Deo Skadarlije gotov do 15. decembra

Zamenik gradonačelnika o rekonstukciji Skadarske ulice. (TV Pink, 13. 10. 2018.)
“U dogovoru sa ugostiteljima počinjemo u ponedeljak da radimo rekonstrukciju od Bulevara despota Stefana do Zetske ulice… Ovaj deo, od Bulevara despota Stefana do Zetske završićemo do 15. decembra i onda će ljudi moći da imaju potpuno normalnu turističku sezonu za Novu godinu.”
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je u oktobru, gostujući na televiziji “Pink”, najavio da bi do 15. decembra trebalo da budu gotovi radovi u delu Skadarske ulice u centru Beograda, od Bulevara depota Stefana do Zetske ulice. Pre toga, u istoj ulici rekonstuisan je deo od Strahinjića bana do Gospodar Jovanove, a na proleće trebalo bi da bude obnovljen i deo od Zetske do Gospodar Jovanove, objasnio je Vesić.
“Kao što vidite, radimo u fazama, da ne bismo naprosto remetili život u Skadarliji, dolazak turista kada je sezona,” rekao je on.
 
Ipak, Istinomer je 21. decembra obišao Skadarsku ulicu, a fotografije koje smo zabeležili svedoče o tome da radovi nisu završeni. Iz gradske uprave nisu nam odgovorili ni kada bi trebalo da budu. Zbog toga, izjava zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će deo Skadarske ulice između Bulevara despota Stefana i Zetske biti završen do 15. decembra dobija ocenu “neispunjeno”.
 
Da podsetimo, krajem 2017, dok je trajala prva faza rekonsturkcije boemske četvrti, u javnosti se polemisalo da li će u Skadarsku ulicu biti vraćena stara kaldrma ili će biti postavljen novi kamen, a na društvenim mrežama su se pojavile i fotografije asfaltirane Skadarlije. Ipak, tada je Goran Vesić uveravao građane da će u potpunosti biti vraćen stari izgled, a da asfalt služi samo kao podrška kamenu koji će biti preko njega postavljen. Ipak, na kraju se oglasio i Zavod za zaštitu spomenika koji je objasnio da će se u Skadarskoj ulici nalaziti i stari oprani kamen, ali delom i novi.
 
Taj, novi, biće korišćen i prilikom ovogodišnjeg popločavanja, ali se time neće izgubiti na originalnosti, objasnio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gostujući na televiziji “Studio B” sredinom septembra.
 
“Stari kamen, originalan, koji je postavljen šezdesetih godina prošlog veka će biti vraćen. Ukoliko bude nedostajalo materijala za popločavanje, kupićemo isti kamen iz jednog grčkog kamenoloma. Imaćemo originalnu vrednost, jer je Beograd šezdesetih za potrebe popločavanja Skadarlije kupio materijal baš iz tog kamenoloma,” rekao je Vesić tom prilikom.
 
Naslovna fotografija: FoNet/Beoinfo