Kalemegdansku pasarelu otvaramo u avgustu

Predsednik Skupštine grada Beograda o kalemegdanskoj pasareli. (TV Hepi, 1. 5. 2018. godine)
„Pasarela (kod Kalemegdana) će u avgustu biti puštena u rad.“
Pričajući o tome šta sve gradska vlast planira da uradi, izgradi i rekonstruiše u Beogradu naredne četiri godine, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obećao je početkom maja da će kalemegdanska pasarela, koja je počela da se gradi u oktobru 2017. godine, biti otvorena u avgustu.
Da bi pasarela koja spaja Kalmegadan sa priobaljem uopšte proradila, jasno je da prethodno moraju da budu završeni građevinski radovi.
Mesec avgust je prošao, da vidimo šta se dešava sa betonskom spiralom, kako se zvanično zove pešački most kod Kalemegdana.
Ekipa Istinomera je 3. septembra obišla pasarelu koja bi, prema Nikodijevićevoj najavi iz maja već trebala da bude puštena u rad.
Na fotografijama se, međutim, jasno vidi da građevinski radovi još nisu završeni. Skele, mašine i radnici evidentno još izvode radove. 
*
Izgradnja pešačke pasarele kod Kalemegdana, 3. septembar/ Foto: Istinomer/ Zoran Drekalović

Dakle, s obzirom da ni sama izgradnja još nije gotova, a kamoli da je pasarela „proradila“, Nikodijević za obećanje da će kalemegdanska pasarela biti puštena u rad u avgustu dobija ocenu “neispunjeno“.

Nije, međutim, predsednik Skupštine Grada Beograda jedini omanuo kada je obećao da će pasarela biti funkcionalna u avgustu. Bivši gradonačelnik Siniša Mali je u oktobru prošle godine, kada su počeli radovi, rekao da će izgradnja biti završena na leto naredne godine.
U međuvremenu je 25. avgusta, tek koji dan pred istek roka za završetak radova, iz Gradske uprave obelodanjeno da će izgradnja biti završena polovinom novembra, a ne na leto, kao što su ranije najavili. Kada će biti puštena u rad, međutim, nije poznato.
*
Izgradnja pešačke pasarele kod Kalemegdana, 3. septembar/ Foto: Istinomer/ Zoran Drekalović

U tekstu koji je objavljen na zvaničnom sajtu Grada Beograda piše i da “najveći problem trenutno pravi ‘divlji’ objekat, odnosno baraka koju vlasnik obližnjeg restorana uporno odbija da ukloni sa javne površine“.

Da li je za taj problem Nikodijević znao kada je obećao da će u avgustu pasarela biti puštena u rad ne znamo, jer iz Gradske uprave nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega su probijeni rokovi izgradnje pešačkog mosta koji spaja Kalemegdan sa priobaljem.
Naslovna fotografija: FoNet/ Beoinfo