Dostaviću izveštaj o Beogradu na vodi u roku od dva dana

Predsednik Srbije o poslovanju kompanije „Beograd na vodi“ („Ćirilica“, TV Hepi, 19. februar 2018. godine)
„Evo ja vam sad obećavam da ćete u naredna dva dana dobiti kompletan izveštaj o načinu funkcionisanja ‘Beograda na vodi’ i tome kako dobro zarađuju.“
Iako je javno u emisiji „Ćirilica“ glavnom uredniku nedeljnika NIN Milanu Ćulibrku obećao da će dostaviti izveštaj o poslovanju kompanije „Beograd na vodi“, predsednik Vučić to ni nakon sedam dana nije uradio, potvrđeno nam je u NIN-u. 
Podsetimo se kako je tekao razgovor:
„Ćirilica“, 19.2.2018.
Ćulibrk: “Ja sam pogledao iz finansijskog izveštaja ‘Beograd na vodi’, poslednji je nažalost za 2016. godinu, prihodi su nešto vrlo simbolični, ali je gubitak 10 miliona evra, otprilike.” 
Vučić: “Znate kako to sad izgleda? To sad izgleda negde na nivou 170 miliona evra uloženih, imaju odličnu dobit i vrlo, vrlo dobro i uspešno funkcionišu.”
 
Ćulibrk: “Ja to nisam video na APR-u.” 
Vučić: “Evo ja vam sad obećavam da ćete u naredna dva dana dobiti kompletan izveštaj o načinu funkcionisanja ‘Beograda na vodi’ i tome kako dobro zarađuju.“

Pošto Vučić nikakve podatke nije dostavio glavnom uredniku NIN-a, predsednik države za ovo obećanje dobija ocenu “neispunjeno”. Kako bismo proverili zbog čega je prekršio sopstveno obećanje, pitanja o tome poslali smo predsednikovoj savetnici Suzani Vasiljević, međutim odgovor nismo dobili. 
Inače, kompanija “Beograd na vodi” osnovana je 24. jula 2014. godine i u većinskom je vlasništvu firme “Belgrade Waterfront Capital Investment L.L.C.” iz Ujedinjenih arapskih Emirata (68 odsto). Manjinski vlasnik je Republika Srbija sa 32 odsto udela u vlasništvu. 
Prema finansijskim izveštajima sa APR, neto dobit kompanije “Beograd na vodi” u 2014. godini bila je 76 hiljada dinara (628 evra), u 2015. kompanija je iskazala neto gubitak od 248 miliona dinara (2,04 miliona evra), dok je u 2016. neto gubitak bio 1,22 milijarde dinara (9,91 milion evra). 
Dakle, prema poslednjim dostupnim podacima (finansijski izveštaji za 2017. biće objavljeni tokom leta ove godine), ukupni gubitak kompanije “Beograd na vodi” (iz bilansa stanja) na kraju 2016. godine bio je 1,47 milijardi dinara, odnosno 11,92 miliona evra.
Međutim, tokom 2017. iz preduzeća “Beograd na vodi” izdvojena su dve nove firme: “BW Galerija” i “BW Kula”. Finansijski rezultati ove dve kompanije takođe će biti objavljeni tokom leta 2018. godine. Tada ćemo moći da vidimo da li sve ove kompanije “imaju odličnu dobit” i “vrlo, vrlo dobro i uspešno funkcionišu”. Naravno, da je Vučić dostavio NIN-u i Milanu Ćulibrku ono što je obećao, saznali bismo i ranije. Ovako, moraćemo da čekamo leto. 
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Inače, od prvog spominjanja Beograda na vodi u predizbornoj kampanji 2012, ovaj projekat prate brojne nedoumice, polemike i afere u javnosti, o čemu je Istinomer već više puta pisao: o tome kada će biti objavljen ugovor, kada će početi gradnja, koliko košta zemljište u Savskom amfiteatru, koji su zakoni menjani zbog ovog projekta, kada će svi radovi biti završeni
Naravno, najveća afera u vezi sa projektom “Beograd na vodi” bila je suspendovanje zakona države Srbije i rušenje objekata u Savamali i vezivanje građana u toku izborne noći u aprilu 2016. godine. I o tome je Istinomer više puta pisao – počev od fantoma koji su izveli rušenje, preko vezivanja građana tokom rušenja, pa do neispunjenih obećanja da će ceo slučaj “Savamala” biti veoma brzo rešen.
Još uvek nije.
(Naslovna fotografija: FoNet/TV FoNet)