Novi ministri nisu imali veze s politikom

Mandatarka o novim ministrima (TV Pink, 26.10.2020.)
26. 10. 2020.
Teme / Ocene: Istinitost, Kratke noge
„Polovina vlade su potpuno novi ljudi. To je ono što smo hteli da uradimo zato što smo čuli ljude koji govore da neke promene su svakako potrebne. Od tih 11 ili 12 novih ministara, šest nikakve veze nije imalo do sada sa politikom, da tako kažem.“

Govoreći o sastavu nove Vlade, Ana Brnabić je istakla da “polovina novih ministara” nije imala veze s politikom do sada.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 25. 10. 2020.

“Toma Momirović, čovek uspešan za sebe, bez ikakvih političkih veza. Anđelka Atanasković, žena koja je podigla Petoletku na noge. Bez ikakvih političkih leđa uspela da uspostavi autoritet u „muškom“ poslu”, rekla je mandatarka i buduća premijerka.

Za Maju Popović je kazala da je potpuno novo ime, “žena protiv koje su mnogi bili da im ne bi pokvarila kombinacije”.

Darija Kisić Tepavčević je žena neverovatne enrgije, ogromnog znanja i ljudske empatije. Gordana Čomić, kojoj je upao težak resor… Ratko Dmitrović, kadar SPAS-a”, završila je Brnabić s nabrajanjem “novih” lica.

Posle sednice Predsedništva SNS Brnabić je već izjavila nešto slično:
'Od ovoga, od ministara imamo 11 ili 12 novih ministara, videćemo, takođe 50 odsto, od toga 6 do sada nije imalo nikako veze sa Vladom Republike Srbije, sa politikom, sa Srpskom naprednom strankom ili Socijalističkom partijom Srbije. To su Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, Maja Popović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić i Ratko Dmitrović”.

Politička premijera ipak davno prošla

 

Već na prvi pogled diskutabilna je izjava Ane Brnabić, s obzirom da je za najmanje troje novih ministara poznato da su imali veze s politikom.

Povezan sadržaj

Čak i ako ostavimo po strani to što se kao novinar, politički komentator i urednik prorežimskih medija, Ratko Dmitrović i te kako bavio politikom, ostaje činjenica da je on izvesno vreme bio savetnik Nebojše Čovića, kao potpredsednika Vlade Srbije.

Aleksandar Šapić je u decembru 2019. najavio da će se na listi njegovog Srpskog patriotskog saveza (SPAS) za parlamentarne izbore 2020. naći i Dmitrović.

Za Gordanu Čomić svi znaju da je u politici “oduvek”, tj. od devedesetih godina kao kadar i funkcionerka Demokratske stranke, a u više navrata je bila narodna poslanica i u više saziva obavljala je funkciju potpredsednice Skupštine Srbije.

Anđelka Atanasković je buduća ministarka za koju bi Brnabić svakako morala znati da je bila i do sada u politici, s obzirom na to da je u SNS od osnivanja stranke.

 

 

Ona je 2004. bila kandidatkinja Srpske radikalne stranke za odbornicu u SO Trstenik.

Na lokalnim izborima 2016. bila je prva na lokalnoj listi „Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje“ i izabrana je za odbornicu u SO Trstenik. I na izborima 2020. izabrana je za odbornicu u SO Trstenik, a i sama ističe da je u SNS od osnivanja 2008. godine.

 

 

Što se tiče nove ministarke pravde Maje Popović, ministra građevine Tomislava Momirovića i ministarke rada Darije Kisić Tepavčević, njihove veze s politikom mahom su tema tabloida, ali i pojedinih istraživačkih medija.

Od Ane Brnabić nismo dobili pojašnjenje kako je prebrojavala ministre sa ili bez političkog bagaža. U svakom slučaju, najmanje troje novih ministara politički je iskusno i aktivno odavno, a ministarka privrede je i članica SNS, te ocenjujemo da izjava Ane Brnabić ima – kratke noge!

 

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević