Vidojević nikada nije gonjen ni za kakvu drogu, već za tuče, nije član kavačkog klana

Predsednik o svom sinu i navijačima sa kojima je fotografisan (13. jun 2020. godine, TV Prva)
„Taj mladić je navijač Partizana. Oni su te večeri bili na dve strane. Moj sin je navijao za Zvezdu. Gledali su u kafiću utakmicu. Ništa nisu uradili. Taj mladić nikada nije gonjen ni za kakvu drogu ni za bilo šta. Nikada. Ni danas. Nikada. Gonjen je za tuče, dva puta, nikada pravosnažno osuđivan”, rekao je Vučić.

Novinarka KRIK-a fotografisala je Danila Vučića, sina predsednika Srbije, u društvu sa navijačima Partizana, iz grupe koju MUP, kako pokazuje istraživanje ove mreže, povezuje sa kavačkim klanom. Poslednja u nizu zajedničkih slika sina Aleksandra Vučića i navijača Aleksandra Vidojevića, poznatog kao Aca Rošavi, izazvala je buru u medijima i na društvenim mrežama. Iz jata naprednjaka usledile su žustre odbrane – deteta, a u više navrata reagovao je i sam predsednik Srbije, negirajući bilo kakvu vezu Vidojevića sa kavčanima.

Predsednik Vučić kazao je da je svaki kontakt Danila Vučića – jasno evidentiran, a da je sve ovo zapravo kampanja.

„Niti mogu da plačem, niti mogu da kukam, jer ovde se ne radi o meni, ovde se radi o uništavanju života jednom dečaku. (…) Čak i za te momke koje govore, reč je o navijačima, nekim od navijača. Nikakvi članovi kavačkog klana nisu. Sve su izmišljali”, izjavio je predsednik.

*U napadima na Danila Vučića nema dokaza

*Pavićević: Naspram plaćeničkih trupa nalaze se neorganizovani građani 

 

Cvetni trg i otimanje telefona novinarki

Povezan sadržaj

 

Kako je KRIK objavio, njihova novinarka Bojana Pavlović, nakon što im je neko od čitalaca javio da je Danilo Vučić viđen ponovo u društvu Vidojevića, otišla je do tog kafića i fotografisala je grupu muškaraca. Ubrzo su je presrela trojica njih koji su se predstavili kao – službena lica, legitimisali su je, a potom su joj prišle još dve osobe koje su joj oduzele telefon. Ta službena lica su se udaljila, a Vidojević, koji je u međuvremenu došao, „dao je dozvolu” da se novinarki vrati telefon. S obzirom da je Pavlović pre ovog incidenta poslala redakciji fotografiju, ona je i objavljena naposletku.

 

Ko je Aleksandar Vidojević – Aca Rošavi, a ko su Janjičari?

 

Vidojević je član navijačke grupe „Janjičari”, više puta su mediji pisali o tome, kako istraživački novinari, tako i dnevna štampa. Sudi mu se za demoliranje kluba „Komitet” u Beton hali u Beogradu, a policija ga dovodi u vezu sa kavačkim klanom, navodi se u istraživanju KRIK-a.

KRIK:
„Kavački klan regrutovao je huligansku grupu koja im je omogućila bitan kontakt sa pojedinim predstavnicima vlasti. Na čelu ove grupe, poznate kao „Janjičari“, nalazio se Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi sve dok nije ubijen u oktobru 2016. godine.

Koliko su se ovaj crnogorski klan i domaći huligani zbližili, najbolje pokazuje šema kavačke grupe koju je izradila srpska policija, a do koje su došli novinari KRIK-a. Na njoj se Stanković i njegovi saradnici vode kao deo kavačkog klana.”

Dakle, Vidojević je u previranjima na južnoj tribini proteklih godina, postao blizak upravo Aleksandru Stankoviću i Veljku Belivuku.

Stankovićevo ubistvo 2016. godine, i dalje nerešeno, kao što se može vidi u analizi Istinomera, bio je okidač posle koga su škaljarci i kavčani postali tema u domaćim medijima. U ovom ratu ubijeno je više desetina ljudi, a na naslovnim stranama i u akcijama hapšenja, dominantnu poziciju zauzimali su škaljarci. Posle likvidacije Stankovića, država je objavila rat mafiji.

Navijačka grupa s kojom je Vidojević usko povezan kroz medije se provlačila zahvaljujući pre svega – optužnicama – na kojima su se našli njeni članovi.

Belivuk, Velja Nevolja, sumnjičen je za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića na šinama u centru Beograda. Optužen je, ipak, samo za pomaganje, odnosno da je nabavio registarsku tablicu za automobil kojim je nepoznati učinilac pobegao sa mesta zločina. Međutim, Belivuk je oslobođen optužbe. Na slobodi se ipak nije našao, zbog drugog krivičnog dela. Belivuk je služio kaznu od godinu dana kućnog zatvora zbog napada na Miloša Vazuru, generalnog direktora FK Partizan.

Milovan Tadić, takođe blizak ovoj grupi navijača, optužen je za nanošenje povreda Slobodanu Vukiću ispred kluba gde je radio kao obezbeđenje, posle kojih je Vukić preminuo.

Za incident u Beton hali optuženo je njih jedanaestoro, među kojima je i Vidojević. Oni su na početku procesa negirali – da su upali u klub, onesposobili radnike obezbeđenja, a potom lomili inventar i povredili nekoliko gostiju.

 

Radovci i incident na Paradi ponosa

 

Bliskost Danila Vučića i Aleksandra Vidojevića potvrđena je nizom fotografija koje su dospele u javnost proteklih meseci. Fotografija sa Cvetnog trga – četvrta je u nizu, preneo je KRIK.

