Šta su nam obećavali u 2018, a koliko su ispunili?

Veliki broj neispunjenih obećanja i probijenih rokova - tako bi se, ukratko, mogla sumirati godina za nama iz perspektive Istinomera. Budući da daje ubedljivo najviše izjava i da ima apsolutnu dominaciju u medijima, predsednik Aleksandar Vučić prednjačio je i po broju datih i po broju neispunjenih obećanja. Kao rekordera izdvajamo i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, jer nije ispunio nijedno obećanje od onih koje je Istinomer ocenjivao.

Istinomer je i u protekloj godini u kategoriji “obećanja” najviše ocenjivao izjave predstavnika vlasti, iz prostog razloga što su im građani na izborima dali mandat da svoja obećanja sprovedu u delo. U 2018. godini proverili smo i ocenili 41 obećanje različitih političkih funkcionera, od kojih je samo pet bilo i ispunjeno. Ubedljivo najveći broj obećanja – čak 32, dobila su ocenu “neispunjeno”.

 
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Apsolutni rekorder i po broju datih i po broju neispunjenih obećanja, bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je obećavao sve i svašta – i pola miliona kineskih turista, i mnogo srpskih proizvoda u Ikei, i postavljanje spomenika Zoranu Đinđiću na petnaestogodišnjicu ubistva, i objavljivanje kompletnog izveštaja o poslovanju “Beograda na vodi”… 

 
Nijedno od ovih obećanja nije ispunio, a pozitivnu ocenu dobio je samo za dva – kada je, posle niza neispunjenih obećanja u vezi sa prosečnom zaradom, konačno pogodio da će plata u januaru 2018. biti 425 evra i kada je rekao da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen pre kraja juna.
 
Izdvajamo i neispunjeno obećanje predsednika Srbije u vezi sa ubistvom političara sa Kosova Olivera Ivanovića, koje je obeležilo godinu za nama. Podsećamo da je Vučić, na godišnjicu martovskog nasilja na Kosovu, rekao da će naše službe za dve nedelje objaviti šta su saznale o tom slučaju. Međutim, iako se godišnjica ubistva Olivera Ivanovića navršava ovog meseca, od srpskih službi i institucija nismo dobili nikakve informacije o tome dokle se stiglo sa istragom i ko stoji iza ovog ubistva.
 
U vrhu po broju obećanja koja je Istinomer ocenio kao neipunjena su i bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, što ne iznenađuje ako se uzme u obzir da smo prošle godine imali beogradske izbore i predizbornu kampanju u kojoj se biračima obećavalo mnogo, pre svega kada je reč o infrastrukturnim projektima.
 
 
*
Radovi u Skadarskoj, fotografisano 21. 12. 2018. / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Dok su u slučaju Balkanske i Skadarlije uveliko probijani rokovi za završetak radova, Vesićevo obećanje da će izgradnja podzemne garaže u Ulici Kneza Miloša početi na proleće 2018. nije čak ni započeto.  Od obećanja šta sve gradska vlast planira da uradi, izgradi i rekonstruiše u Beogradu naredne četiri godine, ostalo je neispunjeno i obećanje predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića da će kalemegdanska pasarela, koja je počela da se gradi u oktobru 2017. godine, biti otvorena u avgustu.

 
Od predstavnika Vlade Srbije najviše datih i neispunjenih obećanja imala je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Poput predsednika Aleksandra Vučića, koji se u prošloj godini bavio i autoputevima, i Mihajlović je više puta obećavala kada će koja deonica Koridora 10 i 11 biti završena. 
 
Kako su ostala neispunjena Vučićeva obećanja da će autoput Beograd-Boljare biti završen do leta 2018. i da ćemo na leto iste godine moći autoputem do Grčke i Bugarske, tako je ostalo neispunjeno i obećanje ministarke Mihajlović da će radovi na deonici autoputa Preljina – Požega početi najkasnije do maja
 
*
Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Od neispunjenih obećanja Zorane Mihajlović pamtimo i ono da će izgradnja jeftinih stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti početi krajem marta u nekoliko gradova. Ali i ono da će Srbija 2018. biti među prvih 30 zemalja na Duing biznis listi, iako se ispostavilo da smo zabeležili pad od pet mesta i da smo zapravo bili na 48. mestu Duing biznis liste.

 
Predsednica Vlade Ana Brnabić nije obećavala previše, ali nije ni ispunila jedno od glavnih obećanja, koje je u interesu javnosti. Reč je o obećanju da će ugovor za koncesiju aerodroma “Nikola Tesla” sa francuskim Vansijem biti objavljen do kraja septembra. Međutim, rečeno do danas nije učinjeno, pa javnost i dalje ne zna šta je tačno dogovoreno sa francuskim koncesionarom, koji će beogradskim aerodromom upravljati narednih 25 godina.
 
Kada je reč o ispunjenim obećanjima, a njih je tek pet od četrdesetak koje smo ocenili, izdvajamo obećanje predstavnika vlasti o otvaranju Narodnog muzeja. Naime, posle 15 godina i mnogo probijenih rokova, obnova zgrade Narodnog muzeja napokon je završena prošle godine, a muzej je, kao što je i obećano, za posetioce otvoren na Vidovdan.
 
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović