U skupštini je odlično ako ste muškarac iz vlasti #Parlament

Prostački gestovi, glasna dobacivanja, optužbe i uvrede, isključivanje mikrofona, opomene opoziciji, podsmevanje onima koji „piju lekove”, uzvikivanje kolegi poslaniku „aport”. Skupštinu Srbije kao da je vremeplov vratio na kraj 2018. godine, kada je deo opozicije započeo bojkot parlamenta jer „je njihovo prisustvo tamo izgubilo smisao”. Kao da u međuvremenu nije održan međustranački dijalog, kao da nisu bili još jedni izbori, Srpska napredna stranka i njeni koalicioni partneri rešili su da nastave po starom. Ili da pojačaju pritisak.
Izvor: Istinomer / Zoran Drekalović

Da li se ovih dana nekome učinilo da atmosfera na zasedanju nije dovoljno loša, te da je treba začiniti jakom dozom mizoginije, da se i ovako nevelika grupa žena u politici još jednom zapita – da li je vredno truda? Šta da očekuje ponižena, uvređena i maltretirana žena od ovog društva, ako maltretiranje ne mogu da izbegnu narodne poslanice u Skupštini. Inače, na dnevnom redu bio je rebalans budžeta kao i više od milijardu evra novih zaduženja, ali o tome nije bilo mnogo reči ni u samoj raspravi, a nije bilo interesantno ni medijima. Samo je još falilo da poslanici po hitnom postupku izaberu predsednika Srpske napredne stranke za doživotnog  predsednika Srbije, jer su tako poželele „dalje rođake” jedne narodne poslanice. 

Šta je pokazala ova sednica, prva nakon izbora nove vlade? Da su se poslanici vladajuće većine odvikli od postojanja opozicije, ne razgovaraju i otvoreno pokazuju da opoziciji u skupštini neće biti lako. Sa druge strane,  poslanici opozicije radije nego o dnevnom redu govore o kriminalu i korupciji u vlasti, životnoj sredini ili nerešenim aferama, ljuti su što ih ućutkuju i ponižavaju, viču i ustaju sa mesta, da se činilo kako se poslednja sednica odvija u prostoriji punoj plina kroz koju neko maše upalječem i pita se – šta bi moglo da pođe naopako. 

 

Žene ponižene i kada su poslanice

 

Ostalo je otvoreno pitanje da li je jedan od poslanika SNS-a, javnosti nepoznat Dalibor Šćekić pokazivao nepristojne seksualne aluzije dok je govorila Tatjana Manojlović iz Demokratske stranke jer je predsednik skupštine Vladimir Orlić odmah rekao „da niko ništa ne pokazuje i nije pokazivao”. A potom je na kratko izašao, vratio se i objavio da je pogledao snimak i da na snimku nema ničega. I to je to, rešeno.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 21. 8. 2021.

U Orlićevom odsustvu, ponovo ga je menjala potpredsednica skupštine Sandra Božić koja je sada već potvrdila da „dostojno menja” Vladimira Orlića

Prilično je jasna bila izjava:„Ne mogu da ne primetim da pojedine poslanice opozicije vrlo rado prolaze kroz redove SNS. Ne znam da li se preporučuju i da li bi da sede u tim redovima ili vrlo često vole samo da prođu tuda.” 

Povezan sadržaj
admin 3. 6. 2016.
Siniša Dedeić 30. 9. 2019.

Reagovala je poslanica Biljana Đorđević tražeći povredu poslovnika: Koleginice Božić, to što ste žena ne znači da ne može da bude seksistkinja. Ono što ste maločas rekli je strašno uvredljivo. Nazvali ste koleginice narodne poslanice osobama koje se nekome nude. (Steno beleške  8. novembar 2022)

Ali nije mogla da dobije odgovor, jer se Orlić već vratio i rekao da nije mogao da povredi poslovnik jer nije bio u sali! Neku vrstu objašnjenja poslanice opozicije dobile su od koleginice Božić sutradan, uz još jednu uvredu: „Šta vam je juče smetalo u mom komentaru ne prolazite i ne izazivate poslanike SNS u smislu izazivanja incidenta jer ste prolazili sa tom namerom i da li vam je želja da sednete u klupe SNS, kao njeni članovi i poslanici, što naravno nikada nećete moći? To što ste vi moj komentar shvatili na način čiste auto-projekcije samo govori o vama.(Steno beleške  9. novembar 2022)

