Dijana Hrkalović

Datum rodjenja: 18. 7. 1987.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 18. 7. 1987.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Rođena 18. jula 1987. godine u Beogradu.         
 
Prema podacima iz biografije sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, završila je gimnaziju, prirodno-matematički smer. Zatim, osnovne i master studije psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9.66. Nakon toga upisala je doktorske studije psihologije na istom fakultetu. Doktorsku disertaciju odbranila je 2020. godine.
 
U biografiji se dalje navodi, da je u Bezbednosno – informativnoj agenciji (BIA) radila do 2014. godine na operativnim poslovima i stekla specifična znanja neophodna za bavljenje poslovima bezbednosti.
Povezan sadržaj
Na gradskim izborima 2012. godine, kao dvanaesta na listi Pokrenimo Beograd – Tomislav Nikolilć izabrana je za odbornicu u Skupštini Beograda.
 
Poslove zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojše Stefanovića obavljala je od 2014. do 2015. godine. Od 2015. nalazila se na mestu sekretara Uprave kriminalističke policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova. 
 
Dok je bila sekretarka UKP-a, Nezavisno udruženje novinara Srbije, podnelo je krivičnu prijavu protiv nje i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, zbog sumnje da su nezakonito prisluškivali novinare. Prijava nije dobila epilog.
 
Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije od 10. jula 2015. do 20. jula 2017. bila je sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP). Nakon toga je stupila na dužnost državnog sekretara MUP-a, 20. jula 2017. godine. 
 
Dijana Hrkalović je u prethodne dve godine postigla zapažene rezultate na poziciji sekretara UKP kojim je koordinirala nakon što je dotadašnji načelnik Saša Paskvali otišao u penziju. Učestvovala je i u mnogim istragama koje su zadale udarac organizovanom kriminalu i korupciji, a mnoge od tih akcija je i sama koordinirala.“, objavila je “Politika“ 26. jula 2017.
Prema pisanju tog lista javnost je Hrkalović prvi put imala priliku da vidi na konferenciji za novinare povodom otkrivanja vozača “kantrimena“ Marka Milićeva koji je usmrtio Luku Jovanovića na Brankovom mostu. Iako se tada nije zvanično obratila novinarima, nezvanično se od njenih kolega moglo čuti da je imala zapaženu ulogu u rasvetljavanju ovog slučaja.
 
Mediji su objavli da se posle toga, kao izaslanik MUP-a, pojavila na konferenciji u Madridu prilikom zaplene 3,5 tona kokaina švercovanog iz Južne Amerike u Evropu. U akciji je učestvovala i naša policija, a među uhapšenima je bilo i državljana Srbije.
 
Od 20. oktobra 2016. godine predsednica je nadzornog odbora Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a.
 
Prema pisanju Krika bivši pripadnici Odseka za tajno praćenje MUP-a Milan Dumanović i Mladen Trbović, podneli su, 2016. godine, krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja i trgovine uticajem protiv Dijane Hrkalović i još nekoliko zaposlenih u MUP-u.
 
Njih dvojica su izneli detalje policijske akcije prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici jula 2015. godine. Prema njihovim tvrdnjama ta policijska akcija je izvedena nezakonito.
 
Više javno tužilaštvo u Beogradu je u septembru 2016. godine odbacilo njihovu prijavu tvrdeći da nema dokaza da su izvršena pomenuta krivična dela.
 
Mesec dana kasnije Dumanović i Trbović su tvrdnje iz krivične prijave ponovili pred kamerama „Al Džazire“, nakon čega su uhapšeni zbog odavanja službene tajne i izazivanja štetnih posledica po MUP.
 
Suđenje je u toku, a kao jedan od svedoka trebalo bi da se pojavi i Dijana Hrkalović.
 
Mediji su je često dovodili u vezu sa pripadnikom žandarmerije Nenadom Vučkovićem i ubijenim vođom navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem.   
 
U aprilu 2018. u Matici srpskoj u Novom Sadu, Dijana Hrkalović je dobila priznanje Kapetan Miša Anastasijević za inovativnost, poslovnost i kvalitet u radu. 
Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 13. 2. 2021.
Na dan opštinskih izbora u Lučanima, u lokalnoj policijskoj stanici imala je verbalni duel sa jednim od lidera Saveza za Srbiju Boškom Obradovićem. Obradović je zajedno sa grupom građana došao u stanicu po Lazara Đurovića, kandidata Saveza za Srbiju, koji je u tom trenutku bio na saslušanju. 
 
Imajući u vidu da sam došla da obiđem policijske službenike i pružim im podršku zbog medijskih napada Boška Obradovića, u trenutku upada bila sam u policijskoj stanici, a kada sam na pristojan način pokušala da smirim situaciju, usledile su najbrutalnije uvrede od strane Boška Obradovića“, izjavila je Hrkalović dan posle incidenta.
 
U izjavi za medije ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je Hrkalović u Lučanima bila po njegovom nalogu, sa ciljem da smiri napetu situaciju u tom mestu. Stefanović je navodno ponudio ostavku, jer je osetio „jedan deo odgovornosti i nemoći“ da zaštiti svoje kolege u ispostavi policijske stanice u lučanskom naselju Guča.
 
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova je 29. maja 2019. objavilo saopštenje u kojem se navodi da “državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Dijana Hrkalović od sutra više neće obavlјati ovu funkciju u MUP-u, zbog drugih obaveza koje će preuzeti u narednom periodu.” 
 
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio se Dijani Hrkalović na njenoj „ogromnoj posvećenosti na unapređenju rada Ministarstva unutrašnjih poslova“ i poželeo joj mnogo uspeha u narednom periodu, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu. U saopštenju tada nije navedeno čime će se Hrkalović ubuduće baviti. 
 
 
Dijana Hrkalović je uhapšena 15. oktobra zbog sumnje da je uklanjala dokaze posle ubistva Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama, u Ulici kraljice Marije u Beogradu, početkom 2017. godine. Određen joj je pritvor do 30 dana.
 
 
Naslovna fotografija: FoNet/MUP