Radovi u Kneza Miloša od proleća 2018.

Tadašnji gradski menadžer o izgradnji podzemne garaže u Kneza Miloša. (Blic, 4. 8. 2017.)
“Ta garaža će vredeti oko sedam miliona evra i možemo da počnemo da je gradimo na proleće sledeće godine kada bude završena rekonstrukcija Trga Slavija, odnosno Bulevara oslobođenja i Ruzveltove ulice.“
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a tadašnji gradski menadžer, objavio je 4. avgusta 2017. godine da je podzemna garaža u Ulici kneza Miloša dobila građevinsku dozvolu, a da bi njena izgradja trebalo da počne na proleće 2018. godine. 
Plan o podzmenoj garaži na ovoj lokaciji Vesić je izneo još u decembru 2015. godine, a osim garaže, ulica u centru grada trebalo je da dobije i još jednu kolovoznu traku. Na ovakvu ideju je došao zajedno sa direktorom Andrijom Čupkovićem, prilikom obilaska Barselone i Madrida, objasnio je Vesić tom prilikom.

Večernje novosti, 26. 12. 2015.
“Španci i Katalonci u urbanim jezgrima imali su velikih saobraćajnih problema. Izgradnjom garaža ispod kolovoznih traka rešili su nedostatak mesta za automobile,” rekao je tadašnji gradski menadžer Goran Vesić.

Prema tadašnjem planu garaža je trebalo da ima 427 parking mesta, a direktor Čupković je tom prilikom najavio da očekuje da će građevinsku dozvolu dobiti u julu 2017. godine.

Večernje novosti, 26. 12. 2015.
“Realno je da će radovi početi 2017. Rok za njihovo izvođenje biće godinu dana. Projekat radi „Parking servis“, ali čim se dobije dozvola, grad Beograd će finansirati i izvoditi radove”, najavio je Čupković.

I pored najava, građevinska dozvola je stigla tek u avgustu 2017. godine, a rok za početak gradnje pomeren za narednu godinu. Ipak, ni taj rok nije ispoštovan.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić postavio je novi rok – druga polovina 2019, godine.

Beoinfo, 6. 11. 2018.
“Sledeća godina će biti veoma važna kada je u pitanju razvoj Beograda, u drugoj polovini godine ćemo početici da radimo rekonstrukciju Ulice kneza Miloša sa podzemnom garažom od Mostara do Nemanjine i to će biti prva ulica koja će u jednom nivou imati podzemnu garažu sa više od 400 parking mesta”, rekao je Vesić početkom novembra.

Istinomer iz gradske uprave nije dobio tačnu informaciju kada se očekuje početak radova u Ulici kneza Miloša ili kada će biti raspisan tender za odabir izvođača, kao ni odgovor na pitanje zbog čega se kasni sa početkom izgradnje.

Iako je Goran Vesić najavljivao da će građanima biti ponuđeno da iznajmljuju garažna mesta na 30 godina po ceni od 20-30.000 evra i da će se na taj način delom finansirati izgradnja podzemne garaže, ovakvo rešenje više se ne pominje.
Sa druge strane, u budžetu grada predviđeno je da se u naredne tri godine za rekonstrukciju Ulice kneza Miloša potroši oko 2,5 milijarde dinara – nešto više od 2 miliona dinara u 2018, u 2019. godini oko 2,4 milijarde, a u 2020. oko 37 miliona dinara.
Zbog toga što se sa rekonstrukcijom Ulice kneza Miloša, niti sa izgradnjom podzemne garaže nije počelo ni do pred kraj 2018. godine, a i zbog najava samog zamenika gradonačelnika da će njena izgradnja početi u drugoj polovini naredne godine, izjava Gorana Vesića da bi radovi trebalo da počnu još na proleće 2018. dobija ocenu “ni započeto”.
Naslovna fotografija: FoNet/Beoinfo