Suđenje za ubistvo Brisa Tatona

Napad koji su organizovali navijači FK "Partizan" 17. septembra 2009. godine na goste jednog od kafića na beogradskom Obilićevom vencu koštao je života dvadesetosmogodišnjeg Brisa Tatona iz Francuske. On je u Beograd došao zbog fudbalske utakmice između Partizana i Tuluza, a preminuo je nekoliko dana pošto je pretučen i bačen u rupu duboku četiri metra.
Suđenje za ubistvo Tatona proglašeno je za jedno od najefikasnijih suđenja u istoriji srpskog pravosuđa, a 14 navijača Partizana osuđeno je na ukupno 123 godine zatvora.
Ono po čemu je suđenje Brisu Tatonu, takođe, zanimljivo za javnost jesu događaji sa njegove periferije, pre svega u medijima. Od činjenice da su roditelji sada već osuđenih ubica finansijski pomagali izradu navodno dokumentarnih filmova koji su „otkrivali istinu“ o zločinu njihove dece, po pravilu potpuno ih oslobađajući bilo kakve odgovornosti, preko pojave novih svedoka po tabloidnoj štampi, pa sve do insinuacija da je Taton zapravo homoseksualac.
Pred vama se nalazi pregled suđenja i povezanih događaja, koji ukazuju ne samo na slabosti srpskog pravosuđa, njegovu izloženost političkim pritiscima, već i na jedinstvenu ulogu tabloida u kreiranju javnog mnjenja i pritiska na institucije. 
Više o projektu Istinomer Amnezije pročitati ovde.
Naslovna fotografija: Fonet/Facebook. Sve fotografije u tajmlajnu: Fonet.