Osluškivanje prisluškivanja i ukazivanje državnog udara

„Obratiću se javnosti najkasnije do kraja nedelje, kada ću izneti podatke o načinu na koji su prisluškivani političari i ko je i kakvu ulogu imao u tom sistemu“, izjavio je Aleksandar Vučić. Iako rečenica zvuči poznato i kao da je izrečena ovih dana, ona je izgovorena (ili tačnije, napisana) još pre više od osam godina – u novembru 2012. Tada je Vučić, kao prvi potpredsednik Vlade, nakon saznanja da su prisluškivani telefoni visokih državnih funkcionera, na svom Fejsbuk profilu najavio da će vrlo brzo o svim detaljima obavestiti javnost.

I čini se da za ovih skoro devet godina od dolaska SNS-a na vlast postoji konstanta – stalna tenzija, otkrivanje prisluškivanja i najava državnih udara. Bilo bi preambiciozno i pokušati da se pobroje svi, u tabloidima najavljeni, pokušaji rušenja vlasti, državni udari, zavere i prisluškivanja, međutim, ni sami državni funkcioneri nisu baš zaostajali u takvim tvrdnjama.

“Prisluškivanje predsednika države direktan je pokušaj državnog udara”, izjavio je poslednjeg dana prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući kako zna da je bio prisluškivan, „da su to radili domaći, a nadležni organi će utvrditi da li su povezani sa strancima“.

Tanjug, 31. 12. 2020. godine
“On je podsetio da su za prisluškivanje predsednika Republike određene dugogodišnje kazne zatvora, posebno kada se to, ističe, radi iz nadležnih organa bezbednosti države. ‘To je direktan pokušaj državnog udara’, rekao je Vučić, prenosi Tanjug. Istakao je da ga to prisluškivanje nije uzdrmalo zato što zna da nije u stanju da bilo šta ukrade ili da bilo šta uradi protiv Srbije.”

A pre nešto više od pet godina, u novembru 2015, na vanrednoj konferenciji za medije tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštava javnosti da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prošao poligrafsko testiranje, povodom optužbi koje su o njemu iznesene u dnevnom listu „Kurir“. Naglasio je da je na poligrafu potvrđeno da se premijer nikada nije sreo i razgovarao sa bivšim direktorom “Kurira“, koji je objavio da je Vučić, sa još nekoliko lica, tražio od Kornica da lažno svedoči i lažno optuži vlasnika tog lista Aleksandra Rodića.

Konferencija za medije ministra Stefanovića / Foto: FoNet/TV FoNet

Danas, 29. 11. 2015. godine
“Predsednik Vlade Srbije prošao je detektor laži odgovarajući na pitanje da li zna Aleksandra Kornica koji ga je optužio da mu je premijer nudio novac i funkcije za davanje protivpravnog iskaza, saopštio je ministar policije. U obraćanju koje je izazvalo veliku pažnju javnosti, ali posle koga su novinari zanemeli, jer nije bilo postavljanja pitanja, Stefanović je rekao da će MUP, u saradnji sa Tužilaštvom, spovesti detaljnu istragu ko je i sa kakvim ciljem organizovao takvu akciju protiv premijera. Kako prenosi FoNet, ministar je najavio da će do kraja dana policija pokušati da dođe do Kornica, što se, kako je nešto kasnije objasnio za RTS i dogodilo. I prema pisanju ‘Kurira’ bivši direktor ove kuće Aleksandar Kornic se u pratnji advokata dobrovoljno pojavio u policijskoj stanici. Stefanović je objasnio da je Vučić bio na saslušanju u policiji, povodom tvrdnji dnevnog lista ‘Kurir’ da je on, sa drugim licima, vršio pritsak, ucene i iznudu protvpravnog iskaza Kornica. On je rekao da se Vučić dobrovoljno podvrgao detektoru laži i odgovarao na pitanja da li je ikad video Kornica, da li se ikad sa njim sastajao, ‘nudio stranačku funkciju, novac ili bilo šta drugo u zamenu za neistinito svedočenje, da nekoga lažno optuži’.”
A samo nekoliko dana ranije, glavni i odgovorni urednik “Informera” Dragan J. Vučićević je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, upozorio premijera Vučića da ne putuje u planiranu posetu Kini, jer se u Srbiji sprema državni udar!

Raskrikavanje, 26. 12. 2018. godine
„Sada se u Srbiji sprovodi pravi državni udar. Nemojte da niko misli da sam lud“, počeo je Vučićević i nastavio: „Vučiću, ne idi u Kinu! Ako odeš srušiće te dok si tamo, ili čim se vratiš. Napraviće haos! Ko će napraviti haos? Mafijaška hobotnica. Tu mafijašku hobotnicu čine politička mafija, klasični kriminalci, policijska mafija i medijska mafija. Vučiću, budala si ako odeš u Kinu!”.
Sutradan, u listu “Alo”, pojavila se fotografija potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović kako ulazi u zgradu Predsedništva Srbije, na sastanak sa tadašnjim predsednikom Tomislavom Nikolićem. Ministarka je nakon toga morala da demantuje da je u pitanju priprema državnog udara.
Alo, 27. 11. 2015. godine
“Ministarki Zorani Mihajlović propao je juče pokušaj da dobije podršku predsednika Srbije Tomislava Nikolića u mogućem finalnom obračunu sa premijerom Vučićem, saznaje ‘Alo!’ u Vladi Srbije! Naime, Zorana je juče tajno došla u zgradu na Andrićevom vencu kako bi iskoristila trenutak dok je Vučić u poseti Kini da pokuša da pridobije Nikolića, kako bi u budućnosti mogla da računa na njegovu podršku u sukobu s Vučićem. Međutim, kako prenose naši izvori bliski ministarkinim saradnicima kojima se požalila posle sastanka, Nikolić nije imao sluha za njene ideje i da ju je, narodski rečeno - oduvao! Zanimljivo je da je tajni susret Mihajlovićeve i Nikolića naprasno postao javan kada su u kabinetu ministarke Mihajlović shvatili da je foto-reporter ‘Alo!’ ovekovečio njen dolazak i odlazak na Andrićevom vencu. Tada su saradnici ministarke procenili da će štetu smanjiti jedino ako preduhitre našu priču, pa su nespretno i na brzinu objavili saopštenje u kojem fingiraju celu situaciju, tvrdeći da je, zapravo, bila reč o uobičajenom radnom sastanku, na kojem je tema bio Zakon o ozakonjenju. Podsetimo, trenutak kada je Mihajlovićeva vanredno skoknula na Andrićev venac, veoma je delikatan. Situacija u državi, ali pre svega u Srpskoj naprednoj stranci, prilično je turbulentna, premijer nije u zemlji, a upravo njih dvoje bili su u centru pažnje zbog novih zakonskih pravila legalizacije objekata, pre svega, zbog sumnji da će Zoranin zakon spasti nelegalne vikendice familije Nikolić.”
Kada se vratio iz Kine, Aleksandar Vučić, u to vreme premijer, presekao je – nije bilo državnog udara, ali pokušaja urušavanja Vlade jeste.
Tanjug, 30. 11. 2015. godine
“Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u emisiji Upitnik da ne vidi elemente državnog udara o kojem su proteklih dana spekulisali mediji, ali da postoji konstantna namera da se urušava Vlada Srbije.”
Ipak, mesec dana kasnije, predstavljajući rezultate rada MUP-a u 2015. godini, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ni on, ni drugi predstavnici državnih organa nisu izjavili da je državni udar u Srbiji u toku.

Konferencija za medije ministra Stefanovića / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Beta, 25. 12. 2015. godine
'Ja nigde nisam izgovorio te reči, niti je bilo ko od državnih organa rekao da je državni udar u toku. Ali, da je situacija složena, složena je', rekao je Stefanović novinarima.
Prošlo je svega nekoliko dana, a Stefanović ponovo obaveštava javnost da je ugrožena stabilnost zemlje.
Tanjug, 8. 1. 2016. godine
“Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da stabilnost koju Vlada uspeva da sprovede u Srbiji ne odgovara svima. On je rekao da to ne odgovara ni na unutrašnjem planu, navodeći da postoje informacije da će određeni ljudi lažnim prijavama pokušati da kažu da su neki novinari u Srbiji praćeni, iako, kako kaže, za to nema dokaza. ‘Poslednji primer koji hoću da navedem - raspolažemo podacima da će nekoliko lica pokušati da lažnim prijavama protiv Ministarstva unutrašnjih poslova tvrde lažno da su praćeni neki novinari u Republici Srbiji. Jedna novinarka koja je novinarka još iz vremena Slobodana Miloševića, dakle duže vreme novinarka u Srbiji, kazaće da je navodno praćena i to treba da se pojavi uskoro, za narednih nekoliko dana', rekao je Stefanović.”
U jesen te godine, opet ministar Stefanović upozorava na ugrožavanje stabilnosti zemlje, saopštavajući da je ugrožena bezbednost premijera Vučića. Kako je istakao, u blizini Vučićeve porodične kuće u Jajincima 29. oktobra pronađeni su „zolja“, četiri ručne bombe i više od 100 metaka različitog kalibra.
Slobodna Evropa, 29. 10. 2016. godine
“Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa porodicom je prebačen na bezbedno mesto, nakon što su u blizini kuće njegovog oca u beogradskom naselju Jajinci pronađeni sanduci sa municijom, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović u uključenju u program RTS sa lica mesta u Jajincima. On je dodao da je municija pronađena u šumi nedaleko od mesta na kom zbog skretanja vozila moraju da uspore. Po njegovim rečima neko od građana je prijavio postojanje sanduka.”

U okviru istrage o tom oružju, saopšteno je da je 1. novembra u jednoj garaži na Novom Beogradu pronađen automobil u kojem je bio automatski pištolj “hekler”, dva puta po 200 grama eksploziva, detonator, dva mobilna telefona za daljinsko aktiviranje eksploziva i pištolj.

Slobodna Evropa, 9. 11. 2016. godine
'Došli smo do ozbiljnih zaključaka koji ukazuju na nešto što mi mislimo da može da bude jedan od pravaca koji smo eliminisali, da je oružje ostavljeno tu da ga neko pronađe’, rekao je Stefanović. On je kazao da situacija u vezi sa tim slučajem ‘nije naivna’ i dodao da mu je žao što ‘neki nisu shvatili ozbiljnost situacije i pokušali su da taj slučaj marginalizuju’. ‘Mi se ne oglašavamo jer ozbiljno radimo istragu, hoćemo da javnosti prezentujemo ceo rezultat i nadamo se da ćemo da privedemo lica odgovorna za tako nešto’, dodao je Stefanović.”

Godinu dana od tog događaja Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je da u slučaju pronađenog oružja nema osnova za pokretanje krivičnog postupka za krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva.
Beta, 15. 11. 2017. godine
“Nakon okončanog predistražnog postupka koje je tužilaštvo vodilo u pravcu utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za ostavljeno oružje u Jajincima i sveobuhvatnih provera izvršenih od strane nadležnih policijskih službi, nismo našli zakonskih osnova za pokretanje krivičnog postupka za krivično delo iz naše nadležnosti’, naveli su iz Tužilaštva.”
Ali, u avgustu 2018. Aleksandar Vučić, u to vreme već predsednik Srbije, prisetio se najava državnog udara iz 2015. i napomenuo da je tada mislio da urednik “Informera” preteruje, ali da mu se sada čini da je “to bilo tačno”.

Aleksandar Vučić / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Tanjug, 14. 8. 2018. godine
“Šta je drugo poziv na hapšenje predsednika države nego poziv na vojni puč i krvoproliće, upitao je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić. On je to rekao komentarišući pitanja novinara za ‘prozivke’ pojedinih opozicionih predstavnika zbog njegovih stavova o rešenju kosovskog pitanja. ‘Ovo je direktan, javni poziv na vojni puč i krvoproliće, na ubistvo vrhovnog komandanta, na njegovo hapšenje’, rekao je Vučić, te poručio da je očekivao da neko na to reaguje. Ne bi, dodao je, da se meša u posao državnog tužioca, posebno s obzirom da je u pravosuđu, kako je naveo još mnogo ‘odlivaka’ i ‘ispljuvaka’ režima u kojem je glavna bila Demokratska stranka. ‘Ali, očekivao sam da neko reaguje, jer ne postoji bolji primer da se reaguje, ali zašto tužioci ćute...kao što su navikli da ćute iz vremena Đilasa i DS, kad su ćutali na krađe...ne znam... ali pokažite mi bolji knjiški primer da je reč o pokušaju vojnog i državnog puča’. Kako je rekao, mislio je ranije kad je Dragan Vučićević, urednik Informera, pominjao državni udar, da on preteruje, ali sada kaže čini se da je to bilo tačno. Komentarišući pozive opozicionih lidera na njegovo hapšnje, Vučić je rekao i da nije čudno da i ovde, kao i svuda u svetu, postoje fašističke stranke.”
A nekoliko dana pred zakazani veliki miting opozicije u Beogradu 13. aprila 2019, izdato je saopštenje sa zajedničke sednice Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, u kome se, između ostalog, navodi da Vojska Srbije “neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara”.

