Jovanjica i prisluškivanja – ko je ko? (2. deo)

Paralelno sa (ne)radom nadležnih pravosudnih organa vode se medijske istrage. A između su predstavnici vlasti koji se, po dnevnoj potrebi, pozivaju uigrano i na jedne i na druge. Predsednica Vlade poručuje da postoje dokazi kako je “neko koristio svoj uticaj da Koluviji kaže - ti ćeš za ovo optužiti Aleksandra Vučića”. Argumentacija optuženog Koluvije poprilično liči na sadržaje saopštenja koja se redovno objavljuju na sajtu MUP-a. Tri slučaja, “Jovanjica”, “Belivuk” i prisluškivanje predsednika, opet se ukrštaju nanovo. Ovoga puta u liku i delu bivše državne sekretarke koja je sada u pritvoru.

„Ukoliko je Koluvija radio bilo šta što je protiv zakona, uzgajao marihuanu, naravno da će odgovarati za to krivično delo. I mi se u to ne mešamo… Ukoliko je neko koristio svoj uticaj da Koluviji kaže ‘ti ćeš za ovo optužiti Aleksandra Vučića’, kao što u ovom trenutku imamo dokaze da jeste, onda i taj takođe mora da odgovara“, izjavila je Ana Brnabić u emisiji Pravi ugao i time se upisala na listu onih koji nam javno nagoveštavaju misteriozne veze između ova tri slučaja.

Podsetimo se, Predrag Koluvija, optuženi za Jovanjicu 1 i Jovanjicu 2, u emisiji kod svog advokata Vladimira Đukanovića, govorio je o zaveri protiv njega, kao i protiv predsednika Vučića. Živopisno gradeći svoju biografiju pred kamerama, deleći detalje iz privatnog života jednog hilandarca, mogli smo da čujemo optužbe na račun više inspektora, tužilaca i „vrha policije“.

Glavna poruka je da je Koluvija „jednostavno Srbin koji voli svoj narod“, a da su „isti ljudi koji su njemu podmetnuli poruke, prisluškivali i predsednika, ista interesna grupa“.

O Vladimiru Đukanoviću:

Pravnik, novinar, advokat, verujući čovek, navijač, naprednjak, poslanik, protivnik promene Ustava, branilac, patriota, čuvar časti javnih funkcionera, lučonoša i jedan od retkih u moru naprednih političara koji se prepoznaje samo po nadimku. Vladimir Đukanović ili kraće Đuka, preuzeo je ulogu buntovnika u redovima svoje stranke, samo što njegov bunt uvek ide protiv slabijih. Godinama je jedan od najpotcenjenijih Vučićevih jastrebova.
(...)
Ustav i zakoni Vladimiru Đukanoviću dozvoljavaju da bude poslanik, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, a ujedno i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Danas njemu, a sutra nekom drugom dato je da utiče na izbor sudija, a da se potom u ulozi advokata pojavljuje pred onima koje je birao. Pozivanje na etiku i moral bilo bi sada infantilno, jer znamo da u zakonu zjapi ogromna rupa, a niko se nije potrudio da je zakrpi. (Izvor: istinomer.rs, 13. oktobar 2021.)
Među advokatima Predraga Koluvije je i Zora Dobričanin Nikodinović.

Branila je okrivljene u velikom broju medijski poznatih slučajeva – od Marije Milošević, ćerke bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, zbog pucnjave u vili „Mir“, do bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, u slučaju seksualnog uznemiravanja Marije Lukić.

„Najpoznatiju advokaticu krivičara u Srbiji, Zoru Dobričanin Nikodinović, gotovo nijedan veliki sudski predmet u poslednjih dvadesetak godina nije zaobišao. Zastupa okrivljene, Milana Radonjića i Ratka Romića, u postupku ubistva novinara Slavka Ćuruvije, bila je jedan od advokata u slučaju ubistva Francuza Brisa Tatona, a sada brani i prvookrivljenog Predraga Koluviju, vlasnika imanja ‘Jovanjica’, na kome je krajem prošle godine zaplenjena veća količina indijske konoplje, za koju se sumnja da je opojna droga. Za Nova.rs ističe da je u karijeri samo i imala teške slučajeve, a kako navodi, najteži i najkompleksniji je predmet odavanje državne tajne iz 2001. godine, gde su bili okrivljeni Nikola Ćurčić, Radomir Marković, Branko Crni i Milan Radonjić, šefovi nekadašnjeg Resora Državne bezbednosti (DB).“ (Nova.rs, 10. januar 2021. godine)

 

*Slobodan Milenković*

 

Inspektor Slobodan Milenković, koji uhapsio Koluviju, nalazi se na čelu Četvrtog odeljenja beogradske policije. U žižu javnosti dospeo je upravo zbog Jovanjice.

“Kako N1 saznaje iz više izvora, načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića poligrafski je ispitao Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. MIlenković je inspektor koji je uhapsio vlasnika farme Jovanjica Predraga Koluviju. Prema saznanjima N1, on je pre tačno nedelju dana poligrafski testiran zbog drugog slučaja, a ne zbog slučaja Jovanjica.” (Izvor: N1, 10. januar 2020.)

Načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković, objavila je N1 tada, oglasio se povodom slučaja Jovanjica i izjavio je da je „kompletnom akcijom lično rukovodio, a da je u akciji učestvovalo 50 policijskih službenika Četvrtog odeljenja Uprave kriminalističke policije, odnosno Odeljenja za borbu protiv droga“.

Inspektor Slobodan Milenković

„Ni u jednom segmentu ove obrade nije pronađena bilo kakva veza porodice Vučić sa navedenim slučajem. To odgovorno tvrdim kao načelnik Odeljenja koje je vodilo istragu i kao neko ko je podneo krivičnu prijavu protiv Predraga Koluvije“, izjavio je Milenković.

