Borko Stefanović

Rođen je 1974. godine u Novom Sadu.

Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je na novosadskom Pravnom fakultetu. 

Bio je član novosadskog pank-rok benda „Generacija bez budućnosti“, u kojem je svirao bas gitaru. 
Od 1999. do 2002. bio je zaposlen u advokatskoj kancelariji Fedora Kolesara (Novi Sad). U Ministarstvu spoljnih poslova počeo je da radi 2001. godine. Kao treći sekretar 2003. godine odlazi u ambasadu Srbije u Vašingtonu gde je napredovao do mesta zamenika ambasadora. U Ambasadi u Vašingtonu bio je do 2007. godine. Dok je službovao u SAD učestvovao je u formiranju srpskog kokusa u američkom Kongresu. 

Bio je portparol Pokrajinskog odbora Građanskog saveza Srbije za Vojvodinu. Član je Demokratske stranke od 2003. godine. Kada se u medijima pojavila informacija da je bio član Srpskog pokreta obnove, novosadski odbor SPO je to potvrdio. 

„Tačni su navodi koje su preneli pojedini mediji da je potpredsednik DS Borislav Stefanović, koji je dan u kom je rehabilitovanjem Dragoljuba Mihailovića ispravljena istorijska nepravda nazvao „danom naše sramote“, bio dugogodišnji aktivni član Srpskog pokreta obnove u Novom Sadu. O članstvu u Srpskom pokretu obnove, kao i o snažnom aktivizmu ovog instant-levičara mogu da posvedoče brojni članovi SPO, kao i naša evidencija…“ (Spons.rs, 22. 5. 2015. godine)
Stefanović, na drugoj strani, tvrdi da nikad nije bio član SPO. 

„Nikad nisam bio na Ravnoj gori, niti sam pevao četničke pesme! Istina je, imam prijatelje u Draškovićevoj stranci, ali je to sve. Pisanje medija kako sam četnik, partizan i demokrata objašnjavam na sledeći način: Bio sam lični ađutant čiča Draže, a onda je kralj Petar naredio da četnici pređu u partizane. Poslušao sam ga i 1946. postao partizan.“ (Informer, 22. 5. 2015. godine)

Od 2007. godine je bio na poziciji šefa kabineta ministra spoljnih poslova i političkog direktora Ministarstva.

Krajem 2010. godine imenovan je za šefa državnog tima Srbije za dijalog sa Prištinom.  Posle izbora 2012. postao je narodnik poslanik.

Nakon parlamentarnih izbora 2014. godine obavlja funkciju šefa poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Republike Srbije.

Tokom 2015. najavljivao je da će stranci ponuditi novi program, što je i učinio tokom leta, ali je u oktobru, ističući da se u DS o njemu nije zvanično raspravljalo, na svom sajtu objavio program „Dvadeset četiri tačke za Srbiju“. 

„Stefanović je kazao da je njegov program apsolutno sprovodljiv, da je na njemu radilo 20 ljudi i da se njim u „centar stavljaju čovek i njegove potrebe“. Prema njegovim rečima, program predviđa zaustavljanje stranačkog zapošljavanja, „temljeno pretresanje subvencija“, kao i zabranu zapošljavanja u javnom sektoru i postavljanje Poreske uprave kao nezavisne institucije koja bi mogla da kontroliše imovinu bez prijave. U programu on se zalaže za regulaciju bankarskog sektora, tako da postoje zakonom regulisane kamatne stope i ukidanje skrivenih troškva.“ (Blic, 13. 10. 2015. godine)

Početkom novembra 2015. objavio je da je smanjen sa mesta šefa poslaničkog kluba DS, jer je on najpre potpisao spisak govornika koji će debatovati u Parlamentu, da bi ubrzo njegov zamenik Dejan Nikolić, napravio novi spisak.  Iz DS su odgovorili da nije smenjen i da je „reč o nesporazumu i gruboj šali Stefanovića“, da bi tokom istog dana Stefanović zaista bio smenjen i na njegovo mesto izbarana je Nataša Vučković. „Ona je dodala da Stefanović ostaje potpredsednik stranke i poslanik i da će od njega očekivati da postupa u skladu sa pravilima koja iz tih funkcija proističu.“ (Blic, 10. 11. 2015. godine)
Nakon mesec dana na svom Tviter nalogu objavio je da napušta Demokratsku stranku: „Danas sam podeo ostavku na mesto potpredsednika DS i nisam više clan DS. Sve najbolje im želim.“
„Dosadašnji potpredsednik DS napustio je danas tu partiju i narednih dana će registrovati svoj pokret Levica Srbije.“ (Tanjug, 10. 12. 2015. godine)
Stefanović je pred izbore u aprilu 2016. promenio ime Borislav u Borko, nakon što mu nije omogućeno da izborna lista bude nazvana Borko Stefanović. 
U septembru 2018. postaje jedan od osnivača Saveza za Srbiju, čiji je osnivanje incirao Dragan Đilas. Pored Stefanovića i njegovog pokreta Levica Srbije, Savezu za Srbiju tada su pristupili i predsednici Demokratske stranke Zoran Lutovac, Narodne stranke Vuk Jeremić, Dveri Boško Obradović, Pokreta za preokret Janko Veselinović, Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina” Slaviša Ristić, Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, Zdrave Srbije Milan Stamatović i Pokreta radnika Sloga Željko Veselinović.
Borko Stefanović brutalno je pretučen 23. novembra u Kruševcu, uoči tribine Saveza za Srbiju. Pored njega pretučeni su i aktivisti Levice Srbije Boban Jovanović i Marko Dimić, aktivisti Levice Srbije. Stefanović je nakon prebijanja izjavio da napad na njega nije mogao biti neorganizovan i da je to bio pokušaj ubistva.
„Da Srbija više nikad ne bude država krvavih košulja i padanja krvi onih koji drugačije misle. Nije mene napala nikakva atmosfera, već organizovani kriminalci bliski vlasti i ljudima koji gospodare u Kruševcu. Režim Aleksandra Vučića je ljude podelio na one koji su sa njima i neprijatelje, a ljude koji su juče skočili da nas ubiju su bili organizovani i pripremljeni i dobro znali svaku naš korak. Ništa spontano tu nije bilo.“ (N1, 24. 11. 2018. godine)