Vladimir Đukanović zaboravio Tadićev šampanjac

Poslanik naprednjaka danas se u Narodnoj skupštini „pitao“ da li je nekada bilo moguće u Srbiji da sud kazni predsednika države.

„Uzgred budi rečeno, naravno, pravosuđe je nezavisno, ali svako malo se donose neke presude protiv nas, zato što su nas tužile neke pojedine kolege iz opozicije. Nemam ništa protiv, pravo je sudije da tako presudi, ali baš me zanima u njihovo vreme da li je smela ijedna jedina presuda da se donese protiv nekog njihovog političkog funkcionera, a mi danas imamo situaciju da se donese presuda i protiv predsednika države, da se donese presuda protiv ministra, protiv poslanika ovde. U redu, pravosuđe je nezavisno, ali me samo zanima kada je to moglo u njihovo vreme i o čemu ti ljudi pričaju danas.“

Tako je Vladimir Đukanović, narodni poslanik iz redova Srpske napredne stranke, danas u Narodnoj skupštini govorio o ostvarenom napretku na polju nezavisnosti sudstva.

Pošto se izrazio u formi pitanja, makar i retorskog, umesto ocene na temelju ozbiljne provere činjenica, Đukanoviću ćemo samo dati brzi odgovor ne bismo li zadovoljili (najvažniji) deo njegovog interesovanja i pomogli mu da osveži pamćenje. I u „njihovo vreme“, tj. pre dolaska SNS na vlast, bilo je moguće da predsedniku države bude presuđeno i da bude kažnjen.

Povezan sadržaj
Mihaela Šljukić Bandović 29. 12. 2020.

Predsednika Republike Srbije Borisa Tadića, kao i ondašnju ministarsku za omladinu i sport Snežanu Samardžić-Marković i predsednika Skupštine grada Beograda Aleksandra Antića, Prekršajni sud u Beogradu kaznio je u decembru 2009. godine sa po 40.000 dinara zbog kršenja Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, tj. zbog ispijanja šampanjca na stadionu posle fudbalske utakmice Srbija – Rumunija, odigrane u oktobru iste godine.

Za prekršaj koji su državni funkcioneri počinili i, ne braneći se, priznali, zakonom su bile predviđene kazne od 30 do 50 hiljada dinara. U slučaju neplaćanja novčane kazne, sledovalo bi im 60 dana zatvora.

„Nisam znao da je konzumiranje alkohola, makar samo u vidu nazdravljanja, zabranjeno, i u potpunosti prihvatam odgovornost za učinjeni prekršaj“, rekao je Tadić na saslušanju.

Povod za Đukanovićev nastup svakako je nedavna prvostepena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezuje da lideru Dveri Bošku Obradoviću plati 200.000 dinara zbog povrede ugleda i časti koju mu je naneo nazivajući ga „lopovom“ i „fašistom“.

Naslovna fotografija: FoNet