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 23. 5. 2017.

Podsetimo, i početkom maja ova istraživačka mreža objavila je iscrpan tekst o ratu crnogorskih klanova, a u kontekstu huligana koji sarađuju sa njima, objavili su informacije svojih izvora iz MUP i BIA o „Janjičarima”, Aleksandru Stankoviću, Vidojeviću i Vučiću. SNS mašinerija je tada, kao i sada, preplavila javni prostor braneći Danila Vučića od „hajke”, jer je „dete” predsednika.

U odbrani je prednjačila premijerka Brnabić koja je, pre nekoliko dana, na konferenciji za medije rekla da ne zna ko je Aleksandar Vidojević, kao i da ne namerava da se raspita kod ministra policije o njemu.

Na osnovu izjava samog predsednika Vučića, njegov sin je i ranije bio blizak sa navijačima, i to Radovcima.

Povezan sadržaj

U toku ponovljenog suđenja žandarmima iz Niša za prebijanje Andreja Vučića, predsednikovog brata, Predraga Malog, brata ministra Siniše Malog, i dvojice pripadnika Kobri, bivši komandant Niškog odreda Senad Koštić otkrio je da je Danilo legitimisan tog dana – kada je održana Parada ponosa. Kako je zabeleženo i na snimku, Andrej Vučić je, kako je rekao, hteo da „ide da nađe Danila”. A tokom procesa je otkriveno da je tada maloletni Danilo bio u društvu Radovaca, kako su preneli mediji koji su pratili suđenje.

I Aleksandar Vučić je posle toga, potvrdio prilikom gostovanja na TV Pink da je maloletni Danilo zaista bio na skupu protiv Parade ponosa. Kako je izjavio „neki Senad je rekao da su legitimisali malog Vučićevog sina Danila”.

„Išao je na kontraskup, i tu je vikao protiv tih ljudi koji su šetali. (…) Da li sam srećan što je moje dete sa šesnaest godina to radilo? Nisam srećan, ali u njegovim godinama sam i ja takve stvari radi”, kazao je Vučić početkom 2019. godine.

 

Bezbednosni aspekti problematičnog skupa i fotografije

 

Iako su se pripadnici vlasti proteklih dana koncentrisali na česte objave, saopštenja i izjave, braneći Danila Vučić, nemoguće je zanemariti sve aspekte ove situacije u kojoj se predsednikov sin našao više od jednom, kao i kakve to opasnosti nosi bliskost sa kontroverznom grupom navijača.

Urednik Srpskog telegrafa, Milan Lađević za TV Pink izjavio je da Aleksandar Vidojević više ne učestvuje na tribinama.
„Prema mojim informacijama, taj dečko je u navijačkoj grupi bio jedan od pametnijih i pisao im saopštenja. Međutim, oni sada na monstruozan način koriste konstrukcije da napadnu predsednika Vučića, ne obazirući se na to da direktno ugrožavaju život Danila Vučića”, rekao je Lađević.

 

U svojoj analizi, Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ukazuje na nekoliko pitanja koja su za sada bez odgovora. Kako navodi, „problematična je moguća procena institucija koje pružaju zaštitu određenih ličnosti da sinu predsednika Republike dozvole druženje, koje je čak primećeno u zatvorenom prostoru na javnom mestu, sa osobom za koju je policija utvrdila da je deo crnogorskog kavačkog klana”. 

Posle njenog teksta, usledile su brojne pretnje novinarki KRIK-a. Šef biroa Reportera bez granica za Balkan Pavol Zalai izjavio je za list Danas da je izveštavanje novinara o sastancima sina predsednika Srbije Danila Vučića sa ljudima povezanim sa organizovanim kriminalom mnogo više od legitimne novinarske teme, naglašavajući da je to „u interesu društva'.
„Nadležni organi bi najpre trebalo da objasne zbog čega policijski službenici koji su zaustavili novinarku KRIK-a nisu intervenisali kada su joj osobe za koje se sumnja da su povezane sa organizovanim kriminalom pretile i oduzele telefon', rekao je Zalai i dodao da bi „trebalo pokrenuti internu istragu unutar policije'.
Povezan sadržaj
Tim Istinomera 25. 4. 2020.

„Pored toga, sin predsednika Republike je viđen u javnosti sa osobom protiv koje se trenutno vodi sudski postupak za nasilničko ponašanje, kao i istraga zbog razbojništva i krivičnog dela nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija. Najzad, sin predsednika Republike je viđen sa članovima huliganskih grupa Alkatraz i Janičari, koje se povezuju sa nasilnim incidentima koje su prouzrokovale najteže posledice kao što su ubistvo Brisa Tatona ili Slobodana Vukića. Potencijalno je opasno da član porodice visokog državnog funkcionera čija je bezbednost često ugrožena, barem po izjavama političara i izveštavanju medija, bude fotografisan sa osobom koja se povezuje sa kriminalom”, piše Đorđević.

 

Dakle, pripadnici vlasti, predvođeni predsednikom Vučićem relativizuju sam događaj i suštinski se i ne bave bliskošću predsednikovog sina sa kontroverznim navijačima, bliskim kriminalnim grupama. Danilo Vučić više puta je fotografisan sa Vidojevićem, osobom koju policija povezuje sa kavačkim klanom, kao i sa navijačkom grupom čiji pripadnici su potom povezivani sa brojnim krivičnim delima. Tvrdnja Aleksandra Vučića koju je izneo ne amnestira Janjičare, kao ni Vidojevića. Izjavi predsednika Vučića da je mladić s kojim je njegov sin fotografisan, gonjen za tuče, da nije osuđivan i da nije blizak klanu, Istinomer daje ocenu – zloupotreba činjenica.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa