Godinu dana rada vlade: Nemamo sistem, ali imamo Vučića 

Čak i pre nego što je konstituisana, aktuelna Vlada Srbije koja danas u ovom sazivu obeležava godinu dana rada, bila je oročena na skraćenje mandata. Ministri se, ako pogledamo evidenciju Istinomera, nisu previše mešali u svoj posao, a umesto njih je na sve teme koje ih se tiču govorio predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, oni se nisu sramili da mu, kad god im se ukaže prilika, izraze divljenje, ljubav i poštovanje. U javnosti smo mogli da vidimo i premijerku Anu Brnabić koja je uvek bila spremna da opravda svaku aferu ili kritiku. Pored nje, tu i tamo smo slušali i gledali ministra finansija Sinišu Malog koji je najviše pričao o platama i to iznoseći - neistine, a svojim javnim nastupima istakli su se ministarski debitant Tomislav Momirović i veteran Aleksandar Vulin. 

Premijerka Ana Brnabić započela je svoj mandat izmišljotinom da novi ministri pre ovog saziva nisu imali veze sa politikom, zaboravljajući da je minimum troje njih bilo već aktivno u politici.

Nastavila je da kritike na rad pravda iznoseći netačne podatke, ili pak zloupotrebljavajući činjenice, poput skorašnje izjave da je u Izveštaju Evropske komisije konstatovan napredak u svim oblastima. Doduše i sam dokument ostavio je prostora za takvo tumačenje i hvalisanje ne baš tako sjajnim rezultatima, ali od nekog ko predvodi izvršnu vlast očekivali bismo da pročita ceo izveštaj, a ne samo sažetak. 

 

Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 29. 10. 2020.

 

Gostujući u emisiji „Hit tvit“ pre nekoliko meseci iskoristila je klasičnu propagandnu retoriku s kraja devedesetih godina i sablažnjavala što je NATO bombardovanje 1999. godine nazvano operacijom pod imenom “Milosrdni anđeo” iako je pre više godina dokazano da operacija nije imala takvo ime.  

Jedna od najupečatljivijih konferencija tokom prethodnih godinu dana bila je ona na kojoj su predsednik Aleksandar Vučić, ministar policije Aleksandar Vulin i premijerka Brnabić iznosili detalje o zločinima uhapšene kriminalne grupe Veljka Belivuka. U 74 minuta konferencije, neistine i laži koje smo čuli od najviših funkcionera zasenili su besprizorni snimci zločina, žrtava i svojevrsno medijsko iživljavanje nad građanima. 

Doduše, od Aleksandra Vulina nas takvo ponašanje ne čudi s obzirom da uporno ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, čudeći se u kojim presudama tako nešto piše, ignorišući Haški tribunal i njegova dokumenta. 

 

Povezan sadržaj

 

Nije mu bilo jasno ni odakle kritike na rad policije tokom julskih protesta prošle godine, kada su pripadnici resora koji vodi, kako je rekao, bili uzdržani. Osim što nisu, a to dokazuje više od dvadeset snimaka policijske intervencije koji su završili kod Zaštitinika građana, a javnost imala priliku da ih vidi svojim očima. 

 

Povezan sadržaj

 

Ministar finansija Siniša Mali uglavnom je bio veran svom resoru i to ne samo kada su u pitanju izjave koje je Istinomer proveravao, već i svojom ulogom u aferi oko “ofšor” poslova, otkrivenoj u okviru projekta “Pandorini papiri”. Dok koristi pogodnosti poreskog raja na Devičanskim ostrvima, Mali građane Srbije uverava da plate rastu iz meseca u mesec i da nije bilo masovnih otpuštanja tokom korona krize što – nije istina. Ubeđivao nas je da je minimalac pre osam godina bio 15 hiljada dinara, što isto nije tačno, zatim da “Er Srbija” nije imala gubitke pre korone, ali i da je dokazao da nije plagirao doktorat.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović nastavio je tamo gde je stala njegova prethodnica Zorana Mihajlović – da probija rokove za izgradnju infrastrukture. Nije ispunio obećanje o početku radova na izgradnji auto-puta Niš-Merdare, kao ni ono da putarina neće poskupeti,

Ostali ministri vrlo retko su se pojavljivali u javnosti, ali uvek su bili spremni da pohvale predsednika države, pa čak i onaj koga tabolidi bliski vlasti ovih dana optužuju za veleizdaju i saradnju sa kriminalnim klanom. Teške optužbe nisu nikakva smetnja da Nebojša Stefanović i dalje vrši jednu od najodgovornijih funkcija u Vladi i u državi uopšte, pa je, iako to niko nije očekivao, dočekao prvi rođendan Vlade u Brnabićkinom kabinetu. 

To, zaista i nije neki osobiti problem, jer, kako je skoro izjavio Aleksanadr Vulin, šta će nam sistem kada imamo Vučića?

 

Naslovna fotografija: Istinomer vizual/FoNet/Zoran Drekalović