'Milenković unutar policije slovi za čoveka od službe, koji je posvećen svom radu. Reč je o sinu Sente Milenkovića, penzionisanog policijskog generala i dugogodišnjeg telohranitelja nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.' (Izvor: nova.rs, 13. oktobar 2021.)

Pre dva dana nova.rs je objavila, na osnovu informacija iz vrha MUP-a Srbije, da je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić napisao predlog za privremeni premeštaj načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića na mesto inspektora u Odeljenje za ratne zločine.

Posle toga reagovao je i Milenkovićev advokat.

„Dokazi koje otkriva načelnik Slobodan Milenković i njegov tim boraca protiv droge, postali su politička smetnja i zato bi, njegovo smenjivanje, kako se najavljuje, bilo ponižavanje zakona i institucija naše države“, navodi pravni zastupnik načelnika beogradskog Odeljenja za narkotike Zdenko Tomanović.

 

*Saša Drecun*

 

Koluvija u svom intervjuu dovodi u pitanje veze nadležnog tužioca u ovom slučaju sa pojedinim inspektorima koji su ga ispitivali, tvrdeći da su neki od njih i kumovi.

Tužilac Saša Drecun tražio je spajanje „Jovanjice 1“ i „Jovanjice 2“ u jedan predmet. Međutim, odluka o tome biće doneta tek kad se završi pripremno ročište za “Jovanjicu 2“, koje se do sada više puta odlagalo.

Kako je nova.rs podsetila: „postupajućem zameniku tužioca Drecunu ovo je prvi slučaj kojim je zadužen od kada je uznapredovao u karijeri i iz Višeg tužilaštva upućen u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Na prethodnom radnom mestu on je, između ostalog, zastupao i optužnicu protiv osmorice pripadnika niškog odreda Žandarmerije, koji su osuđeni na uslovne kazne zatvora zbog prebijanja Andreja Vučića i Predraga Malog, braće tadašnjih premijera i gradonačelnika Beograda, tokom ‘Parade ponosa’ u septembru 2014. godine“.

 

*Dijana Hrkalović*

 

Još jedno ime koje se uglavnom do sada pojavljivo u „istragama“ koje su mediji vodili pripada bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović, koja se trenutno nalazi u pritvoru.

Foto: FoNet/MUP

„Krivičnom prijavom koja je podneta protiv bivše državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović, ona se tereti za delo trgovine uticajem iz člana 366 stav 3 Krivičnog zakonika. Kako BIRN saznaje, krivično delo trgovine uticajem počinila je, prema navodima iz krivične prijave, tokom istrage u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine u centru Beograda, koje je u javnosti poznatije kao ubistvo na šinama.“ (Izvor: birn.rs)

'Dijana Hrkalović je u prethodne dve godine postigla zapažene rezultate na poziciji sekretara UKP kojim je koordinirala nakon što je dotadašnji načelnik Saša Paskvali otišao u penziju. Učestvovala je i u mnogim istragama koje su zadale udarac organizovanom kriminalu i korupciji, a mnoge od tih akcija je i sama koordinirala', objavila je Politika 26. jula 2017. godine.

Prema saznanjima Blica, Vučić je, čim je dobio prve snimke svojih prisluškivanih razgovora i informaciju da pojedine strukture u MUP-u prate članove njegove porodice, s tim suočio upravo Nebojšu Stefanovića, ministra policije i svog najbližeg saradnika.

Uporedo sa tim saznanjima, otkrivene su informacije o paralelnim strukturama unutar MUP, koje je činilo dvadesetak visoko pozicioniranih pojedinaca koji su vukli konce. Na čelu te strukture bila je Dijana Hrkalović koja se okružila sebi lojalnim ljudima.” (Izvor: blic, 17. oktobar 2021.)

Podsetimo, kao što je i Istinomer već pisao – sa kašnjenjem koje se meri godinama optužbe opozicije na račun bivše državne sekretarke MUP-a postale su udarni sadržaj tabloida. I tako periodično, po potrebi.

Kritičari vlasti često kažu da naslovnice kreira predsednik Srbije lično. Ima i mišljenja da urednici pojedinih tabloida, baš kao i neki ‘analitičari’ Vučića nisu nikad ni videli, nego rade ono što misle da će se njemu svideti. Evo, na primer, od kako je prošle subote predsednik Srbije (naizgled) usput rekao da je medijska hajka protiv gospođe Dijane Hrkalović preterana, bivša državna sekretarka MUP-a cele nedelje nije bila tema. Potom Kurir ipak nastavlja da otkriva kako je Hrkalovićka ‘bušilicom uništavala diskove’ i tako uklanjala dokaze o prisluškivanim razgovorima.“ (istinomer.rs, 13. februar 2021.)

***
Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova ne mogu da se nađu informacije o ovom hapšenju. Poslednje saopštenje kaže da je ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu „darovana hilandarska gramata ukazom arhimandrita Metodija igumana Svetog manastira Hilandara za iskazano dobročinstvo pri ustrojenju hilandarskog sela u Sijarinskoj banji, kao i za nesebičnu pomoć i doprinos hilandarskim aktivnostima“.

U ime ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, u Sijarinskoj banji igumansku gramatu primio je pomoćnik ministra policije i načelnik Uprave za grad Beograd Veselin Milić. (Izvor: mup.gov.rs)

Nastaviće se…

 

Jovanjica i prisluškivanja – ko je ko? (1. deo)

Jovanjica i prisluškivanja – ko je ko? (3. deo)

 

Naslovna fotografija: Canva