Dakle, ako prođete kroz deo sale gde sede poslanici Srpske napredne stranke, a pritom ste žena, onda se ili preporučujete ili izazivate, ali sve je to „u političkom smislu” i onaj ko pomisli da je bilo druge namere, „to je autoprojekcija”. Dobro, da je to bilo sve. Ali nije.

Kada takve dvosmislene izjave naiđu na smeh i odobravanje kolega, onda se osmele i drugi. Kako osim željom da vas stranačke kolege vole i podrže objasniti gest jednog od najiskusnijih poslanika u skupštini, Veroljuba Arsića koji je dozvolio sebi da okrenut leđima, uz osmeh za koji verovatno misli da je mangupski, proba fizički da spreči mlađu koleginicu Ivanu Parlić iz Narodne stranke  da prođe prema jednom od izlaza iz sale. I to dok govori šef poslaničke grupe Milenko Jovanov.

Ivana Parlić: Ne mogu da prođem, Sandra reaguj! Reaguj! Raguj da prođem! Reaguj!

Predsedavajuća: Molim vas Milenko, nastavite.

Ivana Parlić: Zovi obezbeđenje, brzo! Zovi!

Predsedavajuća: Milenko nastavite, molim vas. To je bezuspešan pokušaj izazivanja bilo kakvog incidenta i provokacije. Molim vas ne obazirite se i nastavite dalje.

Milenko Jovanov: Ja samo jednu stvar moram da poručim, jer ovo je vrlo važno, čisto da imate kao poruku. Pošto se ovo već dešava treći, četvrti, peti put, pošto ste dva puta dolazili, skakali ovde preko klupa itd, ne postoji način da vi nas isprovocirate i da dobijete reakciju onakvu kakvu vi svakodnevno prikazujete.

I još jednom, ako ste žena i negde prolazite, vi onda „skačete preko klupa i provocirate”, ako ste muškarac koji ženu sprečeva telom da prođe, onda ništa. Jer je on predstavnik vlasti.

Povezan sadržaj
admin 14. 1. 2015.
admin 5. 2. 2016.

 

Atmosfera burna od početka

 

Sam početak sednice obeležila su brojna javljanja zbog kršenja poslovnika, odnosno primedbi na način kako je sednica sazvana. A sazvana je tačno 24 sata pred početak, tako da poslanicima nije ostavljeno vreme da podnesu predloge za dopunu dnevnog reda, a samim tim uskraćeno im je i pravo da u pet minuta svoj predlog obrazlože. Na sve primedbe, Orlić je odgovarao slično: „Što se tiče zakazivanja sednice, zakazana je način utvrđen Poslovnikom, a vi ste svoje predloge vezano za dnevni red podneli u roku koji je kraći od 24 sata, jer ste se tada pojavili u pisarnici Narodne skupštine.”

Da ovaj postupak zakazivanja (zbog kojeg su  poslanici imali i kraće vreme da podnesu amandmane) nije tek propust i nedostatak vremena, slikovito je objasnio poslanik Radomir Lazović.

Povezan sadržaj
admin 25. 2. 2018.

„Možda ste u prethodnim obraćanjima poslanika primetili da imamo ovu značku na reveru. Ta značka se nosi povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Obaveštenje kako se ta značka stavlja, gde treba da stoji, čemu služi, dobili smo dve nedelje unapred. Zamislite, dve nedelje unapred obaveštenje gde značku da stavimo, sasvim pohvaljujem, ispravno i sve je u redu, svaka čast na profesionalnosti, a 24 sata kako amandmane na rebalans budžeta da pripremimo? “ (Izvor steno beleške 7. novembar 2022)

O rebalansu, pomoći mladima, povećanju penzija i tri nova kredita, ministar finansija Siniša Mali pričao je oko 45 minuta, sve u superlativu. Naša ekonomija je, kaže, skoro otporna na krizu, prihodi povećani za više od milijardu evra, fabrike sačuvane. Zato rebalans, jer imamo mnogo i jeste energetska kriza, ali povećavamo penzije i dajemo pomoć mladima po pet hiljada dinara.

„Naše su javne finansije potpuno stabilne. To hoću da građani znaju. Mi na računu danas imamo 301,1 milijardu. Imamo u kešu 301,1 milijardu dinara, u gotovini na računu budžeta. Dakle, potpuno smo likvidni, nemamo nikakav problem sa izvršenjem svojih obaveza,” rekao je ministar.

Povezan sadržaj
admin 14. 1. 2015.

O zajmu između Vlade Republike Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija kaže da je rezultat razgovora i pregovora koje je predsednik imao sa šeikom bin Zajedom. „Dakle, dobijamo, odnosno uzimamo milijardu dolara na dve godine po kamatnoj stopi od samo 3 odsto” rekao je Mali i dodao da je to „izuzetno povoljna podrška budžetu”. E sad, da li je ona milijarda viška sa početka u stvari taj kredit, ili smo već imali milijardu viška a od Abu Dabija uzeli još jednu, onako, da se nađe? Šta ko zna šta je milijarda evra?

I pored svog tog blaga, zadužili smo se još 79,9 miliona evra za izgradnju novog mosta preko reke Save. Kaže ministar da „pod veoma povoljnim uslovima dobijamo i ovaj kredit” i da se raduje izgradnji novog mosta. Prećutao je da to znači da će se Stari savski most rušiti, jer pravi buku stanarima Beograda na vodi. A svi znaju da je predsedniku Vučiću i Siniši Malom iz nekog razloga zadovoljstvo Beograđana na vodi nekako ispred potreba ostalih. 

Povezan sadržaj
Miljana Miletić 28. 10. 2019.
Mihaela Šljukić Bandović i Nikolija Čodanović 24. 4. 2021.

Vodila se polemika oko mosta, ukazivali su poslanici da je ministar Mali zbog Beograda na vodi „rušio u Savamali pa će rušiti i most”, da je most „preživeo naciste ali neće SNS”, pitali su kuda će prolaziti 14 odsto Beograđana koji koriste taj most, pa i zašto ostali građani Srbije da plaćaju kad nikakve veze sa mostom u Beogradu nemaju.

Odgovor naprednjaka Milenka Jovanova uvek je isti.

Razumem da postoje ljudi kojima smetaju i nacionalni stadioni, kojima smeta i izgradnja brzih saobraćajnica, kojima smeta izgradnja mostova, jer oni računaju da ti mostovi mora da ne valjaju, čim koštaju dva ili tri puta manje nego njihovi, a kao najveće dostignuće svoje arhitekture imaju one kulise, Terazije na Novom Beogradu, za koje niko živi ne zna ni šta predstavljaju, ni čemu služi. “ (Izvor steno beleške 7. novembar 2022). Ali nije bilo reči o tome da će taj stadion biti plaćen 540 umesto 250 miliona koliko je planirano.

 

Ko ne pije lekove, ko je mleo kučiće i čiji je Belivuk

 

Jeste ovo tek druga sednica i tek je početak i rano je za zaključke, ali prvi utisak je da će šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” Milenko Jovanov biti taj koji će odgovarati na sve optužbe i trpeti udarce češće od drugih, naročito jer je u SNS preleteo iz DSS. A to znači da među sadašnjim poslanicima (koji su sada u Narodnoj stranci) ima mnogo bivših prijatelja. Otuda su njihovi sukobi oštri i vrlo lični, te samim tim nerazumljivi za veći deo građana.

Posebno se oštro Jovanov razračunava sa Borislavom Novakovićem i Miroslavom Aleksićem iz Narodne stranke, kao  i Srđanom Milivojevićem iz Demokratske stranke.

Povezan sadržaj
admin 14. 1. 2015.
Siniša Dedeić 28. 11. 2019.

Milenko Jovanov: Boro, opet nisi pio lekove? Boro, opet će te kritikovati u stranci. Opet će te vezati za stolicu. Nemoj, Boro. Samo se smiri i trudi se da izgledaš normalno. … Samo, molim te, nemoj da me dodiruješ, jer onaj ko dodaje vlažne maramice Vuku Jeremiću kada ide u ve-ce ne želim da me dodiruje … Šta sam ja? Ja sam sve, ali nikad nisam mleo kučiće, „Hokus – pokus“…

Srđan Milivojević dobacuje sa mesta: Primerak, miran budi, mesto. Primerak, u redu je. Primerak, miran, k nozi, u redu je, kućica.

(Izvor steno beleške 7. novembar 2022)

Sa druge strane, opozicioni poslanici i dalje koriste svaku priliku da vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem optužbe za kriminal, korupciju, nesposobnost. Samo nekoliko primera kako su poslanici govorili o razlozima za rebalans budžeta. Marinika Tepić iz Ujedinjenih kaže da su na naplatu došla nestručna upravljanja i da u rebalansu nisu prioriteti ni infrastruktura, ni zdravstvo, ni obrazovanje, čak ni privreda, već  2,4 milijarde evra ksko bi se zakrpile rupe u „Srbijagasu“ i u EPS-u.

„Godinama smo vas upozoravali da ne može vaš Mićo Grčić da vodi najveću srpsku firmu EPS. Lepo smo vas upozoravali da vaš Mićo ništa ne zna, da jedino u šta se razume vezano za struju, jeste da pritisne prekidač, da je neobrazovan, da se snašao za diplomu negde u kasnim četrdesetim, ali niste slušali. Vaš Mićo Grčić nije sam ušetao u EPS nego ga je tu naravno postavio Aleksandar Vučić. Zato je vaš Mićo lojalan Vučiću, hvali ga i zato je vama sada potpuno nebitno što će građani Srbije platiti neodgovornost i nestručnost vašeg Mića Grčića milijardi, milijardi evra”, rekla je Tepić.

Povezan sadržaj
admin 6. 11. 2015.

Srđan Milivojević iz DS ispričao je čitavu istoriju nastanka Belivukovog klana tvrdeći da je on član SNS-a, da je sam priznao da je rušio u Savamali i radio za vrh države.

„Nisam ja sa Zemunskim klanom igrao šah, nego Aleksandar Vučić. Vas obaveštavam kao stranku, vašeg predsednika stranke, institucije, da saslušate Dijanu Hrkalović i visokog oficira žandarmerije Nenada Vučkovića i da ga pitate – izvinite, kakve vi veze imate sa Veljkom Belivukom?”, pitao je Milivojević. 

Na više puta ponovljene optužbe da su opozicioni poslanici u stvari Belivukovi promoteri jer mu veruju, reagovao je i Borko Stefanović.

„Ako je laž ono što je govorio Belivuk u istrazi, što, kako stalno govorite, ima pravo da laže po našem zakonu, što je tačno, a što mislim da je skandalozno, pitam vas onda na osnovu čega tvrdite da Lalić ne laže? Znači, hoću da vam kažem, ako laže jedan i može da laže, može da laže i drugi”, rekao je Stefanović reagujući na to što su naprednjaci čitav dan citirali kao potpunu činjenicu izjavu jednog od pripadnika kriminalnog klana, da je klan planirao atentat na Vučića. (Steno beleške  9. novembar 2022)

U svakom slučaju, ponovo je vođa bande kojem se sudi, Veljko Belivuk, u tri dana zasedanja pomenut 66 puta, a da nijedan predsedavajući nije opomenuo govornike i vratio ih na tačke dnevnog reda.

Ovakvih primera ima više nego dovoljno za potvrdu teze da je dostojanstvo Narodne skupštine ozbiljno urušeno, a činjenica da vlast ponovo nije prihvatila ni jedan amandman koji je podnela opozicija jaz samo čini dubljim. Istovremeno, na sednicama skupštinskih odbora  poslanici se ponašaju pristojno i sasvim korektno sarađuju. 

 

Naslovna fotografija: Istinomer / Zoran Drekalović