Zajednička sednica Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba / Foto: FoNet/MOD

Sajt Ministarstva odbrane, 9. 4. 2019. godine
“Vojska Srbije poručuje svima, i u zemlji i u inostranstvu, da nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Republici Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka. Vojska Srbije, kao čuvar mira i stabilnosti, neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara i upozorava da bi svi koji ga najavljuju i traže trebalo da odgovaraju u skladu sa zakonom. Vojska Srbije je opremljena i spremna da izvrši svako naređenje svog vrhovnog komandanta i da sačuva mir i stabilnost naše zemlje i našeg naroda.”
Da je poziv lidera Dveri Boška Obradovića vojsci i policiji da preuzmu vlast u zemlji klasičan primer poziva na državni udar ili puč, izjavio je Vučić početkom 2020. Na konstataciju da je Ministarstvo odbrane podnelo krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog te izjave, Vučić je rekao da se ne meša u rad državnih organa, tužilaštva pogotovo, ali da za njega lično nema sumnje da je reč o pozivu na državni udar.

Boško Obradović / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Večernje novosti, 4. 3. 2020. godine
“Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je poziv Boška Obradovića vojsci i policiji da preuzmu vlast u zemlji klasičan primer poziva na državni udar ili puč. On je primetio da niko od Obradovićevih partnera iz Saveza za Srbiju nije na to reagovao, ni osudio. Obradović bi, kaže, zapravo voleo da ga ubiju, ali zna da to ne bi bilo popularno da kaže, pa traži da ga uhapse, rekao je Vučić za TV Pink. Vučić je ponovio da su takve reči po definiciji, klasičan primer poziva na puč, ‘definicija par ekselans poziva na državni udar ili puč’. ‘Ja sam na to naučio i koliko god da se borite za zemlju, oni kažu - ti si nam kriv za sve, pozivamo nekoga da te uhapsi. I to postaje potpuno normalno’, rekao je Vučić.”
U julu prošle godine, kada su građani ispred Skupštine Srbije protestovali zbog najave uvođenja policijskog časa, tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je “da ovo što se događa drugo veče u Beogradu nisu protesti protiv mera Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa, več pokušaj državnog udara”.

Protest ispred Skupštine, 8. jul 2020 / Foto: FoNet/Božana Pavlica

FoNet, 8. 7. 2020. godine
“Svi neprijatelji Srbije su srećni večeras, gledati centar Beograda, Novog Sada, kako gore, kako se napada srpska policija, sugrađani, uništavati sve u ovoj zemlji, može da obraduje samo neprijatelje Srbije, rekao je Vulin u telefonskom uključenju. Od srpskih vlasti se traži da se skloni i da dopusti da razne siledžije, fašisti, ekstremisti pokušaju da preuzmu vlast bez izbora, dodao je Vulin i ponovio da skupovi nemaju nikakav drugi cilj osim nasilja i pokušaja državnog udara. Vulin je rekao da ovo što se večeras događa ispred Doma Narodne skupštine nije ništa drugo do pokušaj izazivanja građanskog rata. Država Srbija će pobediti, država mora da pobedi, sačuvaćemo vladavinu zakona, vladavinu prava i sila zakona mora da pobedi nasilje, zaključio je Vulin.”

Ovih dana, nakon što je, sada ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin saopštio da su predsednik Vučić i članovi njegove porodice prisluškivani 1.572 puta, da je u pitanju pokušaj državnog udara govorili su, osim samog ministra policije i predsednika Vučića, i predsednica Vlade Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

Najdalje je otišao Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ koji je za umešanost u pokušaj državnog udara i ubistva predsednika Vučića optužio organizaciju CRTA i “Otvoreni parlament”. 

Otvoreni parlament, 10. 3. 2021. godine
“Dame i gospodo narodni poslanici, pokušaću za ovih nekoliko minuta da ukažem na još jednu dimenziju ovog pokušaja da se izvrši državni udar u Srbiji i da se ubije predsednik Republike Aleksandar Vučić. Moje kolege koje su danas govorile, ne samo danas, mislim da su uspele da ubede ogromnu većinu građana Srbije da Aleksandru Vučiću preti opasnost od onih koji sebe smatraju tzv. proevropskom i prodemokratskom opozicijom. Tu su pojedine nevladine organizacije, kao što su CRTA i Otvoreni parlament i čitav niz drugih. Tu je deo univerzitetskih profesora koji danas ćute na činjenicu da je jedan profesor Pravnog fakulteta u Beogradu imao direktnu vezu sa Veljkom Belivukom, a bili su vrlo agilni, ako se sećate, ti isti profesori, neki od njih, ukažu da je Siniša Mali navodno plagirao svoj doktorat, a danas ćute o tome da jedan univerzitetski profesor kaže onome ko je ljudima odrubljivao glave - brate moj i vraćam se u nedelju sa Zlatibora, pa mi u nedelju donesi ono što si trebao da mi doneseš tri ili četiri dana ranije. Dakle, to je sve potpuno ogoljeno i mislim da nema građanina Srbije kome to nije jasno.”

Naslovna fotografija: Fonet, Božana Pavlica