Miroslav Aleksić

Datum rodjenja: 6. 8. 1978.
Mesto:
Datum rodjenja: 6. 8. 1978.
Mesto:

Rođen je 1978. godine u Kruševcu.

Osnovnu i srednju Tehničku školu završio je u Trsteniku, a na Ekonomskom fakultetu stekao zvanje diplomiranog ekonomiste, navodi u zvaničnoj biografiji. 

Ističe da je pre izbora na javne funkcije, još početkom 2000. godine osnovao preduzeće za otkup i izvoz voća i povrća, koje je 2003. godine bilo jedan od najvećih izvoznika sveže šljive iz Srbije. Sedam godina kasnije firma je prerasla u novo i veće preduzeće koje i danas posluje u Trsteniku.

Od 2005. do 2007. godine bio je direktor Javno-komunalnog preduzeće “Počekovina”, a od 2008. do 2012. godine, obavljao je funkciju direktora Direkcije za planiranje i izgradnju “Trstenik”.

Bio je član predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije (URS). 

Nakon lokalnih izbora u Trsteniku 2012. godine na kojima su Ujedinjeni regioni Srbije osvojili najviše mandata i napravili koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, Socijalističkom partijom Srbije, Novom Srbijom i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, izabran je za predsednika opštine.

Na mestu predsednika opštine bio je do 2016, kada su nakon lokalnih izbora SNS, SPS i SPO formirali novu vlast. 

Ujedinjeni regioni Srbije na parlamentarnim izborima 2014. nisu uspeli da pređu cenzus, stranka se raspala, a Aleksić je osnovao Narodni pokret Srbije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine bio je osmi na listi Saveza za bolju Srbiju (SDS-LDP), koalicija je osvojila 13 mandata i po prvi put postaje narodni poslanik.

Kada je 2017. Vuk Jeremić najavio osnivanje nove stranke ubrzo se pojavila informacija da će Narodni pokret Srbije da se preimenuje u Narodnu stranku.

„Narodni pokret Srbije nismo ustupili Vuku Jeremiću, već smo doneli odluku o ujedinjenju. Umesto pravljenja dve stranke i koalicije odlučili smo da napravimo sinergiju ljudi u jednoj stranci pod nazivom Narodna stranka. U situaciji u kojoj je Srbiji neophodno ujedinjenje opozicije, umesto stalnih razdvajanja, raslojavanja i cepanja, prevazišli smo usko-stranačke i lične interese i pokazali da je ujedinjenje moguće. Više nemamo podele na velike i male partije, na velike i male lidere i spremni smo da pokrenemo neophodno ujedinjenje svih onih koji Srbiji misle dobro“, objasnio je Aleksić. (Kruševacpress.com, 5. 10. 2017. godine)

U oktobru 2017. osnovana je Narodna stranka, a Aleksić je izabran za potpredsednika.  

Od 2016. do 2020. bio je odbornik u Skupštini opštine Trstenik.

Na izborima 2022. izabran je za poslanika u Skupštini Srbije kao treći na listi „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka)“. Postao je predsednik poslaničke grupe Narodne stranke.

Početkom jula 2023. saopštio je da namerava da se kandiduje za predsednika Narodne stranke, „ako stranački odbori iz Srbije to budu tražili“. 

„Videćemo, imamo redovnu skupštinu 22. oktobra. Kandidovaću se za predsednika Narodne stranke ukoliko odbori iz Srbije budu to od mene tražili’, rekao je Aleksić u emisiji ‘Utisak nedelje’ na televiziji Nova S. On je kazao da je određeni broj odbora izrazio zahtev da ta skupština bude održana ranije zbog nadolazećih izbora, ali da je napravljen dogovor da ona bude održana 22. oktobra. Upitan da li je pogrešan trenutak za deobe u stranci i podršku koju je dobio od predsednika novosadskog odbora Borislava Novakovića, što su pojedine stranačke kolege videle kao ‘pucanj u leđa (predsednika stranke) Vuka Jeremića’, Aleksić je kazao da se on zalaže za ‘pluralizam mišljenja, debatu i demokratiju’. ‘Imam problem što neke kolege češće se sa svojim stavovima podudaraju sa vlašću nego sa opozicijom. Gospodin Novaković je rekao i ima pravo na svoje mišljenje i ja nemam problem sa tim. Ne vidim kako je to toliki greh da bi se to predstavljalo kao pucanj u leđa’, rekao je Aleksić.“ (Politika, 3. 7. 2023. godine) 

Polovinom jula smenjen je sa mesta predsednika Izvršnog odbora Narodne stranke. 

„Predsedništvo je istovremeno potvrdilo poverenje dosadašnjem predsedniku izvršnog odbora Miroslavu Aleksiću za vršenje funkcije prvog potpredsednika stranke, kao i za vršenje funkcije šefa poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije. Kako su saopštili, cilj ovih odluka je da se osiguraju demokratski, pošteni i transparentni uslovi u stranačkom izbornom procesu, kao i ravnopravan tretman svih kandidata na Redovnoj skupštini Narodne stranke, zakazanoj za 23. oktobar 2023. godine.“ (N1, 15. 7. 2023. godine)

Na konstataciju da je čela Izvršnog odbora smenjen jer su ga „članovi videli kao kandidata za predsednika“, odgovorio je: 

„Što se tiče dešavanja u Narodnoj stranci, ja imam obavezu da slušam članove i odbore stranke. I sve odluke ću donositi u skladu sa tim, jer da nema njih nema ni mene. Mi smo tim.“ (NIN, 3. 8. 2023. godine)

Početkom avgusta saopštio je da zajedno sa predstavnicima više gradskih i opštinskih odbora Narodne stranke napušta tu partiju i osniva novu političku organizaciju. 

„Miroslav Aleksić dao je ostavku na sve funkcije u Narodnoj stranci, kao i na mesto šefa poslaničke grupe te stranke u Skupštini. Naredne nedelje će početi prikupljanje potpisa za registraciju nove politčke ogranizacije, ‘Narodnog pokreta Srbije’. Najavio je da će formirati zajedno sa kolegama poslanicima, koji takođe istupaju iz Narodne stranke, novu poslaničku grupu, a u Skupštini grada Beograda novu odborničku.“ (N1, 6. 8. 2023. godine)

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.