Milenko Jovanov

Datum rodjenja: 13. 9. 1980.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 13. 9. 1980.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Rođen 1980. u Kikindi. 
 
U rodnom gradu je završio osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“, u kojoj je, kako ističe u zvaničnoj biografiji, za uspeh tokom školovanja nagrađen Vukovom diplomom. „Nagrađivan je diplomama za uspeh na opštinskim i međuopštinskim takmičenjima iz istorije“. U Kikindi je završio i Gimnaziju „Dušan Vasiljev“, a Pravni fakultet u Beogradu. Navodi da je nakon osnovnih studija diplomirao na specijalističkim strukovnim studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu na smeru „Političke partije i izbori“.
 
Naglašava da je pored formalnog obrazovanja „učesnik i različitih neformalnih obrazovnih programa – „Škola naprednih političkih veština“ i „Program za buduće političke lidere“ (2006-2007) u organizaciji Nacionalnog demokratski institut (SAD); seminara „Podizanje kapaciteta mlade političke elite Srbije“ – Procedure i pravo EU (2007) u organizaciji Beogradske otvorene škola i Fondacije Konrad Adenauer; Godišnjeg seminara (2012-2013) u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Saveta Evrope; kao i brojnih seminara iz oblasti teorije politike i političkih veština u organizaciji Internacionalnog republikanskog instituta, Nacionalnog demokratskog instituta, Fondacije Konrad Adenauer…“. 

Osim poslova na javnim funkcijama, kako ističe, radio je kao profesor u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kikindi i u dve privatne kompanije. Naglašava da se bavio fudbalom u mlađim kategorijama OFK Kikinde.

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 9. 2. 2018.
Demokratskoj stranci Srbije pristupio je 2001. godine. Obavljao je više dužnosti u Omladini Demokratske stranke Srbije i bio na funkcijama člana Glavnog odbora, predsednika Okružnog odbora za Severni Banat, člana Izvršnog odbora, portparola i predsednika Pokrajinskog odbora za Vojvodinu i potpredsednika stranke.

Kao predsednik Pokrajinskog odbora DSS najavio je u maju 2014. da će ta stranka formirati „jezičke patrole“ kojima će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti, kako tvrdi, ne govore srpskim jezikom. On je rekao da će te „jezičke patrole“ biti formirane po ugledu na „jezičke patrole“ koje je najavio Nacionalni savet Mađara, a koji će obilaziti mesta po Vojvodini i utvrđivati da li se poštuje višejezičnost u nazivu zvaničnih institucija.
 
„Proverićemo da li i koliko u Srbiji Mađari govore srpski jezik, da nam se ne bi dešavalo da u pojedinim mestima građani koji govore srpski ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništem. Da li u Mađarskoj postoji ijedno naselje u kome stanovnici ne znaju mađarski – ne postoji – istakao je Jovanov i naglasio da bi u Srbiji svaki građanin morao da zna srpski jezik.“
 
Blic, 13. 5. 2014. godine.
Zbog, kako ističe, „neslaganja sa načinom rukovođenja strankom i izabranog političkog pravca“, 23. maja 2015. podneo je ostavke na sve funkcije i napušta Demokratsku stranku Srbije.
 
 
Srpskoj naprednoj stranci pristupio je 12. avgusta 2015. godine.
„Jovanov je, navodeći da je DSS napustio pre tri meseca, rekao da motiv za njegov ulazak u SNS nisu izbori, već želja da se zaustavi propadanje Vojvodine.
 
„Da li će izbori biti pred kraj godine ili ne – videćemo. Pokrajinska vlast bi najradije ukinula izbore i to se vidi po tome što sve propada, ni u šta se ne ulaže, osim 300 miliona u borbu protiv komaraca, koja takođe ne uspeva“, rekao je Jovanov.“
Tanjug, 12. 8. 2015. godine
Bio je član Nadzornog odbora Centra „Sava“ u Beogradu, kao i član Opštinskog veća u Kikindi.Od 2012. godine, poslanik je u Skupštini AP Vojvodine i odbornik u SO Kikinda. Od 02. juna 2016. godine, na poziciji šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini AP Vojvodine.
 
Lider SNS je skrenuo pažnju medija i šire javnosti na Jovanova, iznoseći pohvale na njegov račun.
 
Aleksandar Vučić, 'Blic', 8. 5. 2016. godine
'Ima još jedan mlad momak koji je kod nas došao iz DSS. Nije hteo da se pojavljuje šest meseci. Reč je o Milenku Jovanovu iz Kikinde. On ima izvanrednu energiju, borac je bez straha i mane. Podseća me na vreme kad sam ja bio mlad. Ima izvanrednu budućnost pred sobom. Zapamtite to ime.'text here
 
Za potpredsednika Srpske napredne stranke izabran je na Skupštini SNS, održanoj 28. maja 2016.