić potvrdio, priznajući da nije verovao u to sve dok nije video nepobitne dokaze”.

***

Zahvaljujući prljavom vešu iz MUP, analitičari u sektoru “opšta mesta i afere” imaju podosta materijala za gostovanja na nacionalnim frekvencijama. Najčešće prezasićena, javnost može da se teši spekulacijama kako je “sve to neki dogovor”. Možda, jer je lakše verovati da postoji takav kakav scenario, a ne u ono što curka od informacija – da je istrage itekako moguće sabotirati, da dokazi mogu da nestanu, da je izvodljivo organizovati ilegalno prisluškivanje i da je neko uvek – zaštićen.

Kraj.

 

Jovanjica i prisluškivanja – ko je ko? (1. deo)

Jovanjica i prisluškivanja – ko je ko? (2. deo)

 

Naslovna fotografija